gezin knuffelen geboorte thuis

Kinderen te duur? Daar kun je nu wat aan doen!

Leestijd: ca. 3 minuten

Heb jij je wel eens afgevraagd wat jouw kinderen je kosten? Of beter gezegd: wat ze gáán kosten? Te vaak kom ik het tegen: ouders die voor onverwacht hoge kosten komen te staan. Hun kind wil studeren, maar daar is geen geld voor. Of ouders die hun kind willen helpen met de aankoop van een eerste woning, maar waarbij hun eigen portemonnee vervolgens niet meewerkt. Hoe kun je iets doen aan dit soort verrassingen?

Overzicht

Ook hierbij geldt weer: inzicht geeft overzicht, en rust. Als ze net geboren zijn, weet je nu eenmaal niet hoe hun toekomst eruit gaat zien. Gaan ze al werken als ze 16 zijn, of studeren ze door tot hun dertigste? En wie betaalt die studie trouwens? Oh ja, ze willen ook nog op kamers, of een wereldreis maken. Pap, mam, hebben jullie nog een centje over?

Voor welke grotere uitgaven komt jouw gezin te staan, als je kind een bepaalde leeftijd bereikt? Zet dat gerust eens voor jezelf op papier. Bijvoorbeeld naar de middelbare school als ze 12 zijn, een scooter of autorijbewijs rond hun zestiende, studeren wanneer ze 18 jaar worden, etc. Of je wil je kind een schenking geven, wanneer hij of zij voor het eerst een eigen woning gaat kopen. Vergeet daarbij ook de kosten voor het opgroeien zelf niet. Op een gegeven moment scheppen je koters ’s avonds gerust twee of drie keer op, en verruilen ze kindermaatje 164 voor maat L. Extra boodschappen, duurdere kleding, enzovoort.

Zet dit soort gebeurtenissen eens op papier, en reken dan ook eens uit hoeveel geld je nodig denkt te hebben voor dit soort uitgaven. Zo kom je later niet voor (flinke) financiële verrassingen te staan. Hoe je dat geld bij elkaar kunt krijgen? Dat lees je hieronder 😉

Pas je hypotheek(rente) aan

Wanneer je een nieuwe hypotheek afsluit, zet je de rente hiervan vaak voor een bepaalde periode vast. Maar besef jij wat er in die periode, of daarna, allemaal gebeurt binnen jouw gezin? Als je nu kinderen hebt van bijvoorbeeld 8 en 5 jaar oud, wat voor consequenties kan het hebben als je de rente voor 10 jaar vast zet?

Nou, als de rente na afloop van die 10 jaar ineens flink gestegen is, kom jij voor een hogere hypotheeklast te staan. Ondertussen zijn jouw kinderen 18 en 15 jaar oud, en gaan ze binnenkort waarschijnlijk studeren of een vervolgopleiding doen. Dit brengt duizenden euro’s per jaar aan extra kosten met zich mee. Dan wil je daar een hogere hypotheeklast liever niet bij hebben, toch?

 Zorg er dus voor dat je tijdens het opgroeien van je kinderen niet voor hogere maandlasten komt te staan. Wanneer je bijvoorbeeld kinderen hebt die jonger zijn dan 10 jaar, denk dan eens aan het vastzetten van je hypotheekrente voor 20 jaar. Wanneer jouw kinderen bijna 25 of 30 kaarsjes mogen uitblazen, heb je de duurste periode vaak achter de rug. Tijdens die periode zijn je hypotheeklasten in elk geval hetzelfde gebleven. Hierdoor kun je meer geld achter de hand houden voor bijvoorbeeld stijgende gezinskosten door een studie. Let wel: zet je rente niet zo maar vast, vraag hierover eerst wat na aan je hypotheekadviseur. Iedere financiële situatie verschilt immers.

Beleg!

Ik vertelde het al in een van mijn eerste blogs (die je hier kunt lezen): wil je meer rente behalen dan sparen, start dan met beleggen. Zeker nu de spaarrente nagenoeg het vriespunt heeft bereikt. Ik zal je een vergelijking laten zien: spaar je elke maand vanaf de geboorte 50 euro voor je kind, dan heb je na 16 jaar ruim 9.000 euro bij elkaar gesprokkeld. Dit gerekend met de lage rente van nu (0,01 procent).

Beleg jij echter elke maand hetzelfde bedrag via een neutraal beleggingsprofiel? Dan kun je je kind een sweet sixteen bezorgen ter waarde van ruim 14.000 euro. Een verschil van twee jaar collegegeld, of een leuke, tweedehands auto met net wat minder kilometers op de teller. Begin dus op tijd! Hoe eerder je begint, hoe groter de kans dat jij het gewenste bedrag bij elkaar belegd krijgt.

Black Friday 2021Black Friday 2021

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.