Leestijd: ca. 3 minuten
Met de (sinds een paar jaar) hogere hypotheekrentes, kan het rendabel zijn om af te lossen op je hypotheek. Want hoe lager die hypotheek, hoe lager je maandlasten zullen zijn. Maar is het wel verstandig om op je hypotheek af te lossen? Op deze vraag, geef ik als hypotheekadviseur een standaard antwoord: dat ligt eraan… Ik vertel je er graag meer over, in deze blog.
Afgelost = afgelost
Voordat je geld overmaakt naar de bank voor de aflossing van je hypotheek, bedenk dan goed of dit echt nodig is. Eenmaal uitgegeven (afgelost), krijg je dit geld niet zomaar weer terug van de bank. Heb je het afgeloste bedrag later toch weer nodig? Dan zal je hiervoor weer bij de bank moeten aankloppen, voor een nieuwe hypotheek. En daaraan zijn dan weer allerlei kosten verbonden. Zoals voor het afsluiten, een taxatierapport, etc.
Maak een berekening, en een begroting
Voordat je al je spaargeld naar de bank overmaakt, is het aan te raden om eerst een begroting te maken. Wat als je auto of CV-ketel stuk gaat? Of wat als je ontslagen wordt; heb je dan wat geld achter de hand, om jouw lagere inkomen aan te vullen? In deze situaties heb je je spaarcentjes wat harder nodig, en is het dus niet handig dat je deze allemaal hebt gebruikt voor de aflossing van je hypotheek.
Als je dan toch echt gaat aflossen, maak dan ook een berekening: wat worden je nieuwe maandlasten na die aflossing? En wat ga je met de besparing doen, als jouw lasten echt omlaag zijn gegaan? Je kunt deze vragen ook met je hypotheekadviseur bespreken.
Belangrijk: hypotheek (niet) extra aflossen als je gaat verhuizen
Soms vragen klanten me of het verstandig om nog even snel een aflossing op hun hypotheek te doen, wanneer ze op korte termijn concrete verhuisplannen hebben. Ook dit is vooral een onderwerp om met je hypotheekadviseur te bespreken. Maar ik zou in zo’n geval vaak zeggen: niet doen.
Stel dat je nu een hypotheek hebt met een wat lagere rente, bijvoorbeeld € 300.000 tegen 2,5 procent. Wanneer je nu een nieuwe hypotheek gaat afsluiten, ligt de hypotheekrente (2024) rond de 4 procent.
Als je gaat verhuizen, dan kun je vaak je huidige hypotheek meenemen naar het nieuwe huis. Met die lagere rente. De hypotheek die je extra nodig hebt voor de aankoop van de nieuwe woning, moet je dan tegen de huidige (hogere) rente gaan lenen.
Als je nagenoeg zeker weet dat je wil gaan verhuizen, en jouw hypotheekrente is lager dan de huidige rentes, dan is extra aflossen niet verstandig. Wil je meer lezen over het ‘meeverhuizen’ van je hypotheekrente, naar een nieuwe woning? Dat kan in deze blog.
Soms hoor ik mensen ook wel zeggen dat ze, voordat ze gaan verhuizen, nog even snel een aflossing op hun hypotheek willen doen. Want wat ze nu aflossen, krijgen ze straks toch weer terug zodra hun huis verkocht wordt. Maar is dat dan ook zo? Hoeveel overwaarde je krijgt, is afhankelijk van de verkoopprijs van het huis. Wanneer je € 10.000 extra aflost, is het dus niet zeker dat je dit bedrag terugkrijgt vanuit de overwaarde.
Overleg met je hypotheekadviseur!
Ook hierbij geldt weer: wil je extra aflossen op je hypotheek, overleg dan eerst met je hypotheekadviseur. Die kan het voor jouw situatie goed beoordelen en berekenen, of het verstandig is om extra af te lossen (en zo ja: hoeveel).