laptop bellen thuiswerken belastingaangifte

Hypotheek afgesloten? Deze kosten kun je terugvragen via jouw belastingaangifte

Leestijd: ca. 3 minuten

De kosten van een nieuwe hypotheek zijn niet altijd fiscaal aftrekbaar

Wanneer mensen een nieuwe hypotheek afsluiten, wrijven zich vooraf al graag in hun handen. Want: ze denken dan via hun jaarlijkse belastingaangifte nog een leuk centje terug te kunnen krijgen. Dit omdat ze kosten hebben gemaakt, voor het afsluiten van die nieuwe hypotheek.

Ik wil de pret niet bederven, maar het is niet altijd zo dat je (een deel van) die hypotheekkosten ook daadwerkelijk terugkrijgt. Alleen wanneer je een hypotheek afsluit voor de aankoop van een nieuwe woning, of voor de verbouwing van je eigen woning, dan heb je recht op een teruggave.

Sluit je bijvoorbeeld een hypotheek af voor een vakantiewoning? Of neem je via die nieuwe hypotheek overwaarde op, om aan een familielid ‘door te lenen’? Dan kun je jouw gemaakte hypotheekkosten niet terugvragen.

Welke kosten zijn aftrekbaar?

In officiële termen zijn de kosten aftrekbaar, die horen bij het ‘aangaan van een eigenwoningschuld’. Zo’n eigenwoningschuld wordt in begrijpelijk Nederlands ook wel een hypotheek genoemd. Anders gezegd: als je een hypotheek afsluit voor de aankoop of de verbouwing van een woning waarin je zelf woont (of gaat wonen), dan mag je de kosten terugvragen.

Deze kosten kun je vervolgens terugvragen, en dus invullen bij jouw jaarlijkse belastingaangifte:
– De notariskosten
– Kosten voor het taxatierapport
– De advies- en afsluitkosten, die je aan je hypotheekadviseur betaalt
– Eventueel: de kosten voor NHG (wanneer je jouw hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluit)

Opletten bij de notariskosten

Nog even belangrijk bij de notariskosten, is het volgende: wanneer je een bestaande woning koopt, dan maakt de notaris hiervoor twee verschillende aktes op. De eerste is de eigendomsakte, ook wel de ‘akte van levering’ of ‘leveringsakte’ genoemd. Daarin wordt vastgelegd dat jij de nieuwe eigenaar van die woning gaat worden.

De tweede akte is de hypotheekakte. Die wordt vooral opgesteld voor de bank of hypotheekverstrekker, waar jij geld van gaat lenen. Wanneer je je hypotheek namelijk niet terugbetaalt, dan mag de bank (na een lange tijd van niet betalen) je huis verkopen. Dit alles wordt vastgelegd in die hypotheekakte.

Alleen de kosten die je moet betalen voor het afsluiten van een hypotheek, zijn fiscaal aftrekbaar. Dat betekent dat je alleen de kosten voor de hypotheekakte bij je belastingaangifte kunt opgeven. De kosten voor het opmaken van de eigendomsakte, zijn dus niet fiscaal aftrekbaar.

Hoeveel krijg je terug?

Wanneer je een hypotheek afsluit voor de aankoop van een nieuwe (bestaande) woning, dan betaal je zo’n 8.000 tot 16.000 aan kosten koper. Bij de hoogte van dat bedrag ligt er vooral aan, of je wel of geen overdrachtsbelasting betaalt. Minder goed nieuws: de overdrachtsbelasting is niet fiscaal aftrekbaar. Anders zou je belasting terugkrijgen over betaalde belasting, en dat is in Nederland niet mogelijk.

Van de kosten die wel fiscaal aftrekbaar zijn, kun je ervan uitgaan dat je hiervan zo’n een derde terug krijgt. Dit voorzichtig gezegd; misschien is het iets meer, maar ga even hiervan uit. Reken je daarbij niet meteen rijk: wanneer je nog belasting moet terugbetalen, wordt die teruggave daarmee verrekend.

Tip van Tim

Ook wanneer je al een hypotheek hebt, en daarna een nieuwe afsluit, kun je een deel van de gemaakte kosten terugkrijgen. Veel mensen vergeten namelijk de hypotheekkosten terug te vragen via hun belastingaangifte, wanneer ze bijvoorbeeld een ‘verbouwingshypotheek’ afsluiten.

Ook bij het afsluiten van zo’n hypotheek, komen er kosten bij kijken. Vergeet dus niet om ook die kosten in te vullen bij je jaarlijkse belastingaangifte.

Sale/Solden 2024Sale/Solden 2024

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.