Leestijd: ca. 4 minuten
Met de (nog steeds; kijken jullie mee, lieve banken?) lage spaarrente van dit moment, zijn veel mensen op zoek naar een manier om hun spaargeld toch te laten groeien. Sommigen gaan beleggen, maar anderen kopen een tweede woning, om deze te gaan verhuren. Soms is die tweede woning een vakantiewoning. Banken verstrekken daar over het algemeen niet zo snel een hypotheek voor. Kun je dan wel een hypotheek afsluiten, om een vakantiehuis te kopen? In deze blog vertel ik je daar graag meer over.
De hypotheekregels bij een vakantiewoning
Tja, om te beginnen toch een stukje theorie. Ik zal het uiteraard zo kort en duidelijk mogelijk houden 😊 Banken en hypotheekverstrekkers willen maar één ding: ze willen altijd hun uitgeleende centjes terug krijgen. Wat als jij je hypotheeklast niet meer betaalt? Nadat je wat minder leuke brieven en een deurwaarder op de stoep hebt gekregen, vindt de bank het mooi geweest. Zij gaan jouw huis verkopen.
Maar dan willen ze graag wel een huis hebben wat ze kunnen verkopen. Om in makelaarstaal te spreken: de woning moet courant genoeg zijn. Terwijl bestaande huizen nu nog steeds als warme broodjes over de toonbank vliegen, is dat met vakantiewoningen iets minder het geval. In het verleden is nogal eens gebleken, dat een vakantiewoning (ook wel recreatiewoning genoemd) niet snel verkocht werd. Of dat de verkoopprijs lager was, dan de nog openstaande hypotheek. Zowel de klant als de bank, gingen toen het schip in.
Vandaar dat banken er minder happig op zijn, om een hypotheek te verstrekken op zo’n vakantiewoning.
Hypotheekmogelijkheden voor de aankoop van een vakantiewoning
Gelukkig zijn er altijd wel partijen die jou toch een hypotheek kunnen geven, wanneer je een recreatiewoning wenst te kopen.
Er zijn dan echter wel andere voorwaarden en regels van toepassing, dan bij een ‘gewone’ hypotheek. Zo kan het zijn dat de woning niet van hout of kunststof gebouwd mag zijn, en dat het een betonnen fundering moet hebben.
Mocht een bank toch een hypotheek verstrekken op een vakantiewoning, dan kan het zijn dat je geen volledige hypotheek zal krijgen. Om een eventuele restschuld bij verkoop te voorkomen, geeft een bank in dat geval een hypotheek van maximaal 70 procent van de woningwaarde. De overige 30 procent moet je dan zelf inleggen, bijvoorbeeld vanuit je spaargeld. Ook kan een bank eisen dat je de hypotheek helemaal aflost; je mag dus niets aflossingsvrij lenen. En de rente bij een hypotheek op een vakantiehuis kan hoger zijn, dan de rente van een normale hypotheek.
Heb je al een hypotheek op je eigen woning, en wil je een hypotheek afsluiten op je (nog aan te kopen) vakantiehuis? Dan toetst de bank wel of je deze twee hypotheken, op basis van je inkomen, kunt betalen.
Nog meer mogelijkheden
Kom je niet in aanmerking voor een vakantiewoninghypotheek? Dan zou je je vakantieoptrekje ook kunnen kopen, door je overwaarde op te nemen. Hierover heb ik al eens eerder een blog geschreven, welke je hier kunt terugvinden.
Dit is misschien nog wel de meest handige, en goedkoopste, manier om je vakantiehuis te kunnen kopen.
Nog even dit
Als je een hypotheek gaat afsluiten voor en vooral op een vakantiewoning, let dan nog wel even op een paar zaken. Bij een zogeheten recreatiewoninghypotheek, wil de bank vaak wel hebben dat permanente bewoning toegestaan is. Op een vakantiepark mag je vaak niet het hele jaar wonen. Ook dien je ergens anders ingeschreven te staan; op een ander adres dan op het vakantiepark dus. Check dit dus even, voordat je een vakantie-optrekje gaat aanschaffen.
Ook dient de vakantiewoning in Nederland te liggen. Op een buitenlandse vakantiewoning, wordt door een Nederlandse bank eigenlijk nooit een hypotheek verstrekt.
Wil je je vakantiehuis verhuren? Dan moet je wel toestemming van de bank hebben. Vooral wanneer de hypotheek is gevestigd op het vakantiehuis zelf. Heb je je overwaarde opgenomen (op je eigen woning), en hiermee het huis gekocht? Dan heb je geen toestemming van de bank nodig.
Het kopen van een vakantiehuis, om deze later te verhuren, kan een goed idee zijn voor zelfstandig ondernemers. Ik zie namelijk vaak dat deze groep binnen hun bedrijf geen pensioen opbouwt. De huurinkomsten kunnen dan een mooie manier zijn, om toch pensioen op te bouwen.
En vergeet niet wanneer je overweegt om een vakantiewoning te kopen: eerst even langs je hypotheekadviseur!