Thuiswerken hypotheek oversluitenThuiswerken hypotheek oversluiten

De hypotheekrente blijft laag en oversluiten kan nog steeds!

(leestijd: ca. 3 minuten)

De laatste week gooiden veel banken hun hypotheekrentes omhoog. Een logisch gevolg van de huidige, onzekere omstandigheden. Ook op de hypotheek- en huizenmarkt slaat de twijfel toe. Zo denken mensen nu minder snel aan verhuizen, of aan het oversluiten van hun hypotheek. Dat terwijl de rente nog steeds (historisch) laag is. Een geruststelling: mocht je bijvoorbeeld je hypotheek willen oversluiten, dan is dat nu nog steeds mogelijk!

Sinds zo’n twee weken werk ik voornamelijk vanuit huis. Ik bezoek mijn klanten eventjes niet meer bij hen thuis. Mijn afspraken vinden vooral plaats via videobellen. Best efficiënt: ik merk dat afspraken qua tijd korter duren, en het scheelt natuurlijk ook in reistijd. Daarnaast kan ik, wanneer ik bijvoorbeeld een hypotheekberekening wil laten zien, mijn scherm delen met mijn klant. 

Ik had deze situatie natuurlijk liever anders (lees: helemaal niet) gezien, maar ik ervaar het als positief om toch enkele veranderingen op te merken. Veranderingen die ervoor zorgen dat ‘het gewone leventje’ zo veel mogelijk door kan gaan. Zo bezorgen steeds meer horecagelegenheden hun gerechten aan huis, en krijg je van je sportschool een schema om thuis fit te blijven. Pushups terwijl je een rugzak vol met pakken wasmiddel draagt, kunnen best zwaar zijn…

Deze aanpassingen zijn ook terug te zien in ‘hypothekenland’. Zo hoef je je offerte niet meer met een pen te ondertekenen. Steeds meer hypotheekverstrekkers staan een digitale handtekening toe, bijvoorbeeld via DigiD of iDiN. Soms kun je zelfs je akkoord geven door het versturen van een e-mail, waarin je verklaart de offerte te accepteren.

Dat je de gegevens over jouw financiële situatie al digitaal aan je hypotheekadviseur kunt verstrekken, is niet nieuw. Wat ook niet nieuw is, maar wel nodig is wanneer je je hypotheek gaat oversluiten, is het bepalen van de waarde van je woning. Dit kan al een tijdje op afstand. Zo vinden sommige hypotheekverstrekkers het goed wanneer je jouw WOZ-waarde aanlevert. Daarnaast kan de waarde van je woning ook aangetoond worden via een Calcasa-rapport. Om dit op te stellen, hoeft er geen makelaar een rondje door je huis te lopen, om een daadwerkelijk taxatierapport op te kunnen maken.

Je hoeft je niet direct zorgen te maken dat de hypotheekrente pijlsnel stijgt. Voor een 10-jaars vaste rente (met Nationale Hypotheekgarantie, NHG) betaal je nu zo’n 1,1 procent. De rente voor 20 jaar vast bedraagt ongeveer 1,5 procent. Ter vergelijking: Toen ik in 2011 mijn eerste hypotheek – ook met NHG – af sloot, was de rente 4,5 procent voor 10 jaar vast.

Had je aan het begin van dit jaar nog plannen om je hypotheek over te sluiten, naar een goedkopere verstrekker? En heb je deze plannen inmiddels weer even uitgesteld? Dat hoeft dus niet! Een hypotheek oversluiten kan zeker op afstand. Gewoon, zittend aan de keukentafel, maar dan zonder hypotheekadviseur tegenover je. 

De laatste stap bij het oversluiten van je hypotheek, is de afspraak bij de notaris. Je verwacht het niet, maar zelfs dit zou op afstand kunnen. Zo zou je een volmacht kunnen afgeven aan een medewerker van het notariskantoor. Diegene ondertekent dan namens jou de nieuwe hypotheekakte, die jij natuurlijk vanuit je luie stoel al eerder hebt doorgenomen 😉 En vanuit diezelfde stoel kun je mooi gaan zorgen voor lagere maandlasten!

2 reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.