gezin familie dochters

Kun je samen met je ouders een hypotheek afsluiten?

Leestijd: ca. 3 minuten

Met de woningnood van tegenwoordig, wordt er steeds meer naar ‘creatieve woonoplossingen’ gezocht. Je ziet hierdoor dat er vaker met meerdere personen een huis wordt gekocht. Bijvoorbeeld dat ouders met hun kinderen samen een huis kopen. Ook wanneer er sprake is van mantelzorg. Maar kan dat wel, en wat zijn de voorwaarden van de bank, als je (jullie) hiervoor een hypotheek wilt afsluiten?

Standaard hypotheekregels

De traditionele hypotheekregels gaan vaak uit van een of twee woningeigenaren. In principe moet elke woningeigenaar ook ‘schuldenaar’ voor de hypotheek zijn. Bij veel banken en hypotheekverstrekkers is het niet mogelijk om met meer dan twee personen hypotheekschuldenaar te zijn. Deze partijen staan het dan ook niet toe wanneer je met meer dan twee personen een huis gaat kopen.

Goed vastleggen

Een goede tip, ongeacht met hoeveel personen je een huis gaat kopen, is: leg jullie afspraken goed vast. Het liefst via een notaris.

Stel dat jij met je partner, en jouw ouders, een woning gaat kopen. Deze is zó groot, dat je hier wel met zijn vieren in kunt gaan wonen. Jij en je partner leggen een bepaald bedrag aan eigen geld in, en jouw ouders doen dat ook. Vervolgens betaalt ieder stel zijn deel van de hypotheeklasten.

Als het gaat over het goed vastleggen van zaken, kun je denken aan afspraken over het eigen geld (of overwaarde) wat is ingelegd. Of wie betaalt er welk deel van de hypotheeklasten?

En wat als er iemand komt te overlijden, of als er iemand van jullie uit elkaar gaat? Of als je ouders  toch naar een verzorgingstehuis moeten; kunnen je partner en jij dan nog wel in het huis blijven wonen en de hypotheek blijven betalen? Of moet alles dan toch verkocht gaan worden, terwijl je dat dan helemaal niet wilt? Misschien geen leuke onderwerpen, maar je slaat jezelf voor je kop als je hierover geen afspraken hebt gemaakt. Of dat je deze alleen mondeling hebt gemaakt, en niet hebt vastgelegd.

Hypotheekregels als je met je ouders een hypotheek gaat afsluiten

Ik zal het je maar meteen verklappen: het is mogelijk om met je ouder(s) een hypotheek af te sluiten. Zoals ik net al aangaf, geeft niet elke bank jullie dan een hypotheek. Maar: er zijn gelukkig banken die dat wel doen.

Die banken kunnen dan wat voorzichtiger zijn met het geven van een hypotheek. Als je bijvoorbeeld met vier personen bent, dan worden niet alle vier jullie inkomens meegeteld. Er is een bank, die dat echter wel doet. Deze banken eisen verder dat iedereen die in het huis gaat wonen, ook woningeigenaar wordt. Met vier personen een huis kopen, betekent dus dat ieder 25 procent eigenaar van dat huis moet zijn.

Twee woningen op hetzelfde perceel zou ook mogen. Bijvoorbeeld als er sprake is van mantelzorg. Of als je ouders in een eigen, kleinere woning in de achtertuin gaan wonen.

Denk er goed over na

Dat je met twee personen een huis gaat kopen (bijvoorbeeld met je partner), is al best een hele stap. En al helemaal, wanneer je dit ook met je (schoon)ouders doet.

Denk er goed over na, of je dit allemaal wel wilt. Je zit niet alleen met je huis en hypotheek aan elkaar vast, maar denk ook aan privacy; hoeveel heb je dat nog, als je (schoon)ouders in hetzelfde huis wonen?

WonenWonen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.