Hypotheekgesprek

Zo gaat het eraan toe tijdens een hypotheekgesprek

Leestijd: ca. 3 minuten

Heb je altijd al eens willen weten, hoe het er tijdens een hypotheekgesprek aan toe gaat? Of heb je binnenkort misschien zo’n gesprek, en wil je je hiervoor nog even goed voorbereiden? Dan moet je gewoon deze blog lezen! 😉 Via deze blog, geef ik je graag een kijkje in ‘mijn’ keuken.

Oriënteren

Wanneer je bijvoorbeeld een hypotheek wilt afsluiten, of een nieuwe woning wilt kopen, ga je eerst in gesprek met een hypotheekadviseur. Tenminste, dat is wel de meest voor de hand liggende stap. Je wilt natuurlijk graag weten wat je maximaal kunt lenen, en wat zo’n hypotheek je maandelijks gaat kosten.

Of ik ook klanten spreek die een woning hebben gekocht, zonder te weten of ze de hiervoor benodigde hypotheek wel kunnen betalen? Dat komt (gelukkig!) zelden voor.

Een oriënterend gesprek met een hypotheekadviseur, is dus eigenlijk de eerste stap. Tijdens zo’n gesprek, maak ik eerst altijd even kennis met mijn klanten. Daarna vertel ik ze mijn werkwijze. Maar: ik stel ze vooral veel vragen. Wat vinden zij belangrijk aan een hypotheek? Wat mag deze hen maandelijks maximaal kosten?

Om een indicatie te kunnen geven van je leencapaciteit (hoeveel hypotheek kun je krijgen?), bied ik vaak aan om een vrijblijvende berekening te maken. Zorg er dus voor, dat je tijdens een hypotheekgesprek over je huidige inkomensgegevens beschikt. Neem bijvoorbeeld een loonstrook, jaaropgave of werkgeversverklaring mee naar het gesprek. Heb je al een hypotheek? Neem dan ook daarvan een overzicht mee.

Ik reken daarna uit hoeveel hypotheek er geleend kan worden. Vervolgens maak ik een concrete berekening: stel dat iemand € 300.000 kan lenen, en voor dit bedrag ook een woning gaat kopen. Welke kosten koper komen er dan bij kijken, en om welk bedrag gaat dat dan? Moet je die kosten koper zelf betalen, of kun je ze meenemen in je hypotheek? En misschien wel de belangrijkste vraag: wat kost zo’n hypotheek dan maandelijks?

Een oriënterend hypotheekgesprek, is eigenlijk altijd kosteloos. Er is misschien nog een enkele hypotheekadviseur, die wel kosten voor zo’n gesprek in rekening brengt. Vraag dit vooraf dus nog even na, als je een hypotheekafspraak gaat maken.

Hypotheekgesprek: het vervolg

Wanneer je weet hoeveel je kunt lenen, of wat je per maand maximaal aan hypotheek wilt betalen, kun je vervolgens op huizenjacht. Stel dat je een interessante woning hebt gezien, neem dan gerust contact op met je hypotheekadviseur. Vraag diegene om een berekening: wat zou dat huis je maandelijks gaan kosten?

Nog even terugkomend op dat wat hierboven staat: een hypotheekadviseur kan je wel vertellen hoeveel je echt kunt lenen. Ga echter voor jezelf na hoeveel jij per maand nu maximaal wilt betalen. Het is misschien leuk als je een hypotheek van € 500.000 kunt lenen, maar nog belangrijker: wil jij de lasten hiervan wel betalen? Hierover schreef ik al eens eerder een blog, welke je hier kunt teruglezen.

Het hypotheekadviesgesprek

Als jouw huizenjacht geslaagd is, dan volgt er een tweede gesprek met je hypotheekadviseur. Dit noem ik ook wel het ‘hypotheekadviesgesprek’.

Tijdens dit gesprek, wordt jouw nieuwe hypotheek ‘aangekleed’. De koopprijs van je nieuwe woning is immers bekend. Ook weten we nu hoe hoog je nieuwe hypotheek gaat worden, en wat de maandlasten hiervan zullen zijn. En er wordt nu een bank of hypotheekverstrekker gekozen: bij welke partij ga jij geld lenen? Wat zijn de voorwaarden bij die partij, en hoe hoog zal de daar rente zijn?

Ik merk tijdens dit gesprek dat klanten soms nog wel eens zenuwachtig zijn. Geen zorgen; wanneer die nieuwe hypotheek echt niet mogelijk zou zijn, dan had je dat allang van me te horen gekregen. Gaat het hypotheekadviesgesprek door? Dan is de kans zeer groot, dat jouw nieuwe hypotheek ook goedgekeurd zal gaan worden. Honderd procent zekerheid over je hypotheekaanvraag, heeft eigenlijk niemand.

Naast de hoogte van de hypotheek en de maandlasten ervan, worden er tijdens dit gesprek ook andere zaken besproken. Minder leuke zaken, eigenlijk. Want nu heb je werk en inkomen en kun je die nieuwe hypotheek betalen, maar wat als dat inkomen minder wordt? Wat als je bijvoorbeeld langdurig werkloos raakt? Of ernstig ziek wordt, en daardoor niet meer kunt werken? Worst case: en als je komt te overlijden, en er dus een inkomen volledig wegvalt? In hoeverre kun jij, of de achterblijvende partner, de hypotheek dan nog betalen? Geen leuke onderwerpen dus, maar ze moeten wel besproken worden. Hoe je je hypotheek bij bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid of werkloosheid kunt betalen, lees je in deze blog.

Na het gesprek, ga ik voor mijn klanten aan de slag. De nieuwe hypotheek wordt zo snel mogelijk aangevraagd. Hoe zo’n hypotheekaanvraag verloopt, lees je in een latere blog.

Sinterklaas 2022Sinterklaas 2022

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.