Leestijd: ca. 4 minuten
Ik snap best dat mensen tegenwoordig wat voorzichtiger zijn, als het gaat om het afsluiten van een hypotheek. Dat komt dan vooral door de hogere rente. Maar wat als die rente nog enkele jaren op dit niveau blijft: ga je dan nooit meer verhuizen, of een hypotheek afsluiten? En wat als ik je zeg dat je nu een hypotheek kunt afsluiten, en dat je de rente daarvan dan binnen 2 jaar kunt verlagen? Dan wordt jij natuurlijk nieuwsgierig, en wil je graag deze blog verder gaan lezen 😉
Rentekorting op je hypotheek
Banken en hypotheekverstrekkers doen er tegenwoordig alles aan, om hun klanten een zo scherp mogelijke rente aan te bieden. Die rente maakt namelijk onderdeel uit van hun winst. En hoe meer klanten ze ‘binnen halen’ door hun aantrekkelijke rente, des te meer winst ze kunnen maken. Daarnaast willen banken graag bijdragen, aan het verduurzamen van onze samenleving.
Daarom zie je steeds vaker dat banken een lagere hypotheekrente aanbieden, wanneer jij een energiezuinige woning aankoopt. Sinds enkele jaren hanteren veel hypotheekverstrekkers al 2 soorten rentetarieven: tarieven voor een hypotheek voor een bestaand huis, en tarieven voor een nieuwbouwwoning. De rente voor het laatstgenoemde woningtype, is daarbij dan het laagst. Dit omdat een nieuwbouwwoning eigenlijk altijd energiezuiniger is, dan een bestaande woning. En om die energiezuinigheid te stimuleren, bieden banken in dat geval een lagere hypotheekrente aan.
Duurzaamheidskorting op je hypotheekrente
Volgend jaar (2024) is het hypotheekbedrag wat jij maximaal kunt lenen, ook afhankelijk van het energielabel van je huis. Hoe hoger dat energielabel, des te meer jij kunt lenen. In een latere blog, zal ik hierover wat meer uitleg geven.
Om jou te stimuleren om je bestaande woning nu al te verduurzamen, zijn er banken die jou hiervoor belonen. Bijvoorbeeld: jij koopt een woning met energielabel C, en gaat deze vervolgens zodanig verduurzamen, dat het voortaan label A mag voeren. Ook dan kun je in aanmerking komen voor een lagere hypotheekrente.
Het energielabel en jouw hypotheekrente
Bij veel (in elk geval: steeds meer) banken en hypotheekverstrekkers krijg je een lagere hypotheekrente, wanneer jouw woning minstens energielabel A kent. Die korting varieert van 0,05% tot 0,15%. Bij een enkele verstrekker is een energielabel B ook al voldoende, voor een lagere rente.
Ik pak het voorbeeld van zojuist er nogmaals bij: als jouw woning label C kent en je upgrade deze naar label A, dan zijn er banken die jouw hypotheekrente meteen zullen verlagen. Dat gebeurt namelijk niet altijd: wanneer je een hypotheek afsluit, wordt de rente vaak voor een bepaalde periode vastgezet. Tijdens die periode, kan jouw rente eigenlijk niet meer veranderen. Sowieso niet meer stijgen, maar ook niet meer dalen. De situaties waarin die rente toch zou kunnen dalen (naast verduurzaming van je huis), lees je terug in deze eerder geschreven blog.
Nog even terug naar het voorbeeld van net: wat als die ‘C-woning’ nu ineens label A kent? Hoe energiezuiniger jouw woning, des te lager jouw hypotheekrente dan wordt. Er is inmiddels een hypotheekverstrekker actief (en hopelijk volgt de rest snel), die jouw hypotheekrente verlaagt, wanneer jouw woning tijdens de rentevaste periode een hoger energielabel krijgt. Dat renteverschil kan oplopen naar 0,1%. En die rente kan zelfs verder dalen, wanneer je een annuïteiten- of lineaire hypotheek hebt, en dus maandelijks automatisch aflost. Ook wanneer jouw woning méér waard is geworden, en je dit laat zien aan je hypotheekverstrekker, kan jouw hypotheekrente extra verlaagd worden.
Geen zorgen, je hoeft niet meteen te verduurzamen
Omdat er banken zijn die best snappen dat je eerst rustig wilt verhuizen (als dat al bestaat…), bieden ze jou de mogelijkheid om ook pas later een hoger energielabel aan te tonen. Als de stof van het verhuizen inmiddels is neergedaald, en de verf op de muren is opgedroogd. Vaak hanteert de bank in dat geval een periode van 2 jaar.
Laat jij binnen die 2 jaar een hoger energielabel zien? Dan verlaagt de bank meteen jouw hypotheekrente. Naar welk percentage de rente dan zal dalen, wordt bij het afsluiten van de hypotheek al aan je doorgegeven.
Nog mooier: er is sinds kort een hypotheekverstrekker, die jou al meteen een lagere rente geeft, als je plannen hebt om je woning een hoger energielabel te geven. Koop je een nieuwe woning met label C en ga je deze verduurzamen naar A? Dan krijg je vanaf het begin ook de hypotheekrente, die bij label A hoort. Ik hoor je al denken: wat als label A dan toch niet gehaald wordt? Dan helpt deze partij jou om dit alsnog te realiseren. Het fijne weet ik er nog niet van, maar het wordt al wel aangeboden op dit moment.
Ben je nieuwsgierig geworden bij welke partijen je een duurzaamheidskorting op de hypotheekrente kunt krijgen? Stuur mij dan gerust een berichtje, of vraag het na bij jouw hypotheekadviseur.