Vakantie

Zo kom jij je dure vakantie weer te boven

Leestijd: ca. 3 minuten

Ben jij teruggekomen van vakantie met een lege portemonnee? Hopelijk heb je dan wel een leuke vakantie gehad, anders is dat dubbel zo zuur. Je mag natuurlijk best een keer genieten, en genieten kan nu eenmaal geld kosten. Hieronder vind je enkele tips om ervoor te zorgen dat die portemonnee weer snel gevuld is, en hoe je voortaan beter op je ‘vakantiebudget’ kunt letten.

Ongeveer 2 maanden geleden gaf het Nibud aan dat ruim een kwart van de Nederlanders niet met vakantie gaat. 64 procent van hen vindt vakantie te duur. Dit was vorig jaar nog 54 procent. 

Dit jaar reserveerde ruim de helft van de vakantiegangers een bepaald bedrag, wat zij tijdens hun gehele vakantie konden besteden. Vorig jaar deed precies de helft dat. Datzelfde aantal van onze mede-toeristen geeft meer geld uit dan gepland. De verklaring hierop is dat zij op vakantie willen genieten, alles willen doen wat mogelijk is en extra spullen willen kopen. Daarnaast heeft diezelfde groep met onvoorziene uitgaven te maken.

Dat laatste hebben mijn vriendin en ik dit jaar ook ervaren. We wilden graag eens een auto huren, maar hebben ons eerlijk gezegd wat verkeken op de kosten daarvan. Wij zijn niet per se gebonden aan een bepaald merk of type auto, dus kozen voor de goedkoopste die ons aangeboden werd. Bleek nog een leuke Fiat 500 te zijn ook! Helaas, die was niet meer beschikbaar. Het werd dus een duurdere variant. We hebben tijdens het autorijden echter niet (genoeg) rekening gehouden met de parkeer- en benzinekosten, en de kosten voor een uitgebreidere verzekering, wat ik in het buitenland altijd aan zou raden.

Hoe zorg je er nu voor dat je het teveel uitgegeven geld weer snel terugverdient? Kijk allereerst bij thuiskomst eens, voordat je alles in de wasmachine dumpt, in je koffer. Welke kleding heb je meegenomen, en wat heb je thuis gelaten? Die achtergebleven kleding, waarom heb je die niet meegenomen? Te klein, te oud, niet meer van deze tijd (stel je voor dat je 3.000 kilometer van huis af voor schut loopt)? Anyway, zet die kleding eens op Marktplaats, of bezoek hiermee een rommelmarkt.

Dit geldt niet alleen voor kleding. Mocht je nog vakantiedagen over hebben, en mocht het weer hier typisch Hollands (18 graden en regen) zijn, spit dan je schuur of berging eens uit. De verkoop van kleding en oude spullen kan je enkele tientallen tot misschien wel een paar honderd euro opleveren! 

Wil je daarnaast je vakantiegevoel nog even vasthouden, maar niet te diep in de buidel hoeven te tasten? Zoek op veilingsites, of -apps, naar leuke, goedkope uitjes. Daarnaast: outside is free! Wandelen, fietsen, naar het strand gaan; allemaal zaken die in principe geen geld hoeven te kosten. Helemaal niet als je dan ook nog je eigen eten mee neemt, in plaats van op een terrasje neer te ploffen. En bezoek je met meerdere mensen een festival, het strand of een attractiepark? Kijk dan of je samen kunt rijden, zo bespaar je niet alleen op benzinekosten, maar ook op kosten voor het parkeren.  

Nog een laatste tip, volgens hetzelfde vakantiegeldonderzoek van het Nibud: je komt met je geld het beste uit, wanneer je voorafgaand aan je vakantie een bepaald bedrag voor je gehele vakantie reserveert. Niet rekenen met een vast bedrag per dag of per week, maar voor je volledige vakantie. Dan behoor jij misschien wel tot de 20 procent van de badgasten die zelfs geld over houden.

Doe hier je voordeel mee! En mocht je dit jaar toch te snel door je vakantiegeld zijn geraakt, dan hoop ik dat je volgend jaar een nieuwe poging mag wagen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.