(leestijd: ca. 3 minuten)
De een heeft er een hekel aan, de ander heeft ze halfweg december al op een lijstje staan en kan niet wachten tot het nieuwe jaar om ze uit te voeren: goede voornemens. Hierbij denk je al gauw aan bijvoorbeeld afvallen, stoppen met roken of minder alcohol drinken. Prima plannen, maar denk bij voornemens ook eens aan jouw portemonnee!
Als finance freak maak ik jaarlijks ook voornemens als het om mijn geldzaken gaat. Welke financiële doelen heb ik voor het komende jaar? En hoe wil ik deze doelen gaan behalen? Ik schrijf ze op, en houd periodiek bij in hoeverre ik het betreffende doel dat jaar zal halen. In deze blog geef ik je enkele mogelijkheden voor financiële voornemens.
Maak een noodfonds
Dit is misschien niet eens een voornemen. Ik raad dit iedereen aan en noem het zelf ‘een potje voor vrijdag de dertiende’ (zie ook mijn eerdere blog hierover). Heb jij momenteel geen of een te lage spaarbuffer? Zorg er komend jaar dan voor dat je je spaargeld aanvult. Mocht je een financiële tegenvaller krijgen, dan sta je door dit noodfonds op dat moment wat steviger in je schoenen.
Los je schuld(en) af
Ook in 2020 is elke schuld natuurlijk zonde van je geld. Ik hoop dat je destijds een goede reden hebt gehad om de betreffende lening af te sluiten. Nog beter is om deze lening zo snel mogelijk af te lossen, want: zo houd je meer geld in je portemonnee over voor de leukere dingen. Mocht het extra of versneld aflossen van je schuld niet mogelijk zijn, kijk dan eens of je jouw schuld of lening niet kunt oversluiten naar een andere, goedkopere kredietverstrekker.
Kijk vooruit!
Wat staat er het komende jaar, of de jaren daaropvolgend, allemaal te gebeuren? Heb je bijvoorbeeld plannen om van baan te switchen, waarbij je geen auto van de zaak meer hebt? Of gaat je kind na dit jaar studeren? Leg dan geld opzij (mocht je dat natuurlijk nog niet gedaan hebben) voor dit soort grotere uitgaven. Spreek met jezelf een benodigd bedrag en een einddatum af. Bereken vervolgens hoeveel je maandelijks of jaarlijks dient in te leggen om het bedrag op die datum bijeen gespaard te hebben.
Je zou hierbij ook kunnen denken aan een doel wat zich niet binnen een (paar) jaar, maar over bijvoorbeeld twintig jaar pas zal afspelen. Misschien wil je later wel eerder stoppen met werken, of een hoger pensioeninkomen hebben. Een goed idee om juist nu al hiernaar te gaan kijken.
Bespaar!
Ik schreef er al eens eerder over (lees het hier), maar spit eens door je rekeningafschrift heen. Sta bij elke uitgave even stil en vraag jezelf af of je hieraan nog (zoveel) wilt betalen. Bekijk bijvoorbeeld of dat ene nooit gebruikte abonnement op te zeggen is, of sluit een verzekering over naar een goedkopere variant.
Heb je inmiddels wat voornemens opgesteld? Dan is het de kunst om je daaraan ook te houden. Vaak eindigen deze leuke plannen al ergens in het voorjaar en vallen mensen terug in hun oude, vertrouwde patroon. Daarom een tip: schrijf je financiële voornemens echt op, en bekijk ze bijvoorbeeld elke maand.
Loopt alles nog volgens plan? Moet je bijsturen, of loop je juist voor op schema? Hoe vaker je jouw doelen in de gaten houdt, des te groter de kans van slagen. Voornemen behaald? Wat mij betreft opnieuw tijd voor champagne! 😉
[…] heel anders kan lopen. Ik maak elk jaar financiële voornemens en heb hier eerder ook een blog over geschreven. Doe jij ook aan financiële voornemens, en wat is daar ondertussen nog van […]
Ik zou ook meer vooruit willen kijken zodat ik gerichte spaardoelen kan maken. Ook wil ik volgend jaar meer aflossen, omdat ik een aantal schulden heb gemaakt die niet op mogen lopen. Ik hoop dat mijn doelen die ik stel realistisch zijn!