Leestijd: ca. 4 minuten
Mijn allereerste blog (lees hem hier) ging er al over: het is tegenwoordig, helaas nog steeds, erg lastig om in je eentje een woning te kopen. Een Starterslening kan jou daarbij helpen. Hierdoor zou je als single toch je eigen woning kunnen kopen. Wat houdt zo’n Starterslening precies in? In deze blog vertel ik je daar graag meer over.
Steuntje in de rug voor starters op de woningmarkt
De naam van de Starterslening zegt het eigenlijk al. Het is een lening die bedoeld is voor wanneer je je eerste, eigen woning gaat kopen. Op basis van één salaris, en zeker met die hoge huizenprijzen van nu, is het lastig om een huis te kopen. En ook om daarmee een hypotheek af te sluiten.
Bij de Starterslening sluit je een hypotheek bij een bank of hypotheekverstrekker af. Daarnaast sluit je via het SvN, de stichting achter de Starterslening, zo’n Starterslening af. Het SvN werkt samen met gemeentes. Uiteindelijk bepaalt de gemeente waarin jouw nieuwe woning gevestigd is, of zij een Starterslening verstrekken.
Die gemeente moet daar namelijk ‘een potje’ (budget) voor hebben. En niet alle gemeentes hebben dat, of willen dat doen. Daarom verschilt het per gemeente of zij een Starterslening kennen. En ‘dat potje’ kan ook wel eens op raken. Soms kan een gemeente daarom ineens geen Starterslening meer aanbieden.
Het grootste voordeel van een Starterslening is dat je hierbij de eerste 3 jaren niets hoeft te betalen. Na afloop van die 3 jaar, ga je wel rente en aflossing betalen. Naast de lasten van je hypotheek, krijg je dan dus te maken met extra maandlasten voor de Starterslening. Hoeveel deze lasten dan zullen zijn, weet je al voordat je de Starterslening afsluit.
De regels van de Starterslening
De regels die bij een Starterslening horen, verschillen per gemeente. Het is sowieso verplicht om de hypotheek die je gaat afsluiten, met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) te nemen. De Starterslening werkt namelijk ook samen met NHG.
Daarnaast verschilt het bedrag van de maximale Starterslening per gemeente. De ene gemeente verstrekt maximaal 25.000 euro aan een starter, maar een naastgelegen gemeente zou zomaar eens 40.000 kunnen verstrekken. Er hangt niet per se een leeftijd aan een starter op de woningmarkt. Toch hanteren sommige gemeentes wel een maximumleeftijd voor een Starterslening.
Kenmerken van de Starterslening
Wanneer je tegenwoordig een hypotheek afsluit en daarbij zoveel mogelijk belastingvoordeel (hypotheekrenteaftrek) wilt ontvangen, dan moet je deze in uiterlijk 30 jaar helemaal aflossen. Dat kan dan via een annuïtaire of lineaire aflosvorm.
De Starterslening is ook een lening die je in 30 jaar volledig aflost. Eerder mag natuurlijk ook: je mag op deze lening onbeperkt boetevrij aflossen. De rente van de lening staat voor 15 jaar vast. Na die 15 jaar krijg je een nieuwe rente aangeboden. De rente van de Starterslening verschilt vaak wel met de rentes van een reguliere hypotheek.
Zoals hierboven al gezegd, ga je na 3 jaar voor de Starterslening betalen. Vind je zelf dat jouw inkomen daarvoor dan nog te laag is? Dan kun je dit bij het SvN aangeven. Zij toetsen dan of jouw inkomen echt te laag is. Mocht dat zo zijn, dan hoef je de lening nog niet terug te betalen. De startdatum waarop je gaat terugbetalen, wordt dan naar een later moment verschoven.
Minder mogelijkheden voor een tweede hypotheek
Er zouden ook nadelen aan een Starterslening verbonden kunnen zijn. Een Starterslening kun je eigenlijk niet meenemen bij een verhuizing. Heb je een nieuwe woning gekocht, en je huidige woning verkocht? Dan moet je in dat geval de Starterslening aflossen.
Ik kom het daarnaast vaak tegen dat je, wanneer je een Starterslening hebt, je hypotheek niet kunt verhogen. Stel dat je een tijdje geleden jouw woning hebt gekocht, en hiervoor een reguliere hypotheek en een Starterslening hebt afgesloten. Je vindt het nu tijd om je woning te gaan verbouwen en je wilt hiervoor bij de bank een tweede hypotheek afsluiten.
De bank staat dat dan vaak niet toe. Een tweede hypotheek bij een Starterslening is dan volgens hun voorwaarden niet mogelijk. Die lening moet dan eerst afgelost worden; pas daarna krijg jij jouw verbouwingshypotheek. Vaak kun je dan wel de Starterslening meenemen in de nieuwe verbouwingshypotheek, zodat jij later toch kunt gaan klussen.
Of de Starterslening wat voor jou is, hangt helemaal af van de gemeente waarin jij een huis gaat kopen. Maar natuurlijk ook van jouw financiële situatie. Overleg eerst met jouw hypotheekadviseur, voordat je een Starterslening gaat afsluiten. Op de website van het SvN, kun je meer informatie terugvinden over de Starterslening. En wil je weten hoe jij in je eentje toch een hypotheek kunt afsluiten? Lees dan gerust eens deze blog.