Pensioengat

Niet voor een pensioengat te vangen

(leestijd: ca. 3 minuten)

“Help, ik heb een pensioengat!” Iets wat ik vaak op bijvoorbeeld een verjaardagsfeest te horen krijgen. Maar: is dat wel zo? En weet je zeker dat jij later een pensioengat hebt? In deze blog vertel ik je er graag meer over.

Een pensioengat is eigenlijk niets minder dan een lager inkomen wanneer je met pensioen gaat. Geen zorgen, dat hebben we zo’n beetje allemaal. Of je nu in loondienst werkt of zelfstandig ondernemer bent (bouw je dan sowieso wel pensioen op?); de kans is groot dat je inkomen nu hoger is dan de tijdens de periode die aanbreekt nadat je een gouden horloge en afscheidsreceptie hebt gekregen.

Of je echt een pensioengat hebt, ligt aan het antwoord wat je geeft op de volgende vraag: welk inkomen wil je hebben zodra jij met pensioen gaat? Anders gezegd: ben je nu bijvoorbeeld in loondienst en verdien je netto zo’n 2.200 euro per maand? En wordt dit inkomen ongeveer 1.500 euro als je de 67 jaar aantikt? Wat vind jij van die daling, of van dat lagere inkomen: kun je het daar later mee redden?

Als het antwoord op die laatste vraag ‘ja’ is, dan heb jij dus geen pensioengat. Ik snap dat het lastig is om te bedenken hoeveel inkomen je later zou willen hebben. Hoe jonger je bent, hoe lastiger dit te bepalen is, lijkt me. Maar dit hoeft ook niet in beton gegoten te worden. Stel nu het door jou gewenste pensioeninkomen vast, en bekijk dat bijvoorbeeld eenmaal per 3 jaar opnieuw. Pas het aan indien nodig.

Gaat je inkomen omlaag wanneer je met pensioen gaat, maar kun jij het met dat inkomen nog steeds redden? Dan heb je dus geen pensioengat. Denk je dat je het dan echter niet gaat redden? Dan is het nu de hoogste tijd om er iets aan te doen! In een eerdere blog schreef ik er al over, lees het hier. Snel gerekend: je pensioeninkomen (inclusief een AOW-uitkering) bedraagt ongeveer 70 procent van je huidige inkomen.

Zet dus voor jezelf op een rijtje welke uitgaven je later verwacht, welke doelen je nog hebt (bijvoorbeeld een wereldreis maken of een schenking doen aan je kinderen) en hoe je het daarvoor benodigde geld bijeen wenst te krijgen. Is je toekomstige pensioeninkomen hiervoor te laag? Dan zou je nu, met je hogere inkomen, hiervoor iets extra’s opzij kunnen zetten. Je zou ook nog kunnen denken aan het verlagen van je huidige uitgaven. Los bijvoorbeeld je hypotheek extra af, zodat je later lagere (of beter: geen) woonlasten hebt.

Een pensioengat klinkt wat zwaarder dan het daadwerkelijk kan zijn. Hoe eerder je begint met vullen, hoe kleiner jouw pensioengat zal zijn. Als daarvan later überhaupt sprake zal zijn. Misschien dat je wel in een ‘zwart gat’ valt, als je straks niet meer hoeft te werken, maar daar kan ik je helaas niet bij helpen 😉

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.