Feit of fabel

Hypotheekfeiten en -fabels

(leestijd: ca. 5 minuten)

Tijdens mijn hypotheekgesprekken hoor ik soms de gekste dingen voorbij komen als het gaat om hypotheekregels. Die regels kunnen soms lastig te begrijpen zijn. Vandaar dat ik je nu wat extra uitleg ga geven over de hypotheekregels van tegenwoordig.

Een aflossingsvrije hypotheek mag niet meer
Natuurlijk wel! Je mag maximaal de helft van de marktwaarde van je woning aflossingsvrij lenen. Koop je een woning met een marktwaarde van 200.000 euro? Dan mag je maximaal 100.000 euro aflossingsvrij lenen. 

Maar, je hebt bij een aflossingsvrije hypotheek niet altijd recht op hypotheekrenteaftrek (belastingteruggave). Had je op 31 december 2012 een hypotheek, welke je hebt afgesloten voor de aankoop of verbouwing van je eigen woning? Dan mag je vandaag nog steeds een aflossingsvrije hypotheek hebben, of afsluiten (tot bovenstaand maximum natuurlijk). Sluit je na deze datum je eerste hypotheek af? Dan dien je deze in 30 jaar volledig af te lossen via een annuïtaire of lineaire aflossingsvorm, om recht op hypotheekrenteaftrek te krijgen.

Sluit je na 31 december 2012 nog een aflossingsvrije hypotheek af, terwijl je nooit eerder een hypotheek hebt gehad? Dan ontvang je over jouw hypotheek geen hypotheekrenteaftrek.

Je kunt een verbouwing niet meenemen in je hypotheek
Dat kan tegenwoordig nog steeds, maar vaak niet voor het volledige verbouwingsbedrag. Ik schreef er vorige week al over, zie deze blog.

Geen vast contract = geen hypotheek
Onzin! Met al die flexibele contracten nu, zou je haast geen hypotheek meer kunnen krijgen als je bijvoorbeeld voor een uitzendbureau werkt. Heb je een tijdelijk contract? Dan dient jouw baas op een werkgeversverklaring aan te geven dat dit tijdelijke contract na afloop wordt omgezet naar een vast contract. Dit heet ook wel een ‘intentieverklaring’. Met zo’n verklaring beschouwt de bank jouw contract als vast. 

Werk je als uitzendkracht? Dan zijn er verschillende manieren om jouw inkomen aan te tonen. Bijvoorbeeld door het gemiddelde inkomen van de laatste 3 jaar te nemen. Of via de nieuwe Perspectiefverklaring (Google dat maar eens!).

Als ondernemer moet je eerst 3 jaar zelfstandig zijn, anders krijg je geen hypotheek
Ook dit kan naar het land der fabelen verwezen worden. De regel dat je eerst 3 jaar zelfstandig ondernemer moest zijn gold voorheen nog wel, maar nu niet meer. Je dient als ondernemer minimaal 12 aaneengesloten maanden te hebben gewerkt, om in aanmerking te komen voor een hypotheek. 

Hoe langer je zelfstandig bent, hoe steviger je in je schoenen staat bij een hypotheekaanvraag. Gelukkig wordt er nu steeds vaker gekeken naar het inkomen (en het soort werk) wat je had, voordat je ondernemer werd.

Ik ben al (bijna) met pensioen, dus ik kan geen hypotheek meer afsluiten
Geen zorgen als je al (met alle respect) op leeftijd bent. Banken kijken bij een hypotheek naar twee hoofdzaken: inkomen en woningwaarde. Dus ook al ben je 120 jaar oud; heb je voldoende inkomen, en is je hypotheek niet hoger dan de waarde van je huis? Dan kun jij nog steeds een hypotheek afsluiten.

Ik sta bij het BKR geregistreerd, waardoor een hypotheek niet mogelijk is
Vaak wordt een BKR-registratie verward met een BKR achterstandscodering. Die eerste is normaal, de tweede is negatief en kan ervoor zorgen dat je inderdaad geen hypotheek kunt afsluiten. 

Heb jij een lening of een wat duurder telefoonabonnement lopen? Dan heeft de bank of telefoonprovider dit geregistreerd staan bij het BKR. Dit om te voorkomen dat je teveel zou lenen. Maar betaal jij altijd netjes en op tijd de lasten van zo’n lening of van je abonnement? Dan is er niets aan de hand.

Een lening kan er wel voor zorgen dat je een lager hypotheekbedrag zou kunnen lenen. Het betekent, net als een BKR-registratie, niet dat je helemaal geen hypotheek zou kunnen krijgen.

Zo zie je maar dat je niet meteen de Funda-app van je telefoon hoeft te verwijderen, als je het op een verjaardag over hypotheken hebt. Stel je vraag gerust aan een hypotheekadviseur!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.