Spaarpotten

Hoe heet jouw spaarrekening eigenlijk?

(leestijd: ca. 3 minuten)

Misschien is het wel een goed voornemen van je: dit jaar ga je eindelijk eens beginnen met sparen! Je eerste salaris is gestort en je heb braaf een vaste, maandelijkse overboeking naar je spaarrekening ingesteld bij je internetbankieren. De eerste storting op je digitale spaarvarken heeft inmiddels plaatsgevonden, maar dan loop je ineens langs de sale, en komt er ook nog eens een leuke vakantie voorbij…terugboeken maar! Hoe zorg je er nu voor dat je je spaargedrag wel vol kunt houden? Hierbij enkele tips!

Maak een spaardoel en geef het een naam
Bepaal eerst waarvoor je wilt gaan sparen. Als dat bekend is, geef je spaarrekening dan een naam, behorende bij jouw doel. Door het een naam te geven, kom je minder snel in de verleiding om van je spaarrekening op te nemen, hebben zelfs bepaalde onderzoeken laten zien. Want als je geld gaat terugboeken van je spaarrekening, genaamd ‘studie kinderen’, denk je misschien wel twee keer na voordat je dat gaat doen.

Verschillende spaardoelen? Maak verschillende spaarpotten of -rekeningen aan. Veel banken maken dit al mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld je spaarrekening splitsen in meerdere potjes; een voor vakantie, een voor kleding, een voor de schilder die eigenlijk vorig jaar al had moeten komen, en ga zo maar verder.

Zoek naar een goede (hoge) rente
Oké, eerlijk is eerlijk, de spaarrente is tegenwoordig om over te huilen. Bij sommige banken krijg je zelfs geen rente meer! Tijd om daar je centjes weg te halen, zou ik zeggen. Google eens naar spaarrentes en kies voor de bank met de hoogste rente. Het liefst op een rekening waarbij je je saldo altijd kunt opnemen: een vrij opneembare spaarrekening.

Tegenwoordig is het vanuit het zogeheten depositogarantiestelsel geregeld dat je tot een bedrag van 100.000 euro je spaargeld altijd terug krijgt, mocht die ene bank toch failliet gaan. Kom je namelijk een wat vreemde bank tegen, met een aantrekkelijke rente? Controleer dan of deze onder het garantiestelsel valt. Zo ja, dan kun je daar met een gerust hart je zuurverdiende centjes neerzetten.

Maak je spaarrekening onzichtbaar
Om te voorkomen dat je in de verleiding komt om spaargeld terug te boeken, helpt het wanneer je geen zicht hebt op je spaarrekening. Je kunt deze bijvoorbeeld laten verwijderen op je overzicht bij internetbankieren, of in de app van je bank. 

Wat je ook kunt doen, is een spaarrekening ergens anders te openen. Omdat je je betaalrekening bij bank A hebt lopen, heb je geen zicht op je spaarrekening wanneer je deze bij bank B hebt afgesloten. Hoe leuk is het wanneer je een kijkje op je spaarrekening neemt, en je ziet er ineens een groot bedrag op staan? Loon naar werken (of sparen)! 

Spaar op jouw eigen manier
Vind je een spaarrekening, zeker met weinig of geen rente, niet leuk genoeg? Spaar dan op een manier waar jij je wel fijn bij voelt. Bijvoorbeeld met koopzegels bij je supermarkt (lees ook mijn eerdere blog hierover), of door het maandbedrag van je energieleverancier wat hoger te zetten. Aan het eind van het jaar krijg je dan nog wat terug, omdat je meer aan energielasten hebt betaald, dan dat je daadwerkelijk hebt verbruikt.

Nog wat laatste tips: heb je een keer een extraatje of financiële meevaller? Zet dit dan meteen op je spaarrekening, of in elk geval een groot gedeelte ervan. En: houd sparen leuk. Spaardoel behaald? Beloon jezelf dan! En plunder daarvoor niet meteen je hele spaarrekening 😉

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.