Leestijd: ca. 4 minuten
In mijn blog van vorige week (lees ‘m hier) kondigde ik het al aan: deze keer ga ik je uitleggen, hoe een hypotheekaanvraag precies in elkaar steekt. Met hierin ook een kleine tip, voor wanneer je binnenkort een hypotheek gaat afsluiten. Snel lezen dus!
Het adviesgesprek zit erop!
Tijd voor de hypotheekaanvraag. Nadat je het hypotheekadviesgesprek hebt gehad, gaat jouw hypotheekadviseur voor je aan de slag. Jouw nieuwe hypotheek wordt aangevraagd bij de bank of hypotheekverstrekker, welke je samen met je adviseur hebt uitgekozen.
Ik ga geen ICT-verhaal ophangen, maar jouw adviseur duikt nu achter zijn laptop, om jouw nieuwe hypotheek te gaan aanvragen. Dit gebeurt vaak via de software van HDN ( Hypotheken Data Netwerk). Via dit systeem, wordt jouw hypotheekaanvraag naar de betreffende bank gestuurd. Die bank ontvangt de aanvraag vervolgens. Daarbij valt er voor de bank te zien om wat voor soort hypotheek het gaat (bijvoorbeeld aflossingsvrije, of een annuïteit), de looptijd, rentevaste periode, etc.
De verwerking van jouw hypotheekaanvraag
Nadat de bank jouw hypotheekaanvraag heeft ontvangen, gaan ze deze controleren. Ook controleren ze jou als persoon. Heb je bijvoorbeeld geen achterstanden in het BKR-systeem? Of heb je vroeger misschien wel fraude gepleegd bij een bank? De kans bestaat namelijk dat je geen hypotheek kunt krijgen, wanneer je in het verleden bijvoorbeeld een bankmedewerker hebt bedreigd.
Ook checkt de bank jouw inkomen; is dit voldoende om de aangevraagde hypotheek te kunnen lenen? Dit gebeurt ook aan de hand van de door jou doorgegeven inkomensgegevens.
Aanleveren van documenten (inclusief tip!)
Als de door de adviseur (in HDN) ingevoerde gegevens kloppen, brengt de bank een zogeheten renteaanbod uit. Dit heet ook wel een eerste hypotheekofferte. Aan zo’n offerte, kun je nog geen rechten ontlenen. Hiermee heb je dus ook nog geen zekerheid, of dat jouw hypotheekaanvraag wel wordt goedgekeurd. Op die eerste offerte staat vermeld hoe jouw hypotheek eruit komt te zien. Zo zie je hierop onder andere de rente, en hoe hoog je maandlast zal zijn.
Om te laten blijken dat je serieus bent, en graag een hypotheek wilt afsluiten, dien je het renteaanbod ondertekend naar de bank (of naar je adviseur) terug te sturen. De bank gelooft jou of je hypotheekadviseur natuurlijk niet op jullie blauwe ogen. Die bank wil zeker weten, of het doorgegeven inkomen wel klopt. Daarom vragen ze, naast het getekende renteaanbod, ook nog enkele documenten op.
Denk hierbij aan bijvoorbeeld een kopie van je geldige legitimatiebewijs, een loonstrook, je jaarcijfers (als je ondernemer bent), een overzicht van je huidige hypotheek, of een pensioenoverzicht. En hierbij wil ik je graag een tip geven: des te sneller jij deze opgevraagde documenten aanlevert, des te eerder de bank jouw hypotheekaanvraag zal beoordelen. En dus ook: hoe eerder jouw hypotheekaanvraag goedgekeurd kan worden. Vraag vooraf aan je hypotheekadviseur dus goed na, welke documenten jij straks allemaal dient aan te leveren. Dit kan je ontzettend veel tijd (en misschien ook wel onzekerheid) besparen.
Alle documenten aangeleverd, en dan?
Als de bank inmiddels over alle benodigde documenten (inclusief het ondertekende renteaanbod) beschikt, gaan ze jouw aanvraag definitief beoordelen. Er kunnen dan twee situaties ontstaan. Zo kan bank erachter komen, dat ze nog meer gegevens van je willen ontvangen. Het kan ook zijn dat ze nog vragen hebben, over de door jou aangeleverde documenten.
Jouw hypotheekadviseur laat je vervolgens weten, welke documenten de bank nog meer wenst te ontvangen. Deze mag je dan dus ook nog (het liefst zo snel mogelijk) aanleveren. Of je mag de aanvullende vragen vanuit de bank beantwoorden. Deze worden dan ook via jouw hypotheekadviseur aan je gesteld. Als de bank de extra opgevraagde documenten heeft ontvangen, of een antwoord op hun aanvullende vragen heeft gehad, gaan ze weer verder met jouw hypotheekaanvraag.
De tweede situatie, is eigenlijk de meest gunstige. De bank vindt dan dat er geen bijzonderheden te zien zijn, op de door jou aangeleverde documenten. Jouw huidige en nieuwe financiële situatie zijn duidelijk voor ze; ze hebben hierover geen vragen meer. In dit geval, gaan ze akkoord met jouw hypotheekaanvraag.
Hypotheekaanvraag akkoord; wat nu?
Bij een goedgekeurde hypotheekaanvraag, brengt de bank een bindende (ook wel definitieve) offerte uit. Gefeliciteerd; jouw hypotheekaanvraag is nu rond! Die bindende offerte mag je nog wel ondertekenen en terugsturen naar de bank (via je hypotheekadviseur). De bank controleert vervolgens of je de offerte juist hebt ondertekend.
Als dat het geval is, stuurt de bank hun uit te lenen geld (de hypotheek) door naar de notaris. Van jouw hypotheekadviseur krijg je vervolgens een seintje, om een afspraak te maken bij de notaris. Jouw hypotheek kan dan definitief worden afgesloten.