Leestijd: ca. 4 minuten
Minder kinderbijslag
Laten we beginnen met zaken die duurder zijn geworden, of waarvan de geldkraan wat meer is dichtgedraaid ☹ Wanneer je recht hebt op kinderbijslag, dan ontvang je hiervan per 1 oktober zo’n 3 procent minder. De hoogte van de kinderbijslag is namelijk afhankelijk van de zogeheten consumentenprijsindex.
En omdat die index is gedaald, daalt hierdoor ook de hoogte van de kinderbijslag. Afhankelijk van de leeftijd van je kind, ontvang je per kind zo’n 8 tot 12 euro minder kinderbijslag. Als het goed is, heb je op 1 juli nog gewoon het ‘oude’ bedrag aan kinderbijslag gekregen.
Meer betalen aan de pomp
Misschien heb je het al gemerkt: de brandstofprijzen zijn gestegen. Om die prijzen wat lager te houden, heeft onze regering een tijdje geleden een accijns (een belastingheffing) verlaagd. Die verlaging was tijdelijk, en die tijd zit er nu op.
Op vrijdag 30 juni, de dag voordat de brandstofprijzen stegen, was het erg druk bij tankstations. Sommigen zaten later op de dag zelfs zonder brandstof. Benzine kost inmiddels zo’n 15 tot 17 cent per liter méér, en diesel zo’n 10 tot 12 cent.
Toeslag voor plastic
Ook dit heb je misschien al kunnen merken: als je buiten de deur eten bestelt of afhaalt, en jouw maaltijd wordt in plastic verpakt, dan moet je hiervoor extra betalen. Vanaf 1 juli mogen ondernemers hun plastic voedselverpakkingen, vanwege duurzaamheidsredenen, niet meer gratis weggeven.
Hoeveel toeslag je betaalt, mogen ondernemers zelf bepalen. Onze overheid heeft hen wel wat richtlijnen meegegeven: 5 cent voor voorverpakte kleine porties, zoals fruit, broodbeleg of noten, 25 cent voor plastic bekers en 50 cent voor een maaltijd (eventueel met meerdere bakjes).
Ondernemers zijn hiernaast wel verplicht om jou een recyclebaar alternatief aan te bieden. Denk daarbij aan borg op bakjes: breng je je lege bakje terug, dan betaal je uiteindelijk niets voor jouw etensbakje. Of je kunt je eigen bakje of beker meenemen, om deze te laten vullen. Voortaan dus met je Tupperware-setje naar de Chinees…
De huur gaat (weer?) omhoog
De prijzen van een sociale huurwoning mogen (dus de woningcoöperatie of verhuurder is dit niet verplicht) met maximaal 3,1 procent worden verhoogd. De prijzen van particuliere huurwoningen mogen met maximaal 4,1 procent omhoog worden gegooid. Dit laatste was al bepaald in januari van dit jaar, en is dus verder niet veranderd.
Heb je een kale huurprijs van minder dan 300 euro per maand? Dan mag jouw huurbaas deze met maximaal 25 euro verhogen.
Méér betalen voor TV en internet
Eind deze maand zal je het merken: jouw TV- of internetabonnement is ook duurder geworden. Vanwege de inflatie, hebben telecomproviders hun abonnementstarieven verhoogd. Ook wanneer je met hen een vast tarief per maand hebt afgesproken, mogen zij dit doen. Dit hebben zij namelijk in hun voorwaarden vermeld staan.
Ziggo gooit hun prijzen met 8,5 procent omhoog; KPN doet dat met 6,4 procent, met een maximum van 4 euro per abonnement. T-Mobile klanten merken nu niets: zij kregen in januari van dit jaar al hogere abonnementskosten voor hun kiezen.
Tip: kijk eens of je bij je huidige provider een nieuw pakket kunt afsluiten. ‘Nieuwe’ klanten krijgen vaak een welkomstkorting. Deze korting kun je ook krijgen, als je je bestaande abonnement verlengd. Het is het proberen waard…En anders is overstappen naar een andere (goedkopere) aanbieder ook nog interessant.
Hogere belastingrente
Wanneer je later dan 1 mei je belastingaangifte indient, dan ben je hiermee eigenlijk te laat. Moet je belasting betalen, dan mag de Belastingdienst hierover belastingrente heffen. Deze rente was tot 1 juli 4 procent over het te betalen belastingbedrag. Inmiddels is deze rente verhoogd naar 6 procent.
Reden genoeg om volgend jaar op tijd aangifte te doen😊
Méér (minimum)loon en AOW
Om deze blog toch wat positief te kunnen eindigen: het minimumloon en de AOW-uitkeringen zijn ietsjes gestegen. Wanneer je het minimumloon ontvangt, krijg je er binnenkort zo’n 36 euro per maand bij.
Ook de minimumlonen voor jonge werkers stijgen. Zo krijgt een 20-jarige er zo’n 30 cent per uur bij, en een 16-jarige ruim 10 cent.
De AOW-uitkeringen zijn gekoppeld aan het minimumloon, en gaan dus ook omhoog. De nieuwe AOW-bedragen vind je op de website van de Rijksoverheid.