Leestijd: ca. 4 minuten
Deze blog schrijf ik om een fabeltje uit de wereld te helpen. Ik hoor het steeds minder vaak, maar het komt toch nog een aantal keer voorbij tijdens verjaardagsfeestjes en Whatsapp-berichten. Soms wordt er namelijk nog gedacht dat je geen hypotheek kunt afsluiten, wanneer je geen vast contract hebt. Onzin! In deze blog vertel ik je graag wat jouw hypotheekmogelijkheden zijn, wanneer je geen vast contract hebt.
De betekenis van een vast contract
Mijn ervaring uit de praktijk is dat een vast contract tegenwoordig weinig betekenis meer heeft. Wanneer je werkgever een hekel aan jou heeft, is de ontslagbrief snel getypt. Vast contract of niet. Enig voordeel voor jou bij een vast contract, is dat je nog een (steeds lager wordend) bedrag aan ontslagvergoeding mee krijgt. In mijn ogen is een vast contract een blijk van waardering vanuit de werkgever. Zij willen jou dan graag aan het bedrijf verbinden, en zijn blij met jouw verrichte werkzaamheden.
Hypotheekregels bij een vast contract
Deze regels zijn eigen vrij simpel: bij een vast dienstverband, mag een bank of hypotheekverstrekker het jaarlijks vaste (ook wel: gegarandeerde) bruto inkomen meenemen bij een hypotheekaanvraag. Denk bijvoorbeeld aan: het normale salaris, vakantiegeld, eindejaarsuitkering of dertiende maand, onregelmatigheidstoeslag, etc. Maak je overuren? Dan zijn die ook mee te nemen. Op een werkgeversverklaring, dient je werkgever aan te geven hoeveel overuren jij gemiddeld per jaar maakt.
Geen vast contract; wat nu?
Wat ik al zei: geen zorgen. Wanneer je op dit moment geen vast contract hebt, maar toch graag een hypotheek wil afsluiten, heb je nog genoeg mogelijkheden. Banken willen in dat geval graag zien dat je de afgelopen tijd ‘gewoon’ hebt gewerkt en inkomen hebt ontvangen. Dat kun je op verschillende manieren aantonen.
Het UWV-bericht
Ik begin met het belangrijkste document: het UWV-bericht, ook wel het ‘UWV-verzekeringsbericht’ genoemd. Dit document kun je downloaden vanaf de website van het UWV, wanneer je daar met je DigiD inlogt (allemaal veilig dus). Op dit document, staat jouw arbeidsverleden vermeld; hoeveel jaar werk je al, en welk inkomen heb je daarbij maandelijks ontvangen?
Met dit UWV-bericht en jouw huidige salaris (waarbij het dus niet uitmaakt of je een vast contract hebt of niet), kan een bank bepalen wat jouw bruto jaarloon is. Dit gebeurt via een voor hen opgestelde rekentool. Steeds vaker vervangt dit bericht de werkgeversverklaring. Een werkgeversverklaring wordt namelijk nog door een persoon zelf ingevuld. En waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Bij een hypotheekaanvraag wordt een werkgeversverklaring het vaakst afgekeurd, vanwege een foute vermelding van bijvoorbeeld je naam, geboortedatum, adres etc. Het UWV-bericht is automatisch opgesteld, en kent daardoor geen fouten. Is het inkomen volgens dit document voldoende om een nieuwe hypotheek af te sluiten? Dan mag je ook dit document aanleveren, in plaats van een werkgeversverklaring.
Andere documenten ter vervanging van een vast contract
Heb je een tijdelijk contract, werk je via een uitzendbureau of als oproepkracht? Dan kun je ook een hypotheek aanvragen via de Arbeidsmarktscan. Lees hier (en hier) meer informatie over deze manier van inkomen aantonen.
Daarnaast wordt er sinds enkele jaren ook gewerkt met een Perspectiefverklaring. Dit document is vooral van toepassing op uitzendkrachten. Wanneer je minstens 12 achtereenvolgende maanden namens hetzelfde uitzendbureau hebt gewerkt, kun je een Perspectiefverklaring aanvragen. Klik hier voor meer informatie, want niet elk uitzendbureau heeft zich aangesloten bij dit initiatief. Je moet dus wel voor een aangesloten uitzendbureau werken, om een Perspectiefverklaring te kunnen aanvragen.
Naast deze twee nieuwe documenten kan er ook nog ‘ouderwets’ gewerkt worden met je jaaropgaven. Wanneer je geen vast contract hebt, kan en mag een bank ook kijken naar jouw gemiddeld salaris van de afgelopen 3 jaar. Dit kun je aantonen via de jaaropgaven van je werkgever(s).
Wat te doen bij een tijdelijk contract zonder uitzicht op een vast contract
Ook dit hoor je nog wel eens: je hebt een tijdelijk arbeidscontract (contract voor bepaalde tijd), maar je werkgever wil op de werkgeversverklaring niet aangeven dat deze wordt omgezet naar een vast contract. Dan mag een bank jouw inkomen niet meenemen bij een hypotheekaanvraag. In dat geval kun je dus je inkomen aantonen met het UWV-bericht, of via je gemiddeld inkomen over de afgelopen 3 jaren.
[…] vast contract hebt, of gaat krijgen, heb je nog steeds hypotheekmogelijkheden. Lees gerust eens deze eerder geschreven blog, voor wat meer […]
[…] op een andere manier berekenen. Dat gaat dan via het UWV-bericht. Hoe dat precies gaat, lees je in deze eerder geschreven blog.Mocht een bank namens jou uitgaan van een driejarig gemiddeld inkomen? Vraag dan vooraf bij die […]
[…] lager is dan wat je nu daadwerkelijk verdient. En dat je daardoor dus ook minder kunt lenen. In deze eerder geschreven blog lees je meer over het UWV-bericht en de […]
[…] krijgen. In plaats van een werkgeversverklaring, zou je ook het UWV-bericht kunnen gebruiken. In deze blog lees je daar meer […]
[…] een eerdere blog heb ik hierover al eens wat geschreven. Wanneer je in loondienst werkt, dan kun je bij een […]