Leestijd: ca. 3 minuten
Nu is een hogere hypotheek niet altijd beter, of per se aan te raden. Maar met de hoge huizenprijzen van tegenwoordig, zou het je net even dat extra duwtje in de rug kunnen geven. Hoe jij een hogere hypotheek krijgt? Dat vertel ik je graag in deze blog.
Toon je inkomen aan via het UWV verzekeringsbericht
In een eerdere blog heb ik hierover al eens wat geschreven. Wanneer je in loondienst werkt, dan kun je bij een hypotheekaanvraag op 2 manieren je inkomen aantonen. Via een werkgeversverklaring, maar ook via het UWV verzekeringsbericht. Dat laatste is een document welke je via de website van het UWV (inloggen met je DigiD) kunt downloaden.
Op dat verzekeringsbericht staat het inkomen vermeld, wat jij de laatste jaren gemiddeld (vanuit loondienst) hebt verdiend. Vooral wanneer je variërende inkomensonderdelen hebt, kan dit document handig voor je zijn. Denk daarbij aan zaken zoals veel overuren, een jaarlijkse bonus, of onregelmatigheidstoeslag. Op je werkgeversverklaring staat vaak het bedrag vermeld, wat je gemiddeld per jaar aan deze inkomensonderdelen verdient. Op het verzekeringsbericht kan dit net even wat anders uitpakken. Hierdoor kun je met dit document soms een hoger inkomen aantonen, dan via je werkgeversverklaring. En hoe hoger je inkomen, hoe meer je kunt lenen.
Los je leningen af
Ik weet het; dit ligt voor de hand. Hoe minder leningen je hebt lopen (zoals een leaseauto, telefoon op afbetaling, studieschuld), hoe meer je kunt lenen. Lukt het je niet om een lening volledig af te lossen, los deze dan in elk geval voor zover mogelijk af. Vooral wanneer het om een studieschuld gaat. Banken nemen de aflossing daarop tegenwoordig mee, bij de bepaling van jouw maximale hypotheek.
Een aanstaande loonsverhoging telt ook mee
Krijg je binnen 6 maanden bij je huidige werkgever een loonsverhoging? Dan kun je dat hogere inkomen nu al laten meenemen, wanneer je een hypotheek gaat aanvragen.
In dat geval dien je aan te tonen wat die loonsverhoging inhoudt, en vanaf wanneer je die gaat krijgen. Dat kan bijvoorbeeld via een e-mail of brief van je werkgever. Een verwijzing vanuit je werkgever naar de CAO, omdat het om een CAO-loonsverhoging gaat, is daarbij vaak ook toegestaan.
Mix je hypotheekrente
Ik hoor je al denken: wat bedoel je hiermee? Ook hierover heb ik al eens eerder een blog geschreven.
Achter een berekening wat jij maximaal kunt lenen, schuilt best een flinke formule. Die wil ik je graag uitleggen, maar laten we deze blog vooral leuk houden. Het komt er op neer, dat je bij een verschillende rente ook telkens een verschillend bedrag kunt lenen. Bij rentes die eindigen op 0,01% en 0,51%, heb je telkens een ‘leenpiek’: je kunt daarbij dan wat meer lenen.
Zo kun je bij een rente van 4,01% méér lenen, dan bij bijvoorbeeld 4,0% of 4,25%. Niet alle banken bieden zo’n rente aan. Je zou je hypotheek dan in ‘stukjes’ kunnen knippen met elk een andere rente. Als de gemiddelde rente dan bijvoorbeeld 4,01% is, kun jij wat meer lenen.
Regel een (hoger) energielabel
Deze tip is vooral handig wanneer je al een huis (met hypotheek) hebt, en deze bijvoorbeeld wil gaan verbouwen. Voor die verbouwing heb je een extra hypotheek nodig.
Sinds dit jaar (2024) kijken banken ook naar het energielabel van je huis. Hoe hoger dat is, des te meer jij kunt lenen. Ook daarover heb ik al eens een blog geschreven. Heeft jouw huis nog geen energielabel? Voor vaak enkele honderden euro’s, kun je deze laten opmaken. Om hierdoor vervolgens duizenden euro’s meer te kunnen lenen. Zo’n energielabel laten opmaken kan dus best rendabel zijn.
Eerst overleggen!
Ook hierbij raad ik je weer aan: overleg eerst met je hypotheekadviseur, of het per se nodig (en mogelijk) is om een hogere hypotheek te nemen. Wil jij de lasten van die hogere hypotheek wel betalen? Dat is eigenlijk de belangrijkste vraag, die je voor jezelf mag beantwoorden.