Leestijd: ca. 3 minuten
Is je dekking nog actueel?
Je bent geen Badr Hari, maar toch is het verstandig om zo nu en dan je dekking te checken. Van je verzekeringen natuurlijk. Toen je je huidige verzekeringen hebt afgesloten, bevond je je misschien in een andere situatie dan nu. Misschien was je toen alleenstaand, en heb je er nu een partner (en een kind, of twee, drie) bij gekregen. Eerste tip: heb je je verzekeringen dan al van een gezinsdekking voorzien?
Daarnaast kan het zijn dat je je woning hebt verbouwd, waardoor deze groter is geworden. Bijvoorbeeld door een dakkapel, of een uitbouw. Ook dit dien je aan je verzekeraar door te geven. En zo zijn er nog veel meer zaken die ondertussen gewijzigd kunnen zijn, en die betrekking kunnen hebben op je verzekeringen en de premie ervan. Hoogste tijd om deze weer eens tegen het licht te houden. Hieronder zal ik enkele verzekeringen noemen, waarvan de kans groot is dat de dekking aangepast kan (of misschien wel: moet) worden.
Reisverzekering
Bij deze verzekering kun je kiezen uit twee verschillende dekkingsgebieden: Europa of wereld. Ga jij elk jaar buiten Europa op vakantie? Dan is het handig om je (doorlopende) reisverzekering te voorzien van een werelddekking. Blijf je echter vaak, of altijd, binnen Europa om vakantie te vieren? Ga dan eens na of die werelddekking per se nodig is.
Je kunt je reisverzekering sowieso van een Europa-dekking voorzien. Wanneer je toch buiten Europa met vakantie gaat, dan is het een kwestie van een belletje of mailtje naar je verzekeraar, om de dekking naar wereld te wijzigen. Kleine moeite dus, en ondertussen bespaar je op de premie.
Autoverzekering
Rijd je nog steeds hetzelfde aantal kilometers per jaar, als toen je deze verzekering hebt afgesloten? En wat te denken van de dekking zelf? Voor auto’s met een leeftijd vanaf een jaartje of 7 à 8, is het niet altijd meer rendabel om deze all-risk te verzekeren. Alleen WA, of WA beperkt casco, is voldoende. Bij een (grote) schade, krijg je bij een wat oudere auto alleen nog de dagwaarde uitgekeerd. Terwijl je je auto misschien nog wel voor de hoofdprijs (all-risk) hebt verzekerd. Je betaalt dus voor iets, terwijl je de gewenste dekking er uiteindelijk niet voor terugkrijgt.
Wil je wel verzekerd zijn voor bijvoorbeeld een sterretje in je ruit? Of een botsing met overstekende dieren? Dan zou je je auto op basis van WA beperkt casco kunnen verzekeren, in plaats van alleen WA.
En heb je ook een rechtsbijstanddekking bij je autoverzekering? Ga dan eens na of deze nog nodig is. Misschien heb je ondertussen wel een reguliere rechtsbijstandverzekering afgesloten, die ook bij verkeergeschillen dekt. Je bent dan dubbel verzekerd op dit gebied. Als dat zo is, dan kun je de rechtsbijstanddekking bij je autoverzekering laten vervallen.
Woonhuis- en/of inboedelverzekering
Om te voorkomen dat je voor elke nieuw aangeschafte inboedel je verzekeraar moet bellen, wordt er vaak met een garantie tegen onderverzekering gewerkt. Dit voor een periode van 5 jaar. Als je tijdens die periode je woning vergroot (dakkapel, uit- of aanbouw), of als je inboedel in waarde stijgt (door bijvoorbeeld nieuwe TV, nieuwe meubels of een shopgrage vriendin), dan is dat automatisch meeverzekerd.
Maar: dit is niet bij elke verzekeringsmaatschappij zo. Ga dus eerst eens na of jij wel zo’n garantie tegen onderverzekering hebt. Sommige maatschappijen geven je een seintje, wanneer de vijfjaarstermijn van die garantie afloopt. Je voelt hem al aankomen: niet elke verzekeraar verstuurt die seintjes. Tijd om eens bij jouw verzekeraar na te gaan, of jouw woonverzekeringen zo’n garantie kennen, en of deze niet stiekem verlopen is.
Vergelijk!
Last but zeker not least: vergelijk eens per (bijvoorbeeld) 3 jaar, of je je huidige verzekeringen niet naar een goedkoper alternatief kunt oversluiten. Bekijk dan goed welke dekking je nu hebt, en welke dekking je bij die nieuwe maatschappij ontvangt. Deze dient natuurlijk wel hetzelfde te zijn.
Het kan zeker lonen om je verzekeringen periodiek te vergelijken. Vaak kun je al enkele tientallen euro’s per maand besparen. Best handig, met die stijgende brandstof- en energieprijzen…