(leestijd: ca. 2 minuten)
Wanneer je een nieuwe woning koopt, en je krijgt de hiervoor benodigde hypotheek niet (op tijd) rond, dan zou je een beroep kunnen doen op het financieringsvoorbehoud. Dit wil zeggen dat je in dat geval de aankoop zonder boete kunt annuleren. Deze boete bedraagt vaak 10 procent van de koopsom; dat kan dus best in de kosten gaan lopen!
Met de drukke huizenmarkt van tegenwoordig, zie je dat er steeds vaker wordt afgezien van het financieringsvoorbehoud. Om de verkoper nog meer zekerheid te geven dat jij de woning echt kunt gaan kopen, kun je aangeven dat je dit voorbehoud niet wilt opnemen in de koopovereenkomst. Mocht je de koop toch willen annuleren? Dan dien je de verkoper dus die ‘10 procent boete’ te betalen.
Met de toenemende onzekerheid rondom de coronacrisis, wil ik je vooral nu extra aanraden om altijd een voorbehoud van financiering in je koopcontract op te nemen, wanneer je binnenkort een woning gaat kopen. Banken zijn namelijk de laatste tijd wat voorzichtiger geworden als het gaat om het verstrekken van een hypotheek.
Zo zie je dat sommige hypotheekverstrekkers een tijdelijk contract (met intentieverklaring, wat daardoor als vast contract geldt) niet als een vast contract beschouwen. Zij kijken dan naar jouw gemiddeld inkomen over de laatste 3 jaren. Is dit genoeg om de benodigde hypotheek af te kunnen sluiten? Dan is er niets aan de hand.
Is dit gemiddeld inkomen niet voldoende, en kun je daardoor de benodigde hypotheek niet afsluiten? Zorg er dan voor dat het financieringsvoorbehoud in de koopovereenkomst is opgenomen, zodat je er een beroep op kunt doen. Je kunt de aankoop dan kosteloos annuleren. Dit scheelt je ontzettend veel geld en gedoe, naast natuurlijk de teleurstelling dat de koop van jouw droomhuis aan je neus voorbij is gegaan.
Vraag dus vooral nu altijd om een voorbehoud van financiering. Meer informatie hierover kun je krijgen bij de aan- of verkoopmakelaar, of bij je hypotheekadviseur.