Leestijd: ca. 4 minuten
De meeste mensen die een hypotheek afsluiten, hebben een inkomen vanuit loondienst, of via hun eigen bedrijf. Maar het komt ook wel eens voor dat je, door welke omstandigheden dan ook, een uitkering ontvangt. Wanneer dat het geval is, zijn banken vaak terughoudender, om jou een hypotheek te geven. Er zijn echter toch mogelijkheden, om met een uitkering een hypotheek te kunnen krijgen. Welke mogelijkheden dat zijn, lees je in deze blog.
Belangrijk bij een uitkering
Waar banken vooral naar kijken als jij een uitkering ontvangt, is de zogeheten bestendigheid ervan. Met andere woorden: hoe lang krijg je die uitkering nog? En hoe groot is de kans dat het bedrag van die uitkering verandert?
Hoe langer de duur van jouw uitkering zal zijn, en hoe minder het bedrag ervan zal schommelen, des te groter de kans op een hypotheek.
Met deze uitkeringen kun je (helaas) geen hypotheek krijgen
Met de uitleg van net, heb ik eigenlijk al best veel verklapt. Er zijn een aantal uitkeringen, die een wat kortere duur hebben. Zoals bijvoorbeeld een WW-uitkering. Andere uitkeringen waarmee je geen hypotheek kunt krijgen, zijn:
– Een Ziektewetuitkering. Wanneer jij nog officieel bij je huidige werkgever in loondienst bent, maar nog minder dan 2 jaar ziek bent, dan ontvang je een Ziektewetuitkering. Jouw werkgever is namelijk verplicht om je bij langdurige ziekte voor 2 jaar door te betalen. In het eerste jaar van ziekte, ontvang je vaak nog 100% van je normale salaris. Maar in het 2e jaar is de kans groot dat dit daalt, bijvoorbeeld naar 70%. Banken zitten niet op die daling te wachten, want: kun je met dat lagere inkomen de hypotheek nog wel betalen?
– Een WGA-uitkering. Zo’n uitkering krijg je van het UWV, wanneer je langer dan 2 jaar ziek bent. Je werkgever betaalt je niet meer, en na die 2 jaar ben je vaak ook al ontslagen. Omdat je ziek of arbeidsongeschikt uit dienst bent gegaan, ontvang je een WGA-uitkering. Als je zo’n uitkering ontvangt, dan is het UWV van mening dat je in de toekomst nog wel kunt werken. Een WGA-uitkering ontvang je ook voor een maximale duur. Omdat de bank niet zeker weet wat jouw inkomen na afloop zal zijn, geven ze jou met dit type uitkering geen hypotheek.
– Een WW- of bijstandsuitkering. Zo’n uitkering kent namelijk een maximale duur; deze is afhankelijk van jouw arbeidsverleden. Een WW-uitkering (uitkering bij werkloosheid) krijg je tegenwoordig maximaal 2 jaar. In sommige gevallen kun je de duur van die uitkering nog verlengen, tot maximaal 3 jaar en 2 maanden. Als je geen recht meer hebt op een WW-uitkering, is het nog maar de vraag wat je inkomen dan zal zijn. En vooral: of je dan nog een inkomen hebt. Na afloop van een WW-uitkering zou je nog bijstand kunnen ontvangen. Maar dat is niet zeker. Vanwege deze onzekerheid, kun je met een WW-uitkering geen hypotheek krijgen. Datzelfde geldt ook voor een bijstandsuitkering.
Maar met deze uitkeringen krijg je wel een hypotheek
Er zijn (gelukkig) ook uitkeringen in Nederland, met een wat langere uitkeringsduur. Of waarvan het bedrag eigenlijk nooit lager zal worden. Met zo’n uitkering, kun je wel een hypotheek krijgen. Bijvoorbeeld met een van deze uitkeringen:
– Een IVA- of Wajong-uitkering. Wanneer je zo’n uitkering ontvangt, ben je door een arts van het UWV ‘duurzaam arbeidsongeschikt’ verklaard. Anders gezegd: je bent arbeidsongeschikt, en je hebt er geen uitzicht meer op dat je nog goed hersteld. Ook hoef je door het UWV nooit meer herkeurd te worden, om te kijken of je nog kunt werken. Via deze uitkering ontvang je dan (vaak) 75% van je laatstverdiende loon, totdat je je AOW-leeftijd (zo’n 67 tot 68 jaar op dit moment) bereikt.
– Een PGB-uitkering. En dan vooral wanneer jij als verzorger deze uitkering ontvangt. Want dit is een bron van inkomsten. Soms ook de enige inkomstenbron. Veel banken zijn met zo’n uitkering wel terughoudender, om op basis hiervan een hypotheek te verstrekken. Er zijn toch nog enkele partijen die jou een hypotheek kunnen geven, wanneer jij je centjes via een PGB-uitkering verdient. Hoe dit precies zit, lees je in deze blog.
– Een pensioen- of AOW-uitkering. Deze uitkeringen ontvang je zolang je leeft. Banken zijn nooit terughoudend met zo’n uitkering, en verstrekken je ‘gewoon’ een hypotheek, als jij zo’n uitkering ontvangt.
Toch nog hypotheekmogelijkheden met een WW-uitkering
Zoals je hierboven al kon lezen, kun je eigenlijk geen hypotheek krijgen als je een WW-uitkering ontvangt. Maar: in sommige situaties staat de deur in dit geval toch nog op een kiertje.
Stel dat jij 66 jaar oud (jong?) bent en over een jaar met pensioen gaat. Dit hele jaar krijg je een WW-uitkering, waarvan het bedrag niet verandert. Over een jaar ga je een ‘vast’ inkomen ontvangen, vanuit je pensioen- en/of AOW-uitkering. Je zou het aan de bank kunnen voorleggen, om in dit geval toch een hypotheek te kunnen krijgen. Want het komende jaar verandert je inkomen eigenlijk niet, en over een jaar heb je een ‘vast’ inkomen. Het is vervolgens wel afhankelijk van de beoordeling van de bank, of jij in dit geval toch nog een hypotheek krijgt.
[…] ik in een vorige blog al aankondigde, gaan we het nu hebben over de hypotheekmogelijkheden met een PGB-inkomen. Want […]