koppel bergen vakantie stel

Kun je je partner laten bijschrijven op je hypotheek?

Leestijd: ca. 3 minuten

We Tinderen en we daten wat af tegenwoordig. We zetten eerder een punt achter onze relatie of ons huwelijk (wat er dan trouwens met je hypotheek gebeurt, lees je hier), maar soms houdt deze wel stand. Als zo’n nieuwe relatie dan serieus wordt, dan kan het zijn dat je nieuwe partner bij jou intrekt. En dat diegene ook bijgeschreven wil worden op jouw hypotheek. Maar: kan dat zomaar? Wat vindt de bank hiervan, en wat komt hier allemaal bij kijken?

Wanneer een van de partners al een huis op naam heeft

Dit zie je vaak gebeuren: je hebt even geleden (in je eentje) een woning gekocht, en hiervoor een hypotheek afgesloten. Allemaal op jouw eigen naam dus. Nu heb je een nieuw liefje leren kennen, en die zou nu graag ‘voor het echie’ bij jou willen komen wonen. Maar dan ook volledig: je nieuwe vlam wil graag ook mede-eigenaar van je woning gaan worden, en als nieuwe partner bijgeschreven worden op jouw hypotheek.

Wat moet je dan doen?

In zo’n situatie, dien je jouw bank of hypotheekverstrekker te verzoeken, om je nieuwe partner op je hypotheek bij te schrijven. Dit kan vaak zonder al te veel moeite. Sommige banken vragen hier wijzigings- of administratiekosten voor (check dat vooraf dus nog even).

De bank vraagt dan natuurlijk om gegevens van die nieuwe partner. Deze dient dan sowieso een geldig legitimatiebewijs naar de bank toe te sturen. Daarnaast kan de bank ook toetsen of de hypotheek nog steeds te betalen zal zijn. Ook al betaal jij de hypotheeklasten al jarenlang braaf in je eentje, je nieuwe partner dient dan inkomensgegevens te laten zien.

Een bank vindt een hypotheek op twee namen fijner, dan wanneer deze maar op één naam staat. Dit zorgt voor hen namelijk voor méér zekerheid. Wanneer de hypotheeklasten niet betaald worden, dan mag de bank een van de twee partners hierop aanspreken. En dan voor betaling van de volledige maandlast; de partners moeten onderling maar uitvechten of ze iets verrekenen met elkaar.

Het juridische staartje

Er zit nog wel iets belangrijks aan dit verhaal verbonden: tegenwoordig kun je je partner niet zomaar meer bijschrijven op de hypotheek. Een ‘schuldenaar’ voor de hypotheek, moet namelijk ook woningeigenaar zijn.

Dit ging vroeger wel eens mis, en dan vooral wanneer de hypotheek op twee namen stond, maar de woning maar van één van de twee partners was. Als de partners onderling ruzie kregen en de hypotheeklasten werden niet meer betaald, dan sprak de bank een van de partners hierop aan. Daarvoor heeft de bank immers het zogeheten hypotheekrecht. Als de partner werd aangesproken die geen woningeigenaar was, dan vistte de bank vaak achter het net.

En dat wil de bank dus liever niet. Vandaar dat er wordt gevraagd (geëist) dat beide hypotheekschuldenaren (beide partners) ook woningeigenaar zijn. Dat de ene partner bijvoorbeeld voor 99 procent eigenaar van de woning is, en de andere maar voor één procent, maakt daarbij voor de bank niets uit.

Denk goed na, en raadpleeg een notaris of hypotheekadviseur!

Je leest het al: het is geen kwestie van ‘even de naam van mijn nieuwe partner bij de hypotheek.

Denk vooraf goed na, welke consequenties dit kan hebben. En ook wat er gebeurt, als jullie later weer uit elkaar gaan. Van wie is dan bijvoorbeeld de overwaarde op het huis?

En als de ene partner officieel mede-eigenaar van de woning wordt, dan zou diegene soms ook overdrachtsbelasting moeten betalen. Je koopt immers een deel van de woning (van het woningeigendom) van de andere partner.

Laat je vooraf daarom goed informeren door je hypotheekadviseur, en ga naar een notaris om jullie afspraken tussen vast te laten leggen.

We Mogen Weer 2024We Mogen Weer 2024

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.