echtscheiding scheiden mediator

Kun je een hypotheek afsluiten als je nog niet gescheiden bent?

Leestijd: ca. 4 minuten

Tegenwoordig komt een echtscheiding of relatiebeëindiging (helaas, of niet…) steeds vaker voor. De (ex-)partners willen daarbij graag verder met hun leven, dus wordt er vaak al een nieuwe woning gekocht. Terwijl de echtscheiding dan nog niet eens rond is. Kun je dan, als je dus nog niet gescheiden bent, al een nieuwe woning kopen? In deze blog vertel ik je daar graag wat meer over.

Scheiden: de cijfers

Tegenwoordig eindigt ongeveer zo’n 30 tot 40 procent van de huwelijken in een echtscheiding. Een iets lager aantal dan een paar jaar geleden, maar toch nog een flink percentage, vind ik. Daarbij zijn de overige relatiebeëindigingen, van bijvoorbeeld niet-gehuwden en ‘samenwoners’, nog niet eens meegeteld.

Een echtscheiding en een eigen huis

Wat ik hierboven al zei: vaak willen mensen (soms te snel) door met hun leven. Terwijl ze officieel nog niet gescheiden zijn. Je ziet dan dat een van de (ex-)partners al een nieuwe woning heeft gevonden, of zelfs al heeft gekocht. En dat wanneer de echtscheiding nog niet eens volledig rond is.

Hoe het precies zit met de hypotheekregels bij een echtscheiding of relatiebeëindiging, lees je in deze blog.

De hypotheekregels wanneer je nog niet gescheiden bent

Wanneer jij als aanstaande ex-partner alvast zelf een nieuwe woning koopt, dan gaat de bank altijd kijken wat de status van jouw echtscheiding is. Staat er hiervan nog niets op papier? Vergeet die nieuwe woning dan maar. Tenzij je echt een topsalaris hebt.

In zo’n situatie, wanneer jouw scheiding dus nog niet volledig rond is, dan telt de bank beide hypotheken bij jou mee. Anders gezegd: ze gaan kijken in hoeverre jij met jouw salaris twee hypotheken kunt dragen. Geen schande, maar dat lukt bijna niemand.

Dus ook al blijft jouw ex-geliefde in de oude woning wonen en verhuis jij alvast naar de nieuwe, dan nog rekent de bank alsof jij in je eentje beide hypotheeklasten moet betalen. Ook wanneer je kunt aantonen dat jouw ex-partner de lasten van de oude hypotheek betaalt. Dit doen banken zolang de hypotheek op jullie oude woning nog niet ‘verdeeld’ is. Met andere woorden: wanneer deze hypotheek nog op twee namen (schuldenaren) staat.

Bijna alle banken en hypotheekverstrekkers hanteren de regel dat een echtscheiding eerst volledig afgewikkeld moet zijn. En dan pas kun je zelf een nieuwe woning kopen, en hiervoor een hypotheek (in je eentje dus) gaan afsluiten. De echtscheiding moet zijn ingeschreven in de burgerlijke stand, en dan pas krijg jij je nieuwe hypotheek.

Het afwikkelen van een echtscheiding duurt gemiddeld een paar maanden, dus gedurende die tijd heb jij weinig tot geen hypotheekmogelijkheden.

Hypotheekmogelijkheden als je nog niet gescheiden bent

Wanneer jouw scheiding al bijna afgewikkeld is, dan zou je misschien al een bod op een nieuw huis kunnen gaan uitbrengen. Maar: overleg dit altijd eerst met je hypotheekadviseur! Ik raad het je niet aan om zomaar op een huis te gaan bieden, wanneer je nog niet gescheiden bent.

Vaak heb je ongeveer 4 tot 6 weken de tijd om jouw nieuwe hypotheek te regelen. Als jouw echtscheiding in die tijd wordt ingeschreven in de burgerlijke stand, dan zou je alvast een bod op een huis kunnen doen. Ondertussen kan jouw nieuwe hypotheek aangevraagd worden, waarbij je dan nog wel het bewijs van inschrijving in de burgerlijke stand aan de bank moet laten zien.

Krijg je echter overwaarde (omdat je bijvoorbeeld wordt uitgekocht door je ex-partner) vanuit je vorige woning? Dan is het handiger om te wachten met het kopen van een nieuwe woning, totdat het geld echt op je rekening staat.

Er is een enkele bank die jouw een hypotheek kan geven, wanneer je nog niet helemaal gescheiden bent. Die bank wil dan wel alvast wat ‘papieren’ van jouw echtscheiding zien. Denk daarbij aan een echtscheidingsconvenant, en een beschikking (uitspraak van de rechter over de echtscheiding). Als alles in orde is, dan gaat die bank akkoord met jouw hypotheekaanvraag. Je krijgt jouw hypotheek pas zodra jij ondertussen laat zien dat de echtscheiding in de burgerlijke stand is ingeschreven. Je hypotheek is dan al wel rond, maar je moet dus nog wachten met de afspraak bij de notaris, voor de sleutels van je nieuwe huis.

Nogmaals: overleg vooraf altijd met je hypotheekadviseur. En vraag na in hoeverre het verstandig is, om een huis te kopen als je nog niet gescheiden bent.

DIYDIY

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.