Leestijd: ca. 3 minuten
In deze blog geef ik antwoord op een vraag die vaak door de (met alle respect natuurlijk) wat oudere lezers en volgers wordt gesteld. Vlak voordat zij met pensioen gaan, maar nog wensen hebben om te blijven werken, stellen ze mij dit soort vragen. Steeds meer mensen kiezen er namelijk voor, om na hun pensioenleeftijd (bijvoorbeeld 67 jaar) toch nog een paar dagen per week te blijven werken. Soms omdat ze het werk leuk vinden, maar soms ook omdat het (financieel gezien) nodig is, bijvoorbeeld vanwege een te laag pensioeninkomen. Maar hoe zit het eigenlijk: als je na je pensioen blijft werken, krijg je dan minder pensioen? Tijd om hierover eens wat meer duidelijkheid te geven.
Je pensioen en doorwerken
Wanneer je met pensioen gaat, krijg je een AOW-uitkering van de overheid. En vaak ook pensioen van je (vroegere) werkgever(s). Die pensioenuitkeringen zijn gebaseerd op het pensioeninkomen wat je vroeger in loondienst hebt opgebouwd; het zogeheten pensioenrecht. Zodra je die rechten hebt opgebouwd, staan ze vast: doorwerken maakt ze niet minder.
Daarmee is de grote vraag dus eigenlijk al beantwoord: je pensioeninkomen wordt niet minder, als je na je pensioenleeftijd nog blijft werken, en salaris ontvangt.
Dus, als je doorwerkt na je pensioenleeftijd:
– Je AOW-uitkering verandert niet. Je blijft hetzelfde bedrag aan AOW ontvangen, als een leeftijdsgenoot die wel is gestopt met werken.
– Je werkgeverspensioen wordt doorbetaald volgens de bestaande afspraken. Vaak bouw je door te blijven te werken geen extra pensioen meer op, tenzij je daarover aparte afspraken hebt gemaakt.
Wel gevolgen voor je inkomen en belasting
Welkom in Nederland: hoewel je pensioeninkomsten niet zullen dalen, heeft doorwerken wel gevolgen voor je totale inkomen. Omdat je salaris bovenop je pensioen- en AOW-inkomen komt, kan je hierdoor in een hogere belastingschijf terecht komen. Dat betekent dat je hierdoor misschien wat meer belasting betaalt over een deel van je inkomen.
Bovendien krijg je als AOW-gerechtigde meestal een korting op de loonbelasting. Je betaalt dus in totaal vaak nog steeds minder belasting dan iemand die jonger is dan de AOW-leeftijd, maar je moet er rekening mee houden dat je netto-inkomen iets anders kan uitpakken.
Doorwerken en nieuwe pensioenopbouw
In sommige gevallen kun je zelfs extra pensioen opbouwen, als je na je pensioenleeftijd doorwerkt, bijvoorbeeld via een nieuwe baan. Dat kan interessant zijn, maar dat hangt sterkt af van de afspraken bij je werkgever en het pensioenfonds. Soms kun je er ook voor kiezen om de start van je pensioenuitkering (gedeeltelijk) uit te stellen, zodat je pensioenuitkering later hoger wordt.
Over een tijdje gaan er waarschijnlijk nieuwe pensioenregels gelden. Die kunnen ervoor gaan zorgen, dat je sowieso pensioen blijft opbouwen, wanneer je na je 67e of 68e nog blijft doorwerken. Dit is nog niet zeker, maar deze plannen liggen al wel een tijdje op de regeringstafel.
Doorwerken na je pensioen kan dus financiële voordelen (een hoger inkomen) opleveren, maar het is slim om even stil te staan bij de gevolgen voor je netto-inkomen. Eventueel kun je om advies vragen aan een financieel adviseur of financieel planner, om alles helder op een rij te zetten.