fietsen park Haarlem bos

Hier moet je op letten wanneer je een hypotheek gaat afsluiten

Leestijd: ca. 4 minuten

Heb je binnenkort plannen om een hypotheek te gaan afsluiten? Dan dien je jouw gegevens aan te leveren bij de bank of bij je hypotheekadviseur. Er ontstaat dan altijd, vind ik, een ‘administratief geneuzel’. Of niet; het ligt er maar aan hoe streng de bank is. Zorg er in elk geval voor, dat jouw (financiële) gegevens kloppen. Waar je allemaal op moet letten, vertel ik je graag in deze blog.

Jouw inkomensgegevens

Wanneer je een hypotheek wilt afsluiten en je daarbij in loondienst werkt, dien je sowieso jouw loonstrook aan de bank te laten zien. Met daarbij een werkgeversverklaring. En laat zo’n verklaring nu het meest foutgevoelige document bij een hypotheekaanvraag zijn. Met andere woorden: de kans dat er iets niet (goed) op de werkgeversverklaring wordt ingevuld, is groot. Om vertraging door een fout ingevulde werkgeversverklaring te voorkomen, zou je je inkomen ook via het UWV-bericht kunnen aantonen. Meer hierover lees je in deze blog.

Wanneer je je inkomen aantoont via je loonstrook en een werkgeversverklaring, let er dan op dat de gegevens op beide documenten met elkaar matchen. Kijk bijvoorbeeld of de datum waarop je bij je werkgever bent begonnen, op elk document juist vermeld staat. Controleer daarnaast ook of jouw bruto maandsalaris overeenkomt met het bruto jaarsalaris wat op jouw werkgeversverklaring staat vermeld. Kloppen deze zaken niet? Dan bestaat de kans dat je hierover vragen krijgt vanuit de bank of hypotheekverstrekker, en dat je bijvoorbeeld een nieuwe werkgeversverklaring moet opvragen.

Bedrijf op jouw woonadres

Steeds vaker hebben mensen naast hun beroep in loondienst, een bedrijf. Of ze hebben in het verleden een bedrijf gehad, maar zijn ze ondertussen weer in loondienst gaan werken. Het kan zijn dat het bedrijf na die switch nooit is uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Banken checken bij een hypotheekaanvraag ook altijd het KVK-register: staat er op jouw woonadres een bedrijf ingeschreven? Zo ja: dan wil de bank weten, als dat jouw bedrijf is, wat er hierin gebeurt. Lopen er leningen binnen het bedrijf, of heb je zakelijke schulden? Dan kan het zijn dat de bank jouw inkomen (uit loondienst) niet helemaal meetelt bij de hypotheekaanvraag. Bij schulden of verliezen in het bedrijf, rekent de bank dat je deze met een deel van je salaris moet ‘wegpoetsen’.

Om aan te tonen dat er geen schulden of verlies in jouw (slapende) bedrijf aanwezig zijn, moet je steeds vaker een zogeheten ‘beoordelingsverklaring’ laten opmaken. Deze kost (nu, 2025) ongeveer € 100 inclusief BTW. Dit het levert dus wel wat vertraging op als je een hypotheek gaat aanvragen. Heb jij nog een bedrijf, of inschrijving bij de Kamer van Koophandel, naast je baan in loondienst? Bereid je dan goed voor en vraag vooraf aan je hypotheekadviseur of je zo’n beoordelingsverklaring moet aanleveren.

Eigen geld aantonen

Wanneer je bij het afsluiten van een hypotheek ook eigen geld gaat inleggen, wil de bank daar vaak ook wat meer over weten. Vooral over hoe je er aan komt: heb je dit zelf gespaard, of krijg je dit geschonken? Of heb je dit geleend? In deze blog lees je hoe je aan de bank kunt (of moet) aantonen, hoe jij aan je eigen geld komt.

Arbeidsongeschiktheidsuitkering

Ontvang je een uitkering, omdat je arbeidsongeschikt bent? Geen zorgen, je kunt dan nog steeds hypotheekmogelijkheden hebben. Meer hierover lees je in deze blog.

Als je een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgt, dan wil de bank weten dat deze ‘vast’ is. En dat deze dus niet eindigt in de toekomst, bijvoorbeeld omdat het UWV vindt dat jij nog kunt werken. De bank wil in dit geval een toekenningsbesluit (die krijg je vaak van het UWV) inzien, waaruit blijkt dat jij (zoals dat heet) duurzaam arbeidsongeschikt bent en geen herkeuring meer hoeft te ondergaan. Zorg er dus voor dat jij over zo’n toekenningsbesluit beschikt, als je arbeidsongeschikt bent en een hypotheek gaat afsluiten.

Net een krediet afgelost? Dan kun je vragen krijgen

Bij elke hypotheekaanvraag, kijk een bank of jij bij het BKR geregistreerd staat. Ze zien dan ook, of en wanneer jij een krediet hebt afgelost. Heb je net voordat je een hypotheek gaat afsluiten een groot krediet afgelost? Dan zou het kunnen dat je hierover vragen krijgt. Bijvoorbeeld dat je moet aantonen dat je dit krediet met je eigen geld hebt afgelost, en niet met geleend geld. Want die lening zorgt dan weer voor minder hypotheekmogelijkheden. Bereid je dus voor op dit soort vragen.

WonenWonen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.