Leestijd: ca. 3 minuten
Wil jij binnenkort een hypotheek gaan afsluiten, en daarnaast ook een auto aanschaffen via private lease? Wees dan gewaarschuwd! De hypotheekregels inzake private lease veranderen namelijk per 1 april a.s. Hoeveel impact dit heeft op jouw hypotheekmogelijkheden? Dat lees je in deze blog.
Huidige hypotheekregels
Wanneer je nu een private lease auto hebt, dan bestaat de kans dat dit geregistreerd staat bij het BKR. Geen zorgen; vaak wordt een BKR-registratie als iets negatiefs gezien. Maar wanneer jij elke maand netjes je de kosten van je leaseauto betaalt, is er niets aan de hand. Pas wanneer je een tijdje (minstens 3 maanden) niet betaalt, wordt er een achterstand bij het BKR gemeld. Bij zo’n achterstandsmelding zien andere banken dat jij problemen hebt met het betalen van je lening. Zij zullen dan terughoudend zijn om jou een lening of hypotheek te verstrekken.
Even terug naar de huidige hypotheekregels met betrekking tot private lease. Bij een private lease auto, staat er nu 65 procent van de kredietsom bij het BKR geregistreerd. Ik zal je een voorbeeld geven, dat maakt het misschien wat gemakkelijker om dit te begrijpen: stel dat je een auto leaset voor 250 euro per maand, gedurende 5 jaar (60 maanden). In totaal betaal je dan 15.000 euro aan kosten. Hiervan staat dus 65 procent bij het BKR geregistreerd; een bedrag van 9.750 euro.
De 35 procent die niet geregistreerd wordt, heeft te maken met de overige kosten voor een auto. Denk daarbij aan zaken zoals een verzekering, wegenbelasting, onderhoud, etc. Iemand die een auto in zijn bezit heeft (en dus niet leaset) betaalt deze kosten ook, terwijl diegene dan geen BKR-registratie heeft. Daarom is het oneerlijk om deze lasten mee te tellen bij de lening. Vandaar dat deze 35 procent aan kosten dus ook niet bij het BKR wordt geregistreerd.
Maar: daar komt dus verandering in!
Vanaf 1 april a.s. (I know, dit is geen grap) wordt er wel 100 procent van het private lease bedrag bij het BKR geregistreerd. Het gevolg hiervan is dat hoe hoger dit geregistreerde bedrag is, des te minder jij kunt lenen als je een hypotheek wilt afsluiten.
Ook hierbij zal ik je weer een voorbeeld geven: heb je nu al een leaseauto? Dan wordt er nog steeds 65 procent van het leasebedrag bij het BKR geregistreerd. Stel dat jij 40.000 euro bruto per jaar verdient, en je partner 30.000 euro. Vanwege de lasten van de leaseauto, kunnen jullie dan zo’n 315.000 euro lenen. Ga je echter vanaf 1 april een auto leasen? Dan kun je met deze inkomens ongeveer 280.000 euro lenen. Een verschil van enkele tienduizenden euro’s dus!
Ter vergelijking: heb je geen leaseauto? Dan kun je met de hierboven genoemde inkomens zo’n 360.000 euro lenen. Bedenk dus goed of je een auto gaat leasen, of dat je deze zelf betaalt. En mocht je toch willen gaan leasen, sluit je leasecontract dan vóór 1 april af, zodat jouw hypotheekmogelijkheden wat minder zullen verkleinen.