Leestijd: ca. 3 minuten
Ken je John Williams, die presentator van het TV-programma ‘Een dubbeltje op zijn kant’? Hierin zie je mensen met allerlei schulden en financiële problemen voorbij komen. Niet alleen bij ouderen komt dit voor, ook bij onze jongere generatie. Volgens het Nibud hebben ruim 750.000 personen tussen de 18 en 35 jaar wel eens te maken met ernstige betalingsproblemen. Nu hoeft zo’n schuld niet altijd jouw ‘schuld’ te zijn (snap je hem nog?), maar je kunt er zelf wel veel aan doen, om dergelijke situaties te kunnen voorkomen. Hoe? Komt-ie: het good old kasboek!
Nu hoor ik je denken: gast…het is 2019! Waarom zou ik mijn inkomsten en uitgaven in een kasboek of in een schrift gaan opschrijven?! Nou, daarom! Het gaat niet eens zozeer om een boekje of schrift, als je voor jezelf maar bijhoudt wat er allemaal in jouw portemonnee gebeurt. Dit kan inderdaad op zo’n ouderwetse manier gedaan worden, maar tegenwoordig gaat zoiets natuurlijk ook prima via bijvoorbeeld een Excel-bestand, of via de vele apps die je hiervoor hebt.
Inzicht geeft overzicht, en overzicht geeft rust. Financiële rust, in dit geval. Met zo’n overzicht weet je precies wat jij overhoudt voor de leukere dingen en kom je niet voor financiële verrassingen te staan. Dit inzicht voorkomt ook dat je leeft ‘van salaris tot salaris’, iets wat ik nog te vaak voorbij hoor komen.
Duik zodadelijk gerust eens op Google of in de appstore op je smartphone; ik weet zeker dat je binnen 2 minuten een geschikt kasboek hebt gevonden. Misschien biedt jouw bank het zelfs al via hun eigen app aan. Of neem een schrift of een stuk papier en zet een verticale streep in het midden van de pagina. Links schrijf je bijvoorbeeld ‘inkomsten’, rechts ‘uitgaven’, en invullen maar! Tip om dit zo goed mogelijk in te vullen: kijk eens bij je internetbankieren, of op je rekeningafschrift, wat er per maand bij jou allemaal wordt bij- en afgeschreven. Neem dit vervolgens over in jouw overzicht.
Wanneer je zo’n overzicht gaat maken: houd ook rekening met niet-wekelijkse of -maandelijkse uitgaven, zoals bijvoorbeeld de contributie van de sportclub, of je verzekeringspremie, die je eens per (half) jaar betaalt.
Trouwens, iets niet maandelijks maar bijvoorbeeld jaarlijks betalen, heeft vaak wel een lager bedrag tot gevolg. Als bedrijven vaker (bijvoorbeeld maandelijks) moeten incasseren, rekenen ze hiervoor dikwijls een toeslag. Uiteindelijk kan een eenmalige betaling per jaar daardoor goedkoper zijn, ook al voelt het dan ineens als een grotere hap uit je portemonnee.
Vergeet in je overzicht ook niet om geld te ‘reserveren’: zet bijvoorbeeld maandelijks iets opzij voor onvoorziene uitgaven. Denk aan onderhoud voor je woning of auto, een kapotte wasmachine, een boete, etcetera. Of spaar alvast voor die ene jaarbetaling.
Ik zeg vaak tegen mijn klanten: maak vooral zo’n inkomsten- en uitgavenoverzicht, op een manier die jij het fijnst vindt. Dan weet je zeker dat John Williams niet langs komt! En mocht hij toch langs komen…doe hem de groeten van me 😉
Goed gedaan jochie van je vader ben trots op jou
[…] hoeft dus echt geen gedoe te zijn. Maak gerust een eigen overzicht van jouw financiën (zie hier ook mijn eerdere blog hierover), op een voor jou fijne manier. Het is nooit te laat om met het […]
[…] dan weet je pas echt wat er in jouw portemonnee gebeurt. Ik schreef er al eens eerder over, klik hier om die blog nog eens te […]