Leestijd: ca. 3 minuten
Dit keer opnieuw een blog uit de categorie ‘veelgestelde hypotheekvragen’. Het komt wel eens voor dat je net je droomhuis hebt gevonden, en hiervoor een hypotheek gaat afsluiten. Terwijl je daarnaast ook bezig bent om van baan te veranderen. Hoe kijken banken hier dan tegenaan, en welk inkomen moet je dan doorgeven? In deze blog vertel ik jou daar graag meer over.
Hypotheek = toetsmoment
Wanneer je een hypotheek afsluit, wordt er gekeken naar jouw financiële situatie van dat moment. Dus ook naar jouw inkomen, op dat moment. Een belangrijke vraag daarbij is dan: hoe concreet is die nieuwe baan eigenlijk? Moet je je sollicitatiebrief nog gaan versturen, of heb je al gesprekken over je salaris?
Het belangrijkste hierbij is om vooral eerlijk te zijn tegen de bank of je hypotheekadviseur. Wanneer je zeker weet dat jouw inkomen binnenkort verandert (door die nieuwe baan), ben je verplicht om dit door te geven. Maar van de andere kant: als die nieuwe baan nog niet zeker is, dan mag er gerekend worden met jouw huidige inkomen.
Zekerheid
Een bank wil graag altijd zekerheid, over de betaalbaarheid van de hypotheek. Anders gezegd: ze willen gewoon dat jij altijd kunt blijven betalen. Zodat zij hun uitgeleende geld terug kunnen krijgen.
Wanneer jouw inkomen op korte termijn verandert, wil de bank inzien in hoeverre jij daarmee je hypotheek kunt blijven betalen. Als je zeker weet dat jouw inkomen binnenkort zal veranderen, is het dus verstandig om dit door te geven aan je hypotheekadviseur.
Proeftijd
Wat belangrijk is bij een nieuwe baan, en bij een hypotheekaanvraag, is de proeftijd. Banken keuren een hypotheekaanvraag eigenlijk nooit goed, wanneer er nog sprake is van een proeftijd. Wil je dat jouw hypotheekaanvraag wordt goedgekeurd? Dan dient de proeftijd dus verstreken te zijn.
En dat is dus best een dingetje, wanneer jij van baan switcht. Dat je inkomen hierdoor misschien verandert, hoeft voor de hypotheek geen probleem te zijn. Zolang dit inkomen maar voldoende is, om die hypotheek ervan te kunnen betalen. Of je inkomen door die nieuwe baan dus meer of minder wordt, maakt daarbij niet uit.
De proeftijd, daar gaat het om. Die moet namelijk verstreken zijn. Of er moet geen sprake zijn van een proeftijd. Dan sta jij steviger in je schoenen, en is de kans groot dat jouw hypotheekaanvraag wordt goedgekeurd.
Wees eerlijk en overleg
Wanneer je bezig bent met het afsluiten van een nieuwe hypotheek, maar ook om van baan te veranderen, geef dit dan gewoon eerlijk door. Het verschilt namelijk per bank of hypotheekverstrekker, hoe zij hier tegenaan kijken. Bespreek dit dus vooral met je hypotheekadviseur.
En wees ook eerlijk tegen jezelf. Stel dat je nu een hypotheek afsluit, maar ondertussen aan het solliciteren bent. Bij die nieuwe baan ga je minder werken, met ook een lager inkomen. Hoe goed kun jij dan nog je hypotheeklasten blijven betalen? Er komt immers minder geld in het laatje… Is het dan wel verstandig om die (hogere) hypotheek af te sluiten, terwijl er over een paar maanden minder salaris binnen komt?
Wil je méér lezen over dit onderwerp? Lees dan hier mijn eerder geschreven blog.