Broer en zus

Een huis kopen met een familielid; kan dat?

(leestijd: ca. 3 minuten)

Weer een blog uit de rubriek ‘veelgestelde hypotheekvragen’. Dit keer over een kopen van een woning met familie of vrienden, niet zijnde je partner. Kan dat eigenlijk wel? En komt daar meer bij kijken, dan wanneer je een woning koop met je partner? Ook nu vertel ik je hier graag meer over.

Een huis kopen met je partner is natuurlijk ontzettend 2019. En met die veel te hoge huizenprijzen van tegenwoordig, zijn mensen op zoek naar alternatieven om toch met twee personen een woning te kunnen kopen. Tel daarbij op dat jongeren hierdoor steeds langer thuis blijven wonen, en je krijgt een stijgende vraag naar meedenkende hypotheekverstrekkers.

Dat meedenken gebeurt al door sommige verstrekkers. Zo staan zij het toe dat je bijvoorbeeld samen met je broer of zus, of je studiegenoot, een huis koopt. Uiteraard zijn er hieraan dan wel voorwaarden verbonden. Deze wijken eigenlijk niet af van de eisen die worden gesteld als je met je partner (bijvoorbeeld je echtgenoot) een woning koopt.

Zo dien je allebei in de nieuwe woning te gaan wonen. Het mag dus niet zo zijn dat een van jullie de ander ‘sponsort’ en ergens anders gaat wonen. Een andere belangrijke bijkomstigheid is het fiscaal partnerschap. Je hoeft namelijk niet met iemand getrouwd te zijn of een samenlevingscontract te hebben, om elkaars fiscaal partner te zijn.

Heb je namelijk samen een woning, maar verder geen samenlevingscontract? Dan ben je elkaars fiscaal partner als je allebei in deze gezamenlijke woning woont. Je mag dan allebei de hypotheekrente die je betaalt, in aftrek brengen bij je belastingaangifte. Voor eventuele toeslagen telt het inkomen van degene met wie je samenwoont, ook mee. Heb jij een wat lager inkomen en daardoor recht op zorgtoeslag? Wanneer jouw huisgenoot ook inkomen heeft, kan dit ervoor zorgen dat jij geen recht meer hebt op zorgtoeslag.

Je ziet het: er zijn tegenwoordig best wat mogelijkheden om met een ‘niet-standaard partner’ samen een huis te kopen. Maar: wat als een van jullie een verliefd wordt op een ander, en hiermee wil gaan samenwonen? Bijvoorbeeld: je woont samen met je zus in een koopwoning met hypotheek. Je zus Tindert er op los, en leert een man kennen met wie ze wil gaan samenwonen.

In dat geval beschouwt de bank dit als een echtscheiding c.q. relatiebeëindiging. Er wordt dan gekeken of de achterblijvende partner in zijn of haar eentje in de woning kan blijven wonen, en de hypotheeklast kan blijven betalen. Pas als dit mogelijk is, kan de vertrekkende partner met het nieuwe liefje zelf een nieuwe woning gaan kopen. Anders dus niet! Is overname door de achterblijvende partner niet mogelijk? Dan zal de woning verkocht moeten worden. Maak dus vooraf al goede afspraken over dit soort situaties.

Laat je, wanneer je plannen hebt om met iemand anders dan je vriend(in) te gaan samenwonen, ook hierover goed informeren. Mijn advies: niet alleen door een hypotheekadviseur, maar ook door een notaris. Samen een woning kopen met bijvoorbeeld je broer, zus, een van je ouders, of voormalige studiegenoot kan dus wel. Er komen echter wat meer zaken bij kijken, vooral wanneer één van jullie zijn of haar eigen weg zou willen gaan volgen.

N.B. de hierboven gegeven uitleg wijkt af van de zogeheten ‘familiehypotheek’; dat is namelijk weer iets anders. Meer informatie over deze hypotheekvorm lees je hier.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

81 reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.