(leestijd: ca. 3 minuten)
Weer een blog uit de rubriek ‘veelgestelde hypotheekvragen’. Dit keer over een kopen van een woning met familie of vrienden, niet zijnde je partner. Kan dat eigenlijk wel? En komt daar meer bij kijken, dan wanneer je een woning koop met je partner? Ook nu vertel ik je hier graag meer over.
Een huis kopen met je partner is natuurlijk ontzettend 2019. En met die veel te hoge huizenprijzen van tegenwoordig, zijn mensen op zoek naar alternatieven om toch met twee personen een woning te kunnen kopen. Tel daarbij op dat jongeren hierdoor steeds langer thuis blijven wonen, en je krijgt een stijgende vraag naar meedenkende hypotheekverstrekkers.
Dat meedenken gebeurt al door sommige verstrekkers. Zo staan zij het toe dat je bijvoorbeeld samen met je broer of zus, of je studiegenoot, een huis koopt. Uiteraard zijn er hieraan dan wel voorwaarden verbonden. Deze wijken eigenlijk niet af van de eisen die worden gesteld als je met je partner (bijvoorbeeld je echtgenoot) een woning koopt.
Zo dien je allebei in de nieuwe woning te gaan wonen. Het mag dus niet zo zijn dat een van jullie de ander ‘sponsort’ en ergens anders gaat wonen. Een andere belangrijke bijkomstigheid is het fiscaal partnerschap. Je hoeft namelijk niet met iemand getrouwd te zijn of een samenlevingscontract te hebben, om elkaars fiscaal partner te zijn.
Heb je namelijk samen een woning, maar verder geen samenlevingscontract? Dan ben je elkaars fiscaal partner als je allebei in deze gezamenlijke woning woont. Je mag dan allebei de hypotheekrente die je betaalt, in aftrek brengen bij je belastingaangifte. Voor eventuele toeslagen telt het inkomen van degene met wie je samenwoont, ook mee. Heb jij een wat lager inkomen en daardoor recht op zorgtoeslag? Wanneer jouw huisgenoot ook inkomen heeft, kan dit ervoor zorgen dat jij geen recht meer hebt op zorgtoeslag.
Je ziet het: er zijn tegenwoordig best wat mogelijkheden om met een ‘niet-standaard partner’ samen een huis te kopen. Maar: wat als een van jullie een verliefd wordt op een ander, en hiermee wil gaan samenwonen? Bijvoorbeeld: je woont samen met je zus in een koopwoning met hypotheek. Je zus Tindert er op los, en leert een man kennen met wie ze wil gaan samenwonen.
In dat geval beschouwt de bank dit als een echtscheiding c.q. relatiebeëindiging. Er wordt dan gekeken of de achterblijvende partner in zijn of haar eentje in de woning kan blijven wonen, en de hypotheeklast kan blijven betalen. Pas als dit mogelijk is, kan de vertrekkende partner met het nieuwe liefje zelf een nieuwe woning gaan kopen. Anders dus niet! Is overname door de achterblijvende partner niet mogelijk? Dan zal de woning verkocht moeten worden. Maak dus vooraf al goede afspraken over dit soort situaties.
Laat je, wanneer je plannen hebt om met iemand anders dan je vriend(in) te gaan samenwonen, ook hierover goed informeren. Mijn advies: niet alleen door een hypotheekadviseur, maar ook door een notaris. Samen een woning kopen met bijvoorbeeld je broer, zus, een van je ouders, of voormalige studiegenoot kan dus wel. Er komen echter wat meer zaken bij kijken, vooral wanneer één van jullie zijn of haar eigen weg zou willen gaan volgen.
N.B. de hierboven gegeven uitleg wijkt af van de zogeheten ‘familiehypotheek’; dat is namelijk weer iets anders. Meer informatie over deze hypotheekvorm lees je hier.
Goedendag ik overweeg met mijn zusje ons ouderlijk huis te kopen, wat gebeurt er als 1 van ons overlijd, moet de andere dan erfbelasting betalen, of kunnen we een verzekering afsluiten op de langstlevende, we gaan niet in dit huis wonen.
Bedankt voor jouw bericht. Om te voorkomen dat mijn antwoord op jouw vragen te lang wordt voor dit berichtje, heb ik je een e-mail gestuurd (via info@goedmetjegeld.nl). Het kan zijn dat deze e-mail in je spambox terecht is gekomen. Kijk het gerust even na zou ik zeggen, en neem bij vragen gerust meteen contact met me op.
Goedemiddag Tim, Ik heb dezelfde vraag als Hesen, is het mogelijk om mij dezelfde mail te sturen? Ik ben erg benieuwd.
Mvg, een andere Tim
Hoi Tim,
Bedankt voor je bericht. Ik heb je een e-mail gestuurd, neem deze gerust eens door en hopelijk heb je er wat aan!
Ik overweeg om met eigen geld samen met ex-schoondochter een woning te kopen. Ieder 50%. Zij gaat daar wonen met de kleinkinderen. Voor haar helft brengt ze een behoorlijk bedrag eigen geld in en sluit een hypotheek af. Ik sluit met haar een huurovereenkomst met een marktconforme huur en geeft haar voor de eerste jaren een aanzienlijke korting. Na een tijd heeft ze mogelijk een nieuwe partner waarmee ze gaat samenwonen o.i.d. en verlaat het huis. Of ze kopen mijn deel. Ander scenario. Ze staat dan lang genoeg ingeschreven voor een sociale huurwoning en verhuist. Is dit realiseerbaar? En waar moet ik op letten?
Bedankt voor jouw bericht. Om een te lang antwoord te voorkomen, heb ik je een e-mail gestuurd (via info@goedmetjegeld.nl). Het kan zijn dat deze e-mail in je spambox terecht is gekomen. Kijk het gerust even na zou ik zeggen, en neem bij vragen gerust meteen contact met me op.
Hallo Tim,
Ik heb ongeveer dezelfde vraag als Mar. Ik wil naast een huidige hypotheek een tweede hypotheek afsluiten voor de woning van mijn ouders. Wat is in dit geval het meest belangrijk om te doen en kan ik daarvoor een familiehypotheek of beleggingshypotheek beter voor afsluiten. Is dit realiseerbaar? Aan welke scenario’s moet ik denken? En waar moet ik op letten?
Hoi Youri, bedankt voor jouw bericht. Ik heb je inmiddels een e-mail gestuurd, hopelijk heb ik hiermee jouw vragen beantwoord. Succes!
Hallo Tim,
Ik heb ongeveer dezelfde vraag als Mar. en Youri. Ik wil samen met mijn zus de overwaarde gebruiken om de woning van mijn ouders te kopen. Wat gebeurt er als 1 van ons overlijd of ineens besluit om uit te stappen. Het betreft een beleggingspand, we gaan niet in dit huis wonen. En waar moet we op letten?
Hoi Kenan, bedankt voor jouw bericht. Om te voorkomen dat mijn antwoord op jouw vraag te lang wordt voor deze reactie, heb ik je een e-mail gestuurd (via info@goedmetjegeld.nl). Het kan zijn dat deze e-mail in je spambox terecht is gekomen. Kijk het gerust even na zou ik zeggen, en neem bij vragen gerust meteen contact met me op.
Hallo Tim ,
Heb je tips voor mij welke hypotheekverstrekkers mee willen werken als mijn broer en ik een huis willen kopen
Vriendelijke groet
Jeannette Heller
Hoi Jeannette, bedankt voor je bericht. Als je broer en jij ieder geen partner hebben en samen in de nieuwe woning gaan wonen, dan zou je eigenlijk bij elke hypotheekverstrekker terecht kunnen hiervoor. Succes!
Hey Tim,
van mijn hypotheekadviseur bij de SNS begreep ik dat dit niet (meer?) mogelijk is. Is de strekking van je bericht nog actueel?
Met vriendelijke groet,
Bas Jacobs
Hoi Bas,
Bedankt voor je bericht. Dit is zeker nog mogelijk; meerdere hypotheekverstrekkers staan het toe wanneer je met een familielid samen een woning koopt. Laat je hypotheekadviseur hier gerust eens nader onderzoek naar doen.
Beste Tim,
Ik ben 61 jarige en werk als vrijwilliger met een IOAW. Tot nu toe is al mijn extra geld gestoord in mijn hypotheek dat ik 1/4 schuld over heb (aflossingsvrije hypotheek met 4,45% rente). Mijn neef heeft een schenking voor kopen van een huis. Maar hij kan niets vinden. Hij is ook veel studiefinanciering verschuldigd met een bijbaan. Belasting vraagt 1 januari bijna 18000,- euro van hem, omdat 3 jaar tijd zal aflopen zijn. Omdat hij nog geen huis koopt.
Mijn vraag: wat is het gevolg als hij of de helft van mijn huis 212000,- koopt of ik verkoop mijn huis en samen kopen twee huis onder één dak.
Hoi Jil, bedankt voor jouw bericht. Ik heb je inmiddels een e-mail gestuurd, hopelijk heb ik hiermee jouw vragen beantwoord. Succes!
Hoi Tim,
Mijn zusje en ik hebben een huis die wij kunnen kopen alleen hebben wij tot nu toe 3 banken die ons afwijzen i.v.m dat wij zussen zijn…
Dit voelt echt als discriminatie moet ik zeggen.
Nu zijn wij verder aan het kijken maar er zijn dus veel banken die ons hierop afwijzen. Heeft u een advies welke bank dit wel toelaat…
Gr Rianne
Hoi Rianne,
Bedankt voor je bericht. Hebben je zusje en jij het al geprobeerd bij bijvoorbeeld Rabobank, ING of Aegon? Naar mijn weten staan deze verstrekkers namelijk wel een hypotheekaanvraag met een familielid toe. Succes!
Beste,
ik overweeg om samen met mijn zus een assistentiewoning te kopen voor ons mama. Hoe gaan we hiervoor best te werk?
Alvast bedankt.
mvg
Tanja
Hoi Tanja,
Bedankt voor jouw bericht. Ik heb je een e-mail gestuurd (via info@goedmetjegeld.nl). Het kan zijn dat deze e-mail in je spambox terecht is gekomen. Kijk het gerust even na zou ik zeggen, en neem bij vragen gerust meteen contact met me op.
mijn zoon koopt een huis mijn dochter gaat dan bij hem wonen en betaald huur ma g dat
Hoi José,
Bedankt voor jouw bericht. Dat mag zeker. Ik zou je zoon wel willen aanraden om een redelijke huurprijs af te spreken. Ik weet daarbij niet of ‘huur’ een juist begrip is in deze situatie; misschien klinkt ‘een bijdrage aan de huishoudelijke en/of vaste lasten’ beter. Maar dit is gewoon toegestaan.
Hoi Tim,
ik heb precies dezelfde vraag, maar ik vroeg mij af hoe banken hier tegen aankijken?
Ik ga met mijn partner een huis kopen, mijn broer en zijn vriendin trekken bij ons in en betaald ‘huur’ aan ons. Maar we hebben in principe een normale hypotheek bij de bank lopen. Moet we deze dan niet omzetten naar een beleggingshypotheek? Of mag dit wel gewoon? En worden we dan trouwens ook gezien als een duurzaam woongroep?
Hoi Pakwan,
Bedankt voor jouw bericht. Banken vinden zo’n situatie eigenlijk niet bijzonder en staan dit dus toe. Jij en je partner zijn eigenaar van de woning en dus ook ‘schuldenaar’ namens de hypotheek, ten opzichte van de bank. Je broer en zijn vriendin zijn verder geen partij voor de bank, omdat ze geen eigenaar van de woning zijn. Jullie hoeven je hypotheek ook niet om te zetten naar een beleggingshypotheek. Daarnaast is er geen sprake van een duurzame woongroep. Afhankelijk van de voorwaarden waaronder je jouw broer en zijn vriendin huur laat betalen, kan dit belast zijn. Kijk op de site van de Belastingdienst voor meer informatie hierover: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/woning/eigen_woning/u_hebt_een_woning/verhuur_deel_eigen_woning_kamerverhuurvrijstelling
Succes!
Goedemiddag,
Ik wil samen met mijn broertje een stuk land kopen en daar 2 huizen op laten bouwen. In het begin willen we dit samen financieren omdat, we dan een hogere hypotheek kunnen krijgen (als het goed is). Hierna willen wij het perceel in 2 delen en dus zorgen dat alles 50/50 verdeelt is. Hoe kunnen wij het beste te werk gaan en waar te beginnen?
Ook niet onbelangrijk; bij welke bank kunnen wij het beste terecht voor dit project?
Vriendelijke groet,
Joyce
Hoi Joyce, bedankt voor jouw bericht. Om jouw vraag wat duidelijker te kunnen beantwoorden, heb ik je een e-mail gestuurd (via info@goedmetjegeld.nl). Het kan zijn dat deze e-mail in je spambox terecht is gekomen. Kijk het even na zou ik zeggen, en neem bij vragen gerust meteen contact met me op.
Goed om te weten wat de regels en mogelijkheden zijn wanneer je een huis wil kopen met een familielid. Wij zijn ook aan het uitzoeken of dit interessant is. Volgende week hebben we een afspraak bij de notaris om dit te bespreken.
Inderdaad Marie, succes bij de notaris!
Hoi
Ik heb een vraag, 3 jaar geleden ik en mijn broer hebben wij een huis gekocht in loon en ik wil verhuizen
en mijn vraag is krijg ik het geld dat ik tot deze datum betaald heeft of krijg ik niet
Dank u wel
Hoi, bedankt voor je bericht. Je exacte vraag is mij niet helemaal duidelijk. Zou je me een e-mail willen sturen (info@goedmetjegeld.nl)? Dan zal ik proberen je vraag zo goed mogelijk te beantwoorden. Alvast bedankt!
Hoi Tim,
Ik heb zelf een hypotheek vrij huis. Kan ik samen met mijn broer een huis kopen? Hij gaat dan in dat nieuwe huis wonen. Ik blijf in het oude huis. We stoppen alle 2 geld in het nieuwe huis. Hij betaald mij dan huur of hypotheek, wat dan ook mogelijk mag zijn. We hebben ook nog een hypotheek van de bank nodig.
Mvgr, Ron
Hoi Ron, bedankt voor jouw bericht. Om jouw vraag wat duidelijker te kunnen beantwoorden, heb ik je een e-mail gestuurd (via info@goedmetjegeld.nl). Het kan zijn dat deze e-mail in je spambox terecht is gekomen. Kijk het gerust even na zou ik zeggen, en neem bij vragen gerust meteen contact met me op.
Hallo Tim,
Samen met mijn moeder zou ik een appartement willen kopen, maar hier niet samen tegelijk wonen. Ik zou er dan eerst wonen en mijn moeder zou mij na een aantal jaar uitkopen om er zelf te wonen. Is dit mogelijk? Ik zou dan voor ongeveer helft van de koopprijs een hypotheek kunnen nemen en mijn moeder zou de andere helft kunnen bijleggen (zonder hypotheek)
Alvast bedankt!
Hoi Chantal, bedankt voor jouw bericht. Om jouw vraag wat duidelijker te kunnen beantwoorden, heb ik je een e-mail gestuurd (via info@goedmetjegeld.nl). Het kan zijn dat deze e-mail in je spambox terecht is gekomen. Kijk het gerust even na zou ik zeggen, en neem bij vragen gerust meteen contact met me op.
Beste Tim,
Zoals je aangeeft is het de bedoeling dat je wel samen met je broer/zus gaat samenwonen in het aangekochte huis. Wat als je na bijvoorbeeld een jaar besluit toch ergens anders te gaan wonen. Mag je dit huis dan alsnog verhuren?
Hartelijk bedankt!
Hoi Martijn, bedankt voor jouw bericht en sorry voor de (hele!) late reactie. Als ik je goed begrijp, wil je samen met een familielid een woning kopen. Na een jaar verhuis jij naar een andere woning, en blijft het familielid in de eerder door jullie beiden aangekochte woning wonen. Klopt dat? De regels m.b.t. verhuur zijn als volgt: wanneer er nog een hypotheek op het huis rust, dan dien je officieel toestemming van de hypotheekverstrekker te hebben, voor de verhuur van dit huis. Of je sluit je hypotheek over naar een zogeheten verhuurhypotheek. Neem in zo’n situatie altijd even contact op met je verstrekker.
Interessant om te lezen, ik ben dit namelijk zelf ook aan het overwegen. Ook denk ik soms aan een verhuurhypotheek met aflossing gedurende looptijd. Ik weet nog niet precies wat de beste mogelijkheid zal zijn, ik zal me er verder in moeten verdiepen. Dankjewel voor het delen!
Graag gedaan Tom, jij bedankt voor jouw reactie!
Hallo Tim,
Ik heb een beetje een ingewikkelde vraag. Mijn oud-tante heeft van 2 huizen 1 gemaakt en ik woon in het ene gedeelte. Nou zou ik graag dat gedeelte willen kopen en me dus voor 50% willen inkopen. Zij heeft de hypotheek al afbetaald en ik zou nog een hypotheek moeten nemen om het bedrag te kunnen betalen. Mijn oudtante zou me dit bedrag misschien ook kunnen lenen. Is dit een handige constructie of zou het dan toch beter zijn om het huis weer te splitsen? Ik zou graag, als zij hier niet meer kan of wil wonen op termijn ook haar gedeelte erbij willen kopen, maar dat is nu nog niet mogelijk.
Alvast bedankt voor je antwoord.
Met vriendelijke groet,
Loes
Hoi Loes, bedankt voor jouw bericht. Om jouw vraag wat duidelijker te kunnen beantwoorden, heb ik je een e-mail gestuurd (via info@goedmetjegeld.nl). Het kan zijn dat deze e-mail in je spambox terecht is gekomen. Kijk het even na zou ik zeggen, en neem bij vragen gerust meteen contact met me op.
Ik heb dezelfde vraag als Hesen. Kan ik het antwoord ook per mail ontvangen, waarvoor dank.
Hoi Guido, bedankt voor jouw bericht. Ik heb je inmiddels via e-mail een antwoord gestuurd. Het kan zijn dat deze e-mail in je spambox terecht is gekomen. Kijk het even na zou ik zeggen, en neem bij vragen gerust meteen contact met me op.
Hoi Tim,
Mijn twee kinderen willen samen een huis kopen maar slechts 1 van hen wil daar gaan wonen (de ander woont in het buitenland en ziet de koop als een goede belegging). Hij wil het deel van zijn huis verhuren aan zijn broer die er gaat wonen. Mag dat?
Hoi Chris, bedankt voor jouw bericht. Om te voorkomen dat mijn antwoord op jouw vraag te lang wordt voor deze reactie, heb ik je een e-mail gestuurd (via info@goedmetjegeld.nl). Het kan zijn dat deze e-mail in je spambox terecht is gekomen. Kijk het gerust even na zou ik zeggen, en neem bij vragen gerust meteen contact met me op.
Hoi Tim,
Interessant artikel, bedankt daarvoor. Ik heb een huis op het oog voor mijzelf en mijn 2 broers. Een enorm lange langgevelboerderij die makkelijk in 3en gedeeld kan worden. We hebben wel alle 3 een hypotheek nodig. Is het mogelijk om met z’n 3en (ieder een eigen) hypotheek te vestigen op die ene woning. En dan nog een vraag, mijn jongste broer woont nog thuis, maar ik en mijn andere broer hebben ieder een eigen koopwoning. We willen pas verkopen als de boerderij in bewoonbare staat is. Is het mogelijk om op de overwaarde van onze huidige woningen een hypotheek te krijgen? Of zijn er andere constructies mogelijk?
Alvast bedankt.
Groetjes,
Gabi
Hoi Tim,
Wat een interessante blog. Bedankt daarvoor.
Ik heb ook nog wel een paar vraagjes. Ik heb een woning op het oog voor mij en mijn 2 broers. Mijn eerste vraag is, is het ook mogelijk om met z’n drieën een hypotheek te krijgen op één woning? Is het dan mogelijk om ieder een eigen hypotheek te hebben, of word het dan sowieso één hypotheek met drie ‘verantwoordelijke’ voor de volledige hypotheek?
En een ander vraagstuk waar ik op internet niks over kan vinden. Mijn jongste broer woont nog bij mijn ouders en hoeft nergens rekening mee te houden. Mijn andere broer en ik hebben beide al een eigen koopwoning. De woning die wij op het oog hebben is letterlijk een bouwval. We zouden dus eerst de woning op moeten knappen voordat we onze oude woningen willen verkopen. Is het mogelijk om op de overwaarde van onze huidige woningen een hypotheek te krijgen voor de nieuwe woning?
Alvast bedankt!!
Groetjes,
Gabi Ooms
Hoi Gabi, bedankt voor jouw bericht(en). Om te voorkomen dat mijn antwoord op jouw vraag te lang wordt voor deze reactie, heb ik je een e-mail gestuurd (via info@goedmetjegeld.nl). Het kan zijn dat deze e-mail in je spambox terecht is gekomen. Kijk het gerust even na zou ik zeggen, en neem bij vragen gerust meteen contact met me op.
Mijn man en zijn broer gaan bij het overlijden van hun vader zijn woning erven. Er is geen hypotheek meer op de woning. Kunnen zij beide huiseigenaar zijn zonder dat één van hen in de woning gaat wonen? Ze willen het huis gaan verhuren.
Hoi Sandra, bedankt voor jouw bericht. Jouw man en zijn broer kunnen inderdaad allebei huiseigenaar zijn. Door de geërfde woning, ontvangen zij zowel de lusten (bijvoorbeeld de huurinkomsten) als de lasten (onderhoud, gemeentelijke belastingen etc.) ervan. Zij hoeven verder niet in de woning woonachtig te zijn, of op het adres ervan te zijn ingeschreven. Wel telt de woning als bezit mee in box-3, als vermogen c.q. spaargeld dus. Maar verder zitten er aan deze situatie geen bijzonderheden. Als je wilt, dan kun je dit altijd nog navragen (voor de zekerheid), bij bijvoorbeeld een notaris.
Vraag
Ik koop met eigen middelen een nieuwbouw huis, kan ik dit samen met mijn kind kopen zodat hij straks al voor de helft eigenaar is en daar na mijn overlijden geen erfbelasting over hoeft te betalen.
Kind woont op zichzelf en hij is mijn enige erfgenaam. Of ziet de fiscus dit al direct als een verkapte schenking en moet er dan schenkbelasting worden betaald?
Hoi An, bedankt voor jouw bericht. Ik durf je vraag niet met 100% zekerheid te beantwoorden. Stel deze vraag eens aan een notaris, die kan deze volledig beantwoorden. Succes!
Beste,
heb een vraag mijn broertje heeft een koop appartement waar hij al 14 jaar woont Nu wil ik mede eigenaar worden, is dat mogelijk omdat hij al wel14 jaar hypotheek betaald. Heb gehoord dat het misschien betere optie is om om uit te zoeken wat de winst marge is en het dan eventueel over te kopen. hij wil er niet blijven wonen. Alvast bedankt.
Beste Maico,
Bedankt voor jouw bericht. Het is voor jou mogelijk (mits de bank c.q. hypotheekverstrekker van je broertje het toe staat) om mede-eigenaar van zijn woning te worden. Hoe lang je broertje al hypotheeklasten heeft betaald, maakt daarbij niet uit. Wel dien je goede afspraken te maken voor welk bedrag je dan een gedeelte van de woning van je broertje koopt. Laat deze afspraken bij voorkeur vastleggen bij een notaris.
Ook mag je inderdaad de gehele woning van je broertje overkopen, als hij daar natuurlijk ook mee akkoord gaat.
Mocht ik wensen dat ik jou en/of je broertje hiermee verder help, stuur me dan gerust nogmaals een bericht.
Dag Tim,
Mijn zus gaat scheiden, maar heeft te weinig inkomen om haar ex-man uit te kopen en de hypotheek geheel over te nemen. Dat komt mede doordat het huis in de loop van de tijd veel meer waard is geworden. De hypotheek is 160.000 euro en de waarde van het huis is inmiddels 350.000. Ze wil wel graag in de woning blijven wonen. Is het mogelijk om mede-eigenaar van het huis te worden en een deel van de hypotheek op ons te nemen? En kun je uitleggen hoe dat werkt? Denk je dat de bank daarmee akkoord gaat? Alvast dank voor je antwoord.
Hallo Tim,
Stel ik ga met mijn zus een huis kopen en na een tijdje wil ik trouwen en met mijn man in dat huis blijven. Ik had begrepen dat ik mijn zus moet uitkopen. Maar stel ze niks hebben, hoe wordt het dan geregeld? Kan mijn man het deel van de hypotheek van mijn zus overnemen?
Met vriendelijke groet,
Maria
Hallo Maria, bedankt voor jouw bericht. Om te voorkomen dat mijn antwoord op jouw vraag te lang wordt voor deze reactie, heb ik je een e-mail gestuurd (via info@goedmetjegeld.nl). Het kan zijn dat deze e-mail in je spambox terecht is gekomen. Kijk het gerust even na zou ik zeggen, en neem bij vragen gerust meteen contact met me op.
Goed om te weten wat de opties zijn wanneer je met een familielid een huis wil kopen. Ik ga mij verder verdiepen in het fiscale partnerschap. Ook zal ik mijn broer dit artikel doorsturen.
Helemaal goed Vincent, succes!
Hoi Tim,
Ik heb een woning met behoorlijke overwaarde.
Als ik deze woning verkoop en samen met mijn zoon, die starter is, een woning wil kopen.
kunnen we dan samen de hypotheek krijgen en hoe zit het dan met de hypotheek als ik kom te overlijden?
Hoi Manon, bedankt voor jouw bericht. Om te voorkomen dat mijn antwoord op jouw vraag te lang wordt voor deze reactie, heb ik je een e-mail gestuurd (via info@goedmetjegeld.nl). Het kan zijn dat deze e-mail in je spambox terecht is gekomen. Kijk het gerust even na zou ik zeggen, en neem bij vragen gerust meteen contact met me op.
Hallo Tim,
Ik ben weduwnaar en heb twee volwassen kinderen: een zoon met gezin en een alleenstaande dochter.
Wij overwegen samen een boerderij te kopen waarbij het gezin in het hoofdhuis gaat wonen en de dochter en ik ieder apart in twee verbouwde bijgebouwen gaan wonen. Is het verstandig dat samen te financieren met kleine hypotheek of is het beter om een eigenaar/hoofdbewoner (zoon) te hebben die de bijgebouwen verhuurt? Mag in dat geval de vader, ik dus, een hypotheeklening afsluiten met de hoofdbewoner? En mag de dochter dat ook?
Duidelijk is dat de betreffende gemeente deze woonconstructie binnen het bestemmingsplan moet goedkeuren.
Hoi Symon, bedankt voor jouw bericht. Om te voorkomen dat mijn antwoord op jouw vraag te lang wordt voor deze reactie, heb ik je een e-mail gestuurd (via info@goedmetjegeld.nl). Het kan zijn dat deze e-mail in je spambox terecht is gekomen. Kijk het gerust even na zou ik zeggen, en neem bij vragen gerust meteen contact met me op.
Goedenavond,
Ik heb een vraag in 2012 hebben mijn schoonouders en wij een woonboerderij gekocht mijn schoonouders wonen op een i nummer van de woning
Mijn schoonouders hebben een hypotheek op hun woongedeelte en wij op ons gedeelte zo kon het in die tijd nog geregeld worden
Nu na jaren willen we graag ons gedeelte van de woning verduurzamen en verbouwen kunnen we op onze hypotheek nog een extra hypotheek opnemen voor een verbouwingsdepot?
Mijn schoonouders denken dat dit niet kan omdat hun ook een hypotheek hebben op hun gedeelte
2 eigenaren op 1 woning
En we hebben de hypotheek bij 2 verschillende hypotheek verstrekkers wij bij de ING en mijn schoonouders bij BLG wonen
Gaat de ING hiermee akkoord dat wij voor de verbouwing geld kunnen opnemen?
Hoi, dankjewel voor jouw bericht. Waarschijnlijk kan dit wel. Als ik jouw (jullie) situatie zo lees, dan is er sprake van 2 woongedeeltes (woningeigendommen), met ieder een eigen hypotheek. Het lijkt mij het handigst, dat je je vraag aan ING stelt. Die kunnen deze meteen beantwoorden. Mocht je mijn hulp (hypotheekadvies) kunnen gebruiken, voor de aanvraag voor een extra lening (voor jullie verbouwing en verduurzaming), laat het me dan gerust weten. Ik help jullie graag verder!
Goedemorgen,
Ik wil samen met mijn 18 jarige dochter een huis kopen. Kan dit? Wij hebben geen hypotheek nodig.
vriendelijke groeten,
Daphne
Hoi Daphne, bedankt voor jouw bericht. Dat kan zeker; jouw dochter is meerderjarig, en mag dus een woning kopen. Ik zou jullie wel willen aanraden, om hierover goede afspraken, en deze bij voorkeur via een notaris te laten vastleggen. Denk daarbij aan afspraken over: wat als een van jullie het huis wil verlaten, om met een ander te gaan samenwonen? Wie erft het huis bij overlijden van een van jullie?, etc.
Hoi
Wij hebben samen met mijn schoonouders in 2012 een woonboerderij gekocht
Mijn schoonouders en wij hebben een aparte hypotheek op de woning dat kon toen zo worden geregeld en staat vast bij de notaris.
Nu willen wij graag ons gedeelte verbouwen met een extra hypotheek
Kan dit zonder dat de bank hier moeilijk over gaat doen omdat er al 2 hypotheken op de woning zijn?
(1 hypotheek van ons op ons gedeelte en 1 hypotheek van mijn schoonouders op hun gedeelte zij wonen op een i nummer)
Hoi Jolanda, bedankt voor jouw bericht. Dit kun je het beste even navragen bij jouw bank zelf; die weten namelijk in hoeverre de bank van je schoonouders eventueel ook akkoord zou moeten gaan, met het afsluiten van jullie extra hypotheek. Succes!
Hi Tim,
Wij (ik en mijn vriendin) overwegen om samen met mijn zus en haar partner een stuk grond te kopen, en hier zelf 2 woningen op te bouwen. Dit betreft dus een hypotheek met 4 eigenaren. Ik heb echter geen idee met welke zaken we rekening moeten houden of waar te beginnen. Heb jij tips / ideeen?
Hoi Rik, bedankt voor jouw bericht. Om te voorkomen dat mijn antwoord op jouw vraag te lang wordt voor deze reactie, heb ik je een e-mail gestuurd (via info@goedmetjegeld.nl). Het kan zijn dat deze e-mail in je spambox terecht is gekomen. Kijk het gerust even na zou ik zeggen, en neem bij vragen gerust meteen contact met me op.
Beste Tim,
Is het mogelijk om een hypotheek voor een huis te krijgen zodat ik in de buurt van mijn kleinkinderen kan wonen, ik kan zelf maar de helft financieren, maar dat mijn zoon de andere helft financieert.
Vriendelijke groeten,
Anneke Epker
Hoi Anneke, bedankt voor jouw bericht. Om te voorkomen dat mijn antwoord op jouw vraag te lang wordt voor deze reactie, heb ik je een e-mail gestuurd (via info@goedmetjegeld.nl). Het kan zijn dat deze e-mail in je spambox terecht is gekomen. Kijk het gerust even na zou ik zeggen, en neem bij vragen gerust meteen contact met me op.
Dag Tim,
Mijn dochter zit in een scheidingsprocedure (is reeds ingediend) en wil met een nieuwe kennis samen een huis kopen. Die kennis blijft echter in zijn huis wonen (huur). Mijn dochter heeft 3 kinderen en ze neemt de helft van de overwaarde en de helft van haar oude hypotheek mee.
Zijn hier mogelijkheden voor zonder dat dit effect heeft op de kinderalimentatie en het kind gebonden budget?
mvr Ruud
Hi Tim,
Ik kom ook met een leuke gecompliceerde vraag.
Ik wil graag een woning kopen met mijn zwager, waar vervolgens alleen ik in ga wonen. Mijn zus en hij zijn financieel onafhankelijk van elkaar en het huis waarin zij samen wonen is volledig eigendom van mijn zus. Daarnaast heeft mijn zus toestemming gegeven voor het tekenen.
Is het mogelijk om in een dergelijke constructie een woning te kopen en zo ja, welke banken gaan hiermee akkoord?
Met vriendelijke groet,
M
Hoi M, bedankt voor jouw bericht. Om jouw vraag te beantwoorden, heb ik je een e-mail gestuurd (vanuit info@goedmetjegeld.nl). Het kan zijn dat deze bij jou in de spam terecht is gekomen. Kijk het gerust even na, en neem bij vragen nogmaals contact met me op. Dankjewel, succes!
Hi,
Mijn schoonouders willen een woning kopen. Ik zou zelf voor een deel mede-eigenaar willen worden / investeren. Maar hier dus niet in gaan wonen. Is dit mogelijk en welke constructies zijn dan een optie?
Groet,
Willemijn
Hi Willemijn, bedankt voor jouw bericht. Check je mail zou ik zeggen (en voor de zekerheid ook de spam) 😉
Hi, Ik heb een vergelijkbare vraag als een paar hierboven, maar ik zie dat de antwoorden per mail worden gestuurd, Kan ik in de woning van mijn schoonouders investeren, zonder er te gaan wonen. Dus mede-eigenaar (minder dan 50%) worden zonder woonrecht?
Beste Tim,
Bedankt voor je mooie post, erg nuttig en didactisch uitgelegd!
Zou ik mogen vragen of het volgende mogelijk is: Ik wil graag samen met mijn zus een huis kopen en wonen via fiscaal partnerschap, zoals je beschrijft. We hebben allebei het geluk een ‘jubelton’ van onze ouders te kunnen besteden. Zouden we allebei de ton in de aanschaf van hetzelfde huis mogen besteden, of is er een regel die dat verbiedt?
Vriendelijke groeten,
Bart
Hoi Bart,
Dankjewel! Dat zou mogen, er wordt namelijk vooral gekeken naar de relatie tussen schenker en ontvanger. Je zus en jij zijn nu nog niet elkaars fiscale partner, en mogen dus van jullie ouders ieder de ‘jubelton’ (belastingvrij) ontvangen. Let er daarbij nog wel op, wanneer je deze hebt ontvangen. En wanneer je deze gaat besteden: je dient de schenking uiterlijk 2 jaar na ontvangst te besteden voor bijvoorbeeld de aankoop van je eigen woning. Ik raad je nog wel aan, om jouw vraag voor de zekerheid bij de notaris te stellen.
Bedankt Tim!
Goed om te horen, we zullen dit nog even bij de notaris navragen om het zeker te weten. Ik snap dat het een wat uitzonderlijke situatie is.
Nogmaals bedankt,
Bart