Leestijd: ca. 3 minuten
Ook in deze blog bespreek ik een vaak gestelde vraag. En dan niet zozeer over hypotheken, maar dit keer over verzekeringen. Klanten die ik spreek, zijn namelijk best vaak benieuwd of zij afsluitkosten betalen, wanneer zij een verzekering afsluiten. En dan bedoel ik bijvoorbeeld een verzekering voor je huis of inboedel. Of bijvoorbeeld een auto- of reisverzekering. Of je hiervoor kosten moet betalen, leg ik je graag uit in deze blog.
Provisieverbod
Op het moment dat ik deze blog schrijf, is het maandag. Maar toch beginnen we met een stukje theorie. Vanaf 2013 is namelijk het provisieverbod ingegaan. Door dit verbod, mogen er eigenlijk alleen afsluitkosten in rekening worden gebracht, wanneer een zogeheten ‘complex en impactvol’ product wordt afgesloten.
Vóór 2013, zaten de afsluitkosten van financiële producten vaak nog verweven in het product zelf. Betaalde je premie voor een verzekering? Dan kreeg jouw adviseur een gedeelte van die premie. Het maakte daarbij niet uit om wat voor een verzekering dit ging. Dat kon dus een auto- of woonhuisverzekering zijn, maar ook een overlijdensrisicoverzekering. Had je bijvoorbeeld een hypotheek? Dan kon een gedeelte van de door jou betaalde hypotheekrente ook aan de adviseur uitgekeerd worden. Aan wie betaalde je die rente dan: aan de hypotheekverstrekker, of aan de adviseur? En wat deed die adviseur er dan in ruil voor terug? Je betaalde diegene immers, dus wat was de tegenprestatie?
Afsluitkosten voor schadeverzekeringen
Schadeverzekeringen, zoals een auto-, woonhuis- of reisverzekering, zijn geen complexe en impactvolle producten. Dit soort verzekeringen hebben vaak minder hevige consequenties, dan financiële producten die wel complex zijn. Daarom vallen schadeverzekeringen niet onder het provisieverbod.
Met andere woorden: voor dit soort verzekeringen, ontvangt een adviseur provisie. Vanuit de premie die jij voor een schadeverzekering betaalt, krijgt jouw verzekeringsadviseur dus een gedeelte vergoed.
Die vergoeding wordt ontvangen voor de werkzaamheden die jouw adviseur namens jou uitvoert. Denk aan het doorvoeren van wijzigingen binnen jouw verzekeringen, bijvoorbeeld als je een nieuwe auto hebt gekocht. Of wanneer je de dekking van je verzekering wilt wijzen. En wanneer je schade hebt natuurlijk.
Door deze provisiebetaling, is het voor schadeverzekeringen niet gebruikelijk dat je hiervoor dan ook nog extra afsluitkosten moet betalen. Jouw adviseur kan echter wel met jou afspreken, dat je afsluitkosten betaalt. Maar dat hoeft dus niet. Ook kan je adviseur afspreken dat je aan hem of haar een eenmalige vergoeding betaalt, wanneer jouw verzekering gewijzigd moet worden. Vraag dit dus altijd goed na, voordat je een schadeverzekering gaat afsluiten.
Afsluitkosten voor andere financiële producten
En met andere verzekeringen bedoel ik overlijdensrisicoverzekeringen, hypotheken en beleggingsrekeningen. Dit soort producten worden door de financiële wetten als complex en impactvol beschouwd. Bij het afsluiten hiervan, wordt de adviseur dus niet meer via provisie betaald.
Wanneer je bijvoorbeeld een hypotheek afsluit, dan betaal je aan de bank of je hypotheekadviseur eenmalig een vergoeding: de afsluitkosten. Daarna niet meer. De rente die je vervolgens aan de bank of hypotheekverstrekker betaalt, gaat ook 100 procent daarnaartoe. En dus niet voor een gedeelte naar een andere partij, zoals de hypotheekadviseur.
Ook hierbij geldt weer: voordat je een financieel product gaat afsluiten, vraag dan goed na hoe het zit met de afsluitkosten ervan. Betaal je deze eenmalig, of betaal je er tijdens de looptijd van het product ook nog voor? En hoe wordt de adviseur betaald; eenmalig, of via provisie? En wat doet die adviseur daar dan in ruil voor terug?