rotterdam markthal markt

Drie tips voor lagere woonlasten

Leestijd: ca. 3 minuten

En met woonlasten bedoel ik: hypotheek- en energielasten. Vaak de duurste lasten binnen een huishouden. Hoe je de premie (kosten) voor je verzekeringen omlaag krijgt, kun je in deze eerder geschreven blog lezen. Nu ga ik je wat tips geven, om maandelijks minder geld kwijt te zijn aan je hypotheek, en aan elektriciteit en gas.

Verduurzaam!

Mocht je je huis nog niet verduurzaamt hebben, dan is het hier nu nog steeds een goed moment voor. Het kan zijn dat je momenteel te weinig geld hebt, om de kosten voor verduurzaming te kunnen betalen. Een lening kan dan helpen.

Dan hoor ik je al denken: dus aan de ene kant komen er maandelijkse kosten bij voor die lening, maar in hoeverre kan ik dan toch besparen? Vaak zijn de lasten van zo’n lening lager, dan de besparing op je energierekening als je verduurzaamt. Zo’n lening kost bijvoorbeeld 80 euro per maand, en door verduurzaming bespaar je vervolgens 100 euro per maand op je energierekening. En achteraf vallen de kosten voor verduurzaming mee, vooral wanneer je subsidie terug kunt krijgen.

Door je huis te verduurzamen, kun je (aanzienlijk) op je maandelijkse energielasten besparen.

Breng je hypotheekrente omlaag

Ook hierover heb ik al eerder een blog geschreven, en deze tip geldt nog steeds. Vooral wanneer je jouw hypotheek hebt afgesloten bij een bank die de hoogte van die hypotheek niet in de gaten houdt. En je een hypotheek zonder NHG hebt.

Door bijvoorbeeld een hogere woningwaarde aan te tonen, kan jouw hypotheekrente omlaag. Tegenwoordig kun je je woning al relatief goedkoop laten taxeren, via een zogeheten desktoptaxatie. Zo’n taxatie zegt misschien niet wat jouw huis daadwerkelijk waard is, maar als de waarde voldoende is voor een lagere rente bij de bank, dan zou ik zeker zeggen: doen!

In dezelfde blog, lees je trouwens ook een tip voor rentemiddeling; ook deze is zeker het overwegen waard als je je maandlasten wilt verlagen.

Switch naar NHG

Heb jij na 2022 een hypotheek zonder NHG afgesloten? En is jouw woning nu niet meer dan € 435.000 waard? Dan kom je in aanmerking voor een hypotheek met NHG; Nationale Hypotheek Garantie.

Jouw hypotheekadviseur (of ik) kan je meer over NHG vertellen. Maar een belangrijk onderdeel van NHG is een lagere rente. Een hypotheek met NHG heeft vaak een lagere rente, dan een hypotheek zonder NHG.

Om voor NHG in aanmerking te komen, mag jouw woning niet meer dan € 435.000 waard zijn. Je zou eens bij jouw hypotheekadviseur kunnen navragen, of jij in aanmerking komt voor een hypotheek met NHG. Aan het omzetten (oversluiten) van een hypotheek zonder NHG, naar een hypotheek die wel NHG kent, zijn kosten verbonden. Die kosten zijn wel eenmalig fiscaal aftrekbaar, maar laat jouw hypotheekadviseur goed narekenen of het qua kosten wel rendabel is om te switchen naar een NHG-hypotheek.

Die lage rente kan leuk zijn, maar als je die kosten pas na een lange tijd terug verdient, dan is overstappen niet altijd een goed idee.

HuishoudenHuishouden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.