Samenwonen samenwoners

Kun je een hypotheek afsluiten, zonder een samenlevingscontract?

Leestijd: ca. 3 minuten

Of wanneer je niet getrouwd bent? Weer een vraag, die ik vaak tijdens een hypotheekgesprek voorgeschoteld krijg. Tijd om er eens een (hopelijk duidelijk) antwoord op te geven. Zodat jij weet of je per se op je knieën moet gaan, wanneer je een huis hebt gekocht.

Samen een huis kopen; de voorwaarden

In je uppie of niet; je mag eigenlijk met iedereen een woning kopen. Ongeacht de relatie die je samen hebt. Dat kan dus je man, vrouw, vriend, of vriendin zijn, maar ook een familielid. Meer informatie over het afsluiten van een hypotheek met een familielid, lees je hier.

Ik houd van duidelijkheid in het begin, dus om bovenstaande vraag te beantwoorden: ja, dat kan. Sommige banken of hypotheekverstrekkers staan alleen een hypotheek met een partner toe. Dus met een echtgenoot(e) of vriend(in). Maar gelukkig beschikken we in Nederland over veel moderne verstrekkers, die niet zo nauw naar jullie relatie kijken. De hoofdregel is wel dat je samen in de nieuwe woning moet gaan wonen, wat jullie relatie ook is.

Samen een huis kopen; let op!

Is het verstandig om een huis te kopen, wanneer je ongehuwd bent, of geen samenlevingscontract hebt? Daar zijn de meningen over verdeeld. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kun je eigenlijk met wie dan ook een hypotheek afsluiten.

Het is daarentegen wel erg aan te raden, om het een en ander hierover vast te leggen. Ik zal je een voorbeeld geven: stel dat je partner en jij geen samenlevingscontract hebben, en ook niet getrouwd zijn. Jullie kopen een nieuwe woning, en spreken daarbij verder niets af. Later komt een van jullie (helaas) vroegtijdig te overlijden.

Het gevolg: de woning blijft voor de ene helft van jou, maar wordt voor de andere helft ineens eigendom van de nabestaanden. En misschien willen die juist graag geld zien, omdat er sprake is van een (flinke) overwaarde. Jij wilt dus eigenlijk rustig in die woning blijven wonen, terwijl je (ex-)schoonfamilie graag een bord in de voortuin zou willen plaatsen. Zit je hier op te wachten? Lijkt mij niet, toch?

Goed vastleggen

Dat gedoe wat ik zojuist omschrijf, kun je al tackelen door een samenlevingscontract op te stellen. Daarin kun je afspreken dat de woning volledig naar de achterblijvende partner gaat, wanneer een van jullie komt te overlijden. Zo’n afspraak wordt ook wel een verblijvensbeding genoemd.

Wanneer je gaat trouwen, of een geregistreerd partnerschap aan gaat, is dit meteen al geregeld. Je hoeft dan niet apart vast te leggen, wat er na overlijden met de woning moet gebeuren. Natuurlijk geldt dit pas, wanneer jullie beiden eigenaar van de woning zullen worden.

In een samenlevingscontract kun je ook andere zaken laten vastleggen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen, dat er bij een woningaankoop eigen geld wordt ingelegd. Misschien legt een van jullie juist wat meer eigen geld in, dan de ander. Als je hierover niets afspreekt, wordt deze inleg bij een relatiebreuk 50/50 verdeeld. Erg zuur dus, voor de inlegger. Maar juist erg fijn, voor de ontvanger. Die heeft tenslotte niets ingelegd, en krijgt toch een bedrag in de schoot geworpen.

Mijn advies

Ben je niet getrouwd, en ga je met iemand een woning kopen? Ga dan vooraf eens wat informatie inwinnen bij een notaris of hypotheekadviseur. Wat jullie relatie ook is; vriend, klasgenoot, collega, familielid, noem maar op. Het voorkomt een hoop narigheid, wanneer je hierover vooraf goede afspraken maakt. En nog beter: wanneer je deze ook (bij voorkeur via een notaris) laat vastleggen.

Sale / Solden juli 2022Sale / Solden juli 2022

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.