Koppel klussen verven schilderen

Moet ik belasting betalen over mijn overwaarde?

Leestijd: ca. 3 minuten

Weer een blog uit de categorie: vaak gehoorde of veel gestelde hypotheekvragen. Met die hoge huizenprijzen van tegenwoordig, is de kans groot dat je overwaarde hebt, wanneer je je huis verkoopt. Maar wanneer je die overwaarde ontvangt; moet je daarover dan extra belasting betalen? In deze blog vertel ik je er graag meer over.

Wat is overwaarde ook alweer?

Overwaarde is eigenlijk niets anders dan de winst die je ontvangt, wanneer je je woning verkoopt. Simpele rekensom: als je bijvoorbeeld nog een hypotheek van 300.000 euro hebt, en je je woning voor 400.000 euro verkoopt, dan ontvang je dus 100.000 euro aan overwaarde.

Belasting betalen over je overwaarde

Vaak gebruik je je overwaarde om in te leggen bij de aankoop van je nieuwe woning. Of je gaat die nieuwe woning hiervan verbouwen. Maar wat als je je huis verkoopt, en daarna niet meteen een nieuwe woning terugkoopt? Bijvoorbeeld omdat je gaat huren, op wereldreis gaat of bij iemand anders intrekt?

In dat geval ontvang je de overwaarde op je rekening. In feite is dit dan niets anders dan ‘gewoon’ spaargeld. Tenminste, dat is zoals de Belastingdienst er dan tegenaan kijkt. Zij checken elk jaar op 1 januari hoeveel spaargeld je hebt. Heb je dit jaar (2022) méér dan 50.650 euro aan spaargeld? Dan betaal je over het meerdere vermogensrendementsheffing, de zogeheten ‘spaargeldbelasting’. Wanneer je een fiscaal partner hebt, geldt de dubbele vrijstelling. Dan betaal je pas belasting, wanneer je meer dan 101.300 euro op jullie spaarrekening hebt staan. Vanaf 2023 stijgt deze vrijstelling zelfs naar 80.000 euro per persoon (160.000 euro voor fiscaal partners).

Overwaarde ontvangen? Let dan goed op!

Verkoop je binnenkort je woning met een overwaarde, en koop je niet meteen een nieuwe woning terug? Let dan goed op wat je met je overwaarde gaat doen. Ik wil je sowieso aanraden om je overwaarde op je spaarrekening te zetten, voor de veiligheid. Het klinkt misschien wel erg kinderachtig en voorzichtig, maar laat je overwaarde niet op je lopende rekening staan. Wanneer je betaalpas wordt geskimd, gaan anderen aan de haal met jouw zuurverdiende woningwinst. Dat valt dan vaak allemaal nog wel terug te krijgen, maar je wilt dit gedoe natuurlijk liever voorkomen.

Laat je je overwaarde op je spaarrekening staan? Dan telt deze overwaarde dus mee bij jouw totale spaargeld. Is dit méér dan wat je volgens de belastingregels aan spaargeld mag hebben? Dan betaal je dus meer vermogensrendementsheffing.

Tip van Tim

Verkoop je aan het einde van het jaar je woning met overwaarde? Zorg er dan voor dat je de overdracht hiervan pas na 1 januari van het nieuwe jaar laat plaatsvinden. Zo voorkom je dat er op 1 januari een te hoog bedrag op je spaarrekening staat, en dus ook dat je extra belasting moet betalen.

Tot slot nog een andere belastingregel met betrekking tot overwaarde: volgens de Belastingdienst ben je verplicht om de overwaarde in te leggen bij de aankoop of verbouwing van een eigen woning. Doe je dit niet? Dan krijg je minder hypotheekrenteaftrek (belastingteruggave). Deze regel vervalt echter na 3 jaar. Verkoop je bijvoorbeeld op 1 mei 2022 je woning, en koop je pas op 1 augustus 2025 een nieuwe woning terug? Dan hoef je die eerder ontvangen overwaarde niet per se (volledig) in te leggen, volgens de belastingregels.

Je hoeft dus geen extra belasting te betalen, wanneer je je huis met overwaarde verkoopt. Pas wanneer deze overwaarde op 1 januari nog op je (spaar)rekening staat, dan betaal je wel meer belasting. Wil je weten wat je allemaal met je overwaarde kunt doen? Dat lees je terug in deze blog.

 

 

GezondheidGezondheid

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.