Stel huizenjacht buiten herfst

Huis kopen? Doe dan vooraf goed je ‘hypotheekhuiswerk’

Leestijd: ca. 4 minuten

Ik wil mijn klanten altijd zo rustig mogelijk op huizenjacht laten gaan, maar tegenwoordig ontkomen zij gewoon niet aan de heksenketel die je op de woningmarkt tegenkomt. Soms zie ik ook klanten die achter het net vissen (hun bod werd afgewezen), omdat ze niet goed voorbereid waren. Hoe zorg jij ervoor dat je zo stevig mogelijk in je schoenen staat, als je op huizenjacht  gaat?

Weet wat je kunt lenen

Ik spreek ze nog wel eens: klanten die lukraak een woning gaan bezichtigen, zonder dat ze echt weten of ze de hiervoor benodigde hypotheek wel kunnen lenen. Ga dus nóóit op huizenjacht zonder eerst een hypotheekadviseur gesproken te hebben. Zo’n eerste gesprek is eigenlijk altijd gratis (vraag hier vooraf nog even naar). Je krijgt er vaak ook nog handige tips te horen die je kunt gebruiken wanneer je een bod wenst uit te brengen.

Weet dus eerst wat je kunt lenen, zodat jij je Funda-zoektermen op het juiste bedrag kunt aanpassen.

Weet wat je al leent

Helaas iets wat vaak voorkomt: alles lijkt in kannen en kruiken en je hypotheek is inmiddels aangevraagd, maar dan staat er ergens bij het BKR nog een achterstand geregistreerd. Klein kredietje van een jaar of 4 geleden… Gevolg: je hypotheekaanvraag wordt geannuleerd. Dag droomhuis! Of je spreekt mensen die niet eens weten wat ze allemaal aan leningen hebben lopen. Hoe meer leningen je hebt, des te lager de hypotheek die jij kunt afsluiten.

Check dus voordat je op huizenjacht gaat, of er namens jou geen verrassingen bij het BKR geregistreerd staan. Op de site van het BKR kun je kosteloos jouw actuele leningoverzicht inzien.

Maak geen gekke sprongen

Banken en hypotheekverstrekkers dekken zich nog steeds graag helemaal in. Voordat ze geld aan jou gaan uitlenen, willen ze weten hoe goed jij hen kunt terugbetalen. Heb jij een bestendig (of beter gezegd: een vast) inkomen? Dan sta je stevig in je schoenen tegenover zo’n bank. Geen zorgen als je nog geen vast contract hebt, want dat bedoel ik hier niet mee. Tegenwoordig kun je gewoon een hypotheek afsluiten met een tijdelijk contract.

En voor ondernemers: ook geen zorgen! Het is inmiddels een fabeltje dat je per se 3 jaar zelfstandig ondernemer moet zijn, om een hypotheek af te kunnen sluiten. Deze periode is verkort naar 12 achtereenvolgende maanden.

Om jouw inkomen bestendig genoeg te laten lijken, kun je dus beter niet eerst van baan switchen, en daarna meteen een hypotheek aanvragen. Wanneer je nog in je proeftijd zit, krijg je zelfs helemaal geen hypotheek!

Sluit daarnaast ook geen nieuwe lening af, wanneer je binnenkort een hypotheek gaat afsluiten. Een lening of krediet zorgt voor lagere (of zelfs geen) hypotheekmogelijkheden. Datzelfde geldt ook voor een leaseauto: dit wordt door banken ook als een lening gezien, en beperkt je dus in je leencapaciteit.

Nog een andere tip: zorg voor een geldig legitimatiebewijs. Wanneer je een hypotheek gaat afsluiten, dien je aan de bank een geldig legitimatiebewijs te overleggen. Het aanvragen van een nieuw legitimatiebewijs kost soms enkele weken. Vaak krijg je, wanneer je een huis koopt, zo’n 6 weken de tijd om je hypotheek af te sluiten. Zonde van je tijd dus, om 2 weken op een nieuwe ID-kaart te moeten wachten. Dit vertraagt jouw hypotheekaanvraag alleen maar.

Overzicht in je eigen portemonnee

Ga voor jezelf eens na: wat wil jij straks kwijt zijn aan maandelijkse hypotheeklasten? Zo’n ‘hypotheekrekenmachine’ kan wel zeggen dat je 4 ton kunt lenen, maar wil je de lasten van zo’n hypotheek wel betalen? Misschien vind je het fijner om een lagere hypotheek af te sluiten, zodat er (nog) meer geld overblijft voor de leukere dingen.

Check ook je eigen spaargeld: is dit genoeg om straks de kosten koper te kunnen betalen? Qua kosten koper (de kosten die je moet betalen wanneer je een bestaande woning koopt) kun je denken aan een bedrag van zo’n 5.000 tot 15.000 euro. Zorg ervoor dat je dit bedrag op je spaarrekening hebt staan. Sommige banken vragen om een rekeningafschrift van je spaargeld; ze willen namelijk weten of jij straks de kosten koper kunt betalen. Zo niet, dan heeft het voor hen ook geen zin om hun administratie te laten draaien voor een hypotheekaanvraag.

Stop niet al je spaargeld in die kosten koper. Houd ook nog wat achter de hand voor zaken als meubels, inrichting, een likje verf of andere verbouwing. En ook niet onbelangrijk: zorg voor een extra zakcentje wanneer vrijdag de 13e op bezoek komt. Stel dat op die vrijdag ineens je auto, je CV-ketel en je wasmachine het begeven. Zorg dan voor voldoende spaargeld, zodat je op zaterdag de 14e deze kapotte apparaten kunt vervangen. Hierover schreef ik al eens eerder een blog, welke je hier kunt lezen.

Kortom: zó ga je goed voorbereid op huizenjacht!

Heb je administratie en financiën op orde, en spreek voordat je echt gaat bieden ook eens (of twee keer) met een hypotheekadviseur. In de hectiek van vandaag wordt aan kopers vaak om snelheid en duidelijkheid gevraagd. Als jij dan nog zaken moet nagaan, omdat je niet weet of je wel echt een hypotheek kunt afsluiten, is de kans groot dat die woning aan je neus voorbij zal gaan. Aan een ander, die zijn zaakjes (nog) meer op orde heeft. En een gewaarschuwd mens…

Cyber weekendCyber weekend

Een reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.