(leestijd: ca. 3 minuten)
En met ‘straks’ bedoel ik: na het corona-tijdperk. Want de maatregelen tegen dit virus worden steeds soepeler. Zo zijn de scholen weer open, mag je binnenkort (als het goed is) weer naar de sportschool, en met meer mensen tegelijk naar een horecagelegenheid.
De kans is groot dat jouw privé en financiële situatie de laatste maanden flink zijn veranderd. Ben je meer thuis gaan werken, of juist thuis gaan sporten? Heb je vaker kleding of eten via internet besteld? Hoe erg vind je het als je straks misschien niet naar het buitenland, of zelfs helemaal niet, op vakantie gaat? En de belangrijkste vraag: wat vind je hier allemaal van? Hoe erg is dit nu?
Sorry, einde van dit kruisverhoor. Maar als je goed gaat nadenken over de antwoorden op bovenstaande vragen, kom je erachter dat je op verschillende manieren prettig kunt leven. En dat geldt dan misschien ook wel voor jouw financiën. Misschien zie je nu extra goed in dat je teveel uitgeeft aan bepaalde zaken, of dat je best ergens op kunt besparen.
Vooral als je werkloos bent geworden, of als je collega’s ontslagen hebt zien worden, begin je steeds meer te beseffen hoe belangrijk het is om een financiële buffer te hebben. Of je bent van mening dat je het verkeer of openbaar vervoer best kunt ontlasten, door een of twee dagen per week thuis te werken. De kosten voor brandstof die je daarmee bespaart, zou je dan weer voor andere doeleinden (misschien wel het opbouwen van zo’n financiële buffer) kunnen gebruiken.
Moraal van het verhaal: het belangrijkst is natuurlijk dat jij en je naasten gezond zijn gebleven. Heb je daarnaast je inkomen weten te behouden? Dan is het tijd om je financiën weer eens op orde te brengen. Eind maart zag je namelijk dat er ineens een situatie ontstaat, waaraan je een paar weken geleden nog niets eens had gedacht. Deze situatie zorgde voor een grote verandering binnen onze samenleving.
Wees dus op dit soort veranderingen voorbereid. Creëer eerst zo’n financiële buffer. Weet je niet goed hoe, of waarom? Lees het dan in mijn eerdere blog hierover. Heb je genoeg bijeen gespaard? Ga dan eens na hoe je prettig(er) zou kunnen leven, en dan vooral gekeken naar je financiën. Wil je per se een paar keer per maand naar de bioscoop, of is dat filmabonnement voor thuis ook prima? Is een uitgebreid abonnement op de sportschool wel nodig, of kun je het ook redden met een daluren-abonnement?
Kortom, het is nooit verkeerd om weer naar je financiën te kijken. En uiteraard: om dit bijvoorbeeld eens per 3 maanden te blijven doen. Zo zorg je ervoor dat je altijd op situaties bent voorbereid, die impact kunnen hebben op jouw portemonnee. Heb je ergens (niet) teveel geld aan uitgegeven? Of zou je bijvoorbeeld een lening of je verzekeringen niet naar een goedkopere maatschappij kunnen oversluiten? Mocht je hierover wat meer tips willen hebben: je leest ze hier.