bank financien financiën laptop pinpas

Drie tips voor goedkopere verzekeringen

Leestijd: ca. 4 minuten

Mocht je nu een (te) dure vakantie achter de rug hebben, dan zou je vast graag nog wat geld willen besparen. Door bijvoorbeeld de premie van jouw verzekeringen omlaag te brengen. En laat ik daarover nu net wat tips voor je hebben.

Sluit over

Misschien de tip die je het meeste werk kost, maar ook het meeste geld kan opleveren. Het is altijd raadzaam om zo nu en dan je verzekeringen eens door te nemen.

Het kan namelijk zijn, dat je tegen minstens dezelfde dekking en voorwaarden als waarvoor je nu verzekerd bent, ergens anders goedkoper verzekerd kunt zijn. Als je gaat oversluiten, controleer de dekking en voorwaarden van zowel je huidige als de nieuwe verzekeringen goed.

Misschien dat een bepaalde schade bij je huidige verzekeraar wel gedekt is, maar bij de nieuwe niet. Dan heeft oversluiten niet per se zin. Je bent dan maandelijks minder geld kwijt, maar wanneer een schade niet verzekerd is, dan kan het jou ineens méér geld gaan kosten.

Voeg samen

Te vaak zie ik dit nog, vooral bij stellen die net zijn gaan samenwonen. Ze hebben dan allebei nog een eigen pakket aan verzekeringen. Per verzekeringspolis betaal je polis- en administratiekosten. Dat gaat telkens om een paar euro, maar die kun je dus al besparen door je verzekeringen samen te voegen.

Samenvoegen kan je ook geld opleveren, wanneer je jouw verzekeringen bij verschillende maatschappijen hebt lopen. Veel verzekeraars werken namelijk met een zogeheten pakketkorting. Ook wel ‘stapelkorting’ genoemd. Hoe meer verzekeringen je bij dezelfde partij afsluit, des te meer korting je krijgt, over al je verzekeringen.

Wanneer je partner en jij ieder een eigen auto(verzekering) hebben, dan kan het ook zeker lonen om deze bij dezelfde verzekeraar onder te brengen. Soms geldt er bij zo’n verzekeraar een ‘meerwielentarief’. Met andere woorden: verzeker je daar twee of meer voertuigen? Dan lift de ene bestuurder met het laagste aantal schadevrije jaren mee op het hogere aantal van de andere. Hoe hoger dat aantal schadevrije jaren, hoe minder premie je betaalt. Wanneer je partner en jij dus een verschillend aantal schadevrije jaren hebben, zou je hiermee op je premie kunnen besparen.

Pas je dekking aan

Ook dit zie ik vaak voorbij komen: verzekeringen met een te hoge dekking. Of anders gezegd: een dekking waarvan je eigenlijk geen gebruik meer maakt.

Bijvoorbeeld een reisverzekering met een werelddekking, terwijl je de laatste jaren altijd nog in Europa op vakantie bent gegaan. Je kunt deze dekking dan terugzetten naar een Europadekking. Mocht je later toch buiten de Europese grenzen op vakantie gaan, dan kun je vaak snel je reisverzekering weer van een werelddekking voorzien. Ondertussen bespaar jij mooi op je verzekeringspremie.

Ook de dekking van een autoverzekering is vaak te hoog. Wanneer je auto 7 tot 8 jaar oud is, dan hoeft deze niet meer all-risk verzekerd te worden. Bij schade krijg je eigenlijk altijd de dagwaarde van je auto uitgekeerd. Bij een all-risk dekking betaal je de hoogste premie, terwijl je in verhouding een lagere schade-uitkering ontvangt. Wanneer je dus een wat oudere vierwieler hebt, dan zou je eens kunnen nadenken om de dekking hiervan te verlagen. Bijvoorbeeld naar WA beperkt casco of naar alleen een WA-dekking.

Extra tip

Vooruit dan, nog een extra tip😉 Het kan je ook een lagere premie opleveren, wanneer je kiest voor een extra eigen risico. Bij een schade betaal je dan een deel hiervan zelf, of je krijgt een lagere uitkering. Omdat de verzekeringsmaatschappij dan dus minder hoeft uit te keren, krijg jij in ruil daarvoor een lagere premie.

Maar: een extra eigen risico van bijvoorbeeld € 100, zorgt niet meteen voor een lagere premie van € 100. Door die lagere premie kun jij ondertussen mooi besparen, maar bij een schade moet je dus bijbetalen, of krijg je een lagere uitkering. Ga voor jezelf dus nog even na, in hoeverre een extra eigen risico jou een voordeel kan opleveren.

We Mogen Weer 2024We Mogen Weer 2024

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.