Leestijd: ca. 3 minuten
Meer regel dan uitzondering tegenwoordig: bieden zonder voorbehoud van financiering. Lekker voor de verkoper, want die heeft dan eigenlijk altijd zekerheid dat zijn woning wordt verkocht. Of hij krijgt een flinke vergoeding wanneer de verkoop toch niet door gaat. Wat gebeurt er precies wanneer je je hypotheek niet op tijd rond krijgt?
Financieringsvoorbehoud
Wanneer je een woning koopt, krijg je normaal gesproken zo’n 6 weken de tijd om je hypotheek in orde te maken. Jazeker, ze zijn er (gelukkig, ook voor mij) nog: mensen die een hypotheek nodig hebben voor de aankoop van een nieuwe woning. Ik hoor steeds vaker dat kopers met een zak met (veel) geld aan komen zetten, en dus geen hypotheek meer nodig hebben. Maar je hoeft je natuurlijk niet te schamen als jij voor 4 ton een nieuwe woning koopt, en je toch een hypotheek dient af te sluiten.
Even terug naar bovenstaande termijn van 6 weken; dit wordt ook wel de termijn van ontbindende voorwaarden genoemd. Wanneer je binnen die termijn aantoont dat je je hypotheek niet rond kunt krijgen, dan kun je zonder kleerscheuren (lees: een boete) van de aankoop van de woning af zien. Krijg je je hypotheek niet rond, en laat je dat pas na deze termijn aan de verkopende partij weten? Dan ben je een vergoeding aan hen verschuldigd, ter waarde van 10 procent van de koopsom. Een vergoeding die dus al gauw in de tienduizenden euro’s gaat lopen.
Deze ‘straf’ wordt je dan opgelegd, omdat de verkoper dan eerder zijn woning opnieuw te koop had kunnen zetten. Hij heeft zijn woning dus te lang voor jou gereserveerd, en daarvoor wordt jij dan gestraft.
Kun je je hypotheek wel rond krijgen, maar waarschijnlijk niet binnen de (met de verkoper) afgesproken termijn? Spreek dan samen af om de einddatum van die termijn te verlengen, met bijvoorbeeld een week. Ikzelf heb eigenlijk nooit een verkoper gesproken die hier niet aan mee wilde werken.
Meer tijd zonder financieringsvoorbehoud
Spreek je met de verkopende partij geen financieringsvoorbehoud af? Dan heb je eigenlijk langer de tijd om je hypotheek in orde te maken. Stel dat je een nieuwe woning hebt gekocht en op 1 maart krijg je de sleutels hiervan. Je hebt je nieuwe optrekje voor 4 ton gekocht, en de kosten koper bedragen 15.000 euro.
In dat geval dien je ervoor te zorgen dat er op 1 maart een bedrag van 415.000 euro bij de notaris op zijn rekening staat. Hoe (en wanneer) dit bedrag is samengesteld, maakt daarbij niet uit. Of je dit geld nu op je spaarrekening hebt staan, of dat je dit via een hypotheek hebt gefixt. In deze situatie heb je dus geen deadline van bijvoorbeeld 6 weken, zoals hierboven staat omschreven.
Maar: zonder zo’n financieringsvoorbehoud moet je wel erg sterk in je schoenen staan, wil je zeker weten dat je een hypotheek kunt krijgen.
Tip van Tim
Als je een hypotheek nodig hebt, bied dan nooit zonder zo’n voorbehoud van financiering. De kans is klein, maar er kan in die paar weken best wat gebeuren. Stel dat je werkloos wordt: banken verstrekken je geen hypotheek op basis van een aanstaande WW-uitkering. Je verliest je baan, en dient dan ook nog eens tienduizenden euro’s aan de verkoper te vergoeden. Dan zal het waarschijnlijk weer even duren voordat je je weer op de huizenmarkt kunt begeven.
Over die boete van 10 procent valt trouwens te discussiëren (welkom in Nederland): de verkoper mag eigenlijk alleen de kosten bij jou in rekening brengen, voor de schade die hij heeft geleden. Wanneer hij zijn woning later verkoopt voor dezelfde kooprijs als welke hij met jou heeft afgesproken, heeft hij wellicht weinig tot geen financiële schade opgelopen. Een boete van enkele tienduizenden euro’s zou dan overbodig zijn, zou je kunnen zeggen. Maar het staat natuurlijk niet voor niets in het koopcontract gemeld, dus denk er niet te licht over!