woonwijk Nederland huizen nieuwbouw

Prinsjesdag 2024: dit verandert er op de huizen- en hypotheekmarkt

Leestijd: ca. 4 minuten

Zoals aangekondigd in de vorige blog, gaat ook deze over Prinsjesdag van dit jaar. Maar dan wel specifiek over de plannen die onze regering heeft, voor de huizen- en hypotheekmarkt. Wat gaat er daar allemaal veranderen het komende jaar (en later)? Ik vertel het je graag in deze blog.

Belastingen

Welkom in Nederland: over zowat elke zucht moet er belasting betaald worden. Het tarief van die belastingen, kan elk jaar veranderen.

Zo wordt het in 2025 voor ‘beleggers’ (mensen die een extra woning kopen om deze te gaan verhuren) iets interessanter om te kopen. Om ervoor te zorgen dat (vooral) starters op de woningmarkt meer kans hebben om een huis te kopen, werden beleggers ontmoedigd door voor hen een hoger tarief aan overdrachtsbelasting te hanteren. Wanneer een belegger dit jaar (2024) een extra woning voor de verhuur koopt, dan dient er 10,4% aan overdrachtsbelasting (gerekend over de koopprijs) betaald te worden.

Volgend jaar daalt dat tarief ietsjes, naar 8%. Deze maatregel wordt genomen om wat meer beleggers en investeerders aan te trekken. Hun aanwezigheid kan belangrijk zijn voor een goede woningmarkt.

Nog meer belastingen

Wanneer je jonger bent dan 35 jaar en nog nooit eerder van de zogeheten ‘startersvrijstelling’ gebruik hebt gemaakt, kun je bij de koop van een huis duizenden euro’s aan overdrachtsbelasting besparen. Hiervoor lees je meer in deze blog.

Wanneer je dit jaar nog een huis kocht tot € 510.000, dan kon je ervoor kiezen om geen overdrachtsbelasting te betalen. Mits je aan de voorwaarden van de startersvrijstelling voldeed natuurlijk. Vanwege de stijgende huizenprijzen, wordt deze grens volgend jaar iets verhoogd naar € 525.000. Koop je dit jaar een huis voor een bedrag tussen € 510.000 en € 525.000? Dan kun je beter nog een paar maanden (tot begin 2025 bijvoorbeeld) wachten met de overdracht. Je hypotheek kun je dit jaar nog in orde maken, zolang je maar in 2025 bij de notaris zit.

Hogere huurtoeslag

Komend jaar wordt de huurtoeslag ietsjes verhoogd. Mensen met een laag inkomen ontvangen in 2025 maandelijks ongeveer een tientje meer aan huurtoeslag. Ook wordt de grens voor het ontvangen van huurtoeslag verhoogd, zodat er meer mensen hiervoor in aanmerking komen.

Oplossen woningtekort

Een belangrijke oorzaak dat de huizenprijzen tegenwoordig zo hoog zijn, is het tekort aan woningen. Om de bouw van goede woningen te versnellen, trekt onze regering de komende jaren maar liefst 5 miljard euro uit. Dit om ervoor te zorgen dat er elk jaar 100.000 nieuwe woningen gebouwd kunnen worden.

Om die nieuwe woonwijken goed bereikbaar te maken, komt er vanuit het kabinet 2,5 miljard euro extra beschikbaar. Dit om voor een goede infrastructuur (autowegen, openbaar vervoer etc.) rond die nieuwe woonwijken te zorgen.

Energie en duurzaamheid

In 2027 wordt de salderingsregeling voor zonnepanelen afgeschaft. Wekken jouw zonnepanelen méér stroom op dan dat jij verbruikt? Dan krijg je hier nu nog een vergoeding voor, vanuit jouw energieleverancier. Over een jaar of 2 stopt dit dus. Desondanks kan het nog best rendabel zijn, om zonnepanelen aan te schaffen. Door het stoppen van de salderingsregeling, doe je er waarschijnlijk wel wat langer over om de kosten hiervan terug te verdienen.

Verder blijft er subsidie beschikbaar, voor het treffen van verduurzamingsmaatregelen. Ga jij jouw huis voorzien van bijvoorbeeld isolatie of een warmtepomp? Dan kun je over de kosten die je hiervoor maakt, subsidie terugkrijgen. Dat maakt verduurzaming aantrekkelijker; de regering hoopt zo méér mensen aan te sporen tot het verduurzamen van hun huis.

Nieuwe hypotheekregels in 2025

Zoals de laatste jaren altijd het geval is geweest, veranderen de hypotheekregels het komende jaar waarschijnlijk ook weer. Wat er precies gaat veranderen, is nu nog niet bekend. Behalve de hogere startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting natuurlijk.

Ik verwacht zelf dat alleenstaanden het komende jaar iets meer kunnen lenen, en dat de grens voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) weer omhoog gaat. En de rente? Ik heb geen glazen bol, maar ik verwacht dat deze verder zal dalen, en misschien wel onder de 3% gaat komen…

DIYDIY

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.