(leestijd: ca. 3 minuten)
Onlangs zijn de nieuwe hypotheekregels en -voorwaarden voor het komende jaar weer bekend gemaakt. Soms kunnen die nieuwe regels positief uitpakken, maar niet altijd. Voor jou zou het misschien beter kunnen zijn om dit jaar nog een hypotheek af te sluiten, in plaats van in 2021. Benieuwd naar de nieuwe regels? Je leest ze in deze blog.
Starter op de woningmarkt, of jonger dan 35 jaar? Geen overdrachtsbelasting!
De meest ingrijpende verandering op het gebied van hypotheken (vind ik zelf). Ik schreef er vorige week een blog over, die je hier kunt lezen. Samenvattend komt het erop neer dat wanneer je voor het eerst een woning koopt, je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Dit scheelt je al een paar duizend euro aan kosten koper. Dit geldt ook wanneer je al een woning hebt (gehad), maar nog geen 35 jaar bent.
Een hogere hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie
Koop je dit jaar een woning voor een bedrag van maximaal 310.000 euro? Dan kun je je hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) afsluiten. Het maximale bedrag waarvoor je zo’n hypotheek met NHG kunt afsluiten, wordt jaarlijks opnieuw bepaald. Daarbij wordt er gekeken naar de gemiddelde huizenprijzen. Aangezien deze al een paar jaar in de lift zitten, stijgt ook de NHG-grens elk jaar.
Koop je in 2021 een nieuwe woning? Dan kun je tot een koopsom van maximaal 325.000 euro een hypotheek met NHG afsluiten. Een hypotheek met NHG kent vaak een lagere rente, dan een niet-NHG hypotheek. Daarnaast kan NHG je hulp bieden, als je bijvoorbeeld bij arbeidsongeschiktheid of werkloosheid je maandlast niet meer kunt betalen.
Leen je echter meer dan 325.000 euro? Dan dien je het meerdere te besteden aan de aanleg van energiebesparende voorzieningen. Denk daarbij aan zaken zoals zonnepanelen, spouwmuurisolatie, een nieuwe CV-ketel, etc. Je mag volgens de NHG-regels maximaal 6 procent bovenop de NHG-grens lenen, voor deze energiebesparende voorzieningen. Dat houdt dus in dat een NHG-hypotheek maximaal 344.500 euro mag zijn. Het verschil tussen dit maximale bedrag en de NHG-kostengrens (19.500 euro), dien je dan dus wel te besteden aan energiebesparende voorzieningen.
Twee inkomens? Meer lenen!
Om te voorkomen dat je je hele salaris aan hypotheek kunt ophoesten, telt het laagste inkomen van tweeverdieners niet volledig mee bij een hypotheekberekening. Enkele jaren geleden, werd dit laagste inkomen voor 50 procent meegenomen. Dit percentage steeg vervolgens elk jaar. Komend jaar telt het laagste inkomen voor 90 procent mee (dit jaar nog 80 procent). De kans dat tweeverdieners komend jaar meer kunnen lenen, stijgt hierdoor.
Studieschuld telt minder zwaar mee
Heb je geleend bij ome DUO? Geen zorgen, je studieschuld telt komend jaar minder mee. Een korte uitleg in vaktaal: een studieschuld volgens het oude leenstelsel telt voor 0,75 procent mee bij een hypotheekberekening. Een schuld volgens het nieuwe stelsel doet dat voor 0,45 procent. Komend jaar dalen deze percentages naar 0,65 en 0,35 procent. En hoe minder een schuld meetelt, hoe meer je kunt lenen.