(leestijd: ca. 3 minuten)
Of de app van je bank, of log eens vaker in via internetbankieren. De reden hiervoor is hartstikke simpel: zo zie je wat er op jouw rekening gebeurt en waar jij je geld precies aan uit geeft. Of doe jij je boodschappen soms ook met je ogen dicht?
Sorry leeftijdsgenoten, maar ik schaam me een beetje voor jullie. Dit jaar hield verzekeringsmaatschappij Aegon haar jaarlijkse geldonderzoek, het ‘FinQ-onderzoek’ genoemd. Hieruit bleek dat een groot deel van de jongvolwassenen (personen tussen de 25 en 34 jaar) zich niet voldoende bewust is van hun geldzaken.
De redenen hiervan waren onder andere dat het te confronterend zou zijn, je zou er stress van krijgen en het zou teveel gedoe zijn, om vaker inzicht te hebben in en over je geldzaken. Ik ga even mijn overeind staande haren terug kammen… Niet alleen ik, maar ook het Nibud (ons nationale budgetinstituut) maakt zich hierover grote zorgen.
Deze jongvolwassenen staan namelijk aan een belangrijke vooravond van hun financiële leven. Zo kopen ze een huis, gaan samenwonen of trouwen, krijgen kinderen, lenen geld voor de aanschaf van een auto, switchen nogal eens van baan, etc. Met andere woorden: je bent aan het voorsorteren op een bepaalde financiële situatie: welke route neem jij? Maak je nu verkeerde of onverstandige financiële keuzes, dan kan dit je later letterlijk duur komen te staan.
Nog een voorbeeld van financieel onbewustzijn: we hebben gemiddeld 11 abonnementen (!), maar hebben vaak niet eens weet van het bestaan hiervan. Zo geef je dus geld uit aan iets, terwijl je eigenlijk niet eens weet wat je daarvoor terug krijgt. En misschien nog belangrijker: hoe lang zit je aan zo’n abonnement vast, en wat zijn de overige voorwaarden ervan?
Een oplossing voor meer geldbewustzijn: jong geleerd is oud gedaan. Daarom ben ik blij met initiatieven als de Week van het Geld, en Bank voor de Klas. Hiermee worden jonge kinderen op een laagdrempelige manier in aanraking gesteld met geld en de consequenties ervan, wanneer je hiermee niet goed omgaat, of wanneer je geen duidelijk overzicht hebt in jouw uitgaven.
Daarnaast kan je eigen bank je ook helpen om wat meer overzicht te krijgen over je financiën: apps van sommige banken verdelen jouw uitgaven al in bepaalde categorieën, bijvoorbeeld: boodschappen, verzekeringen, contante geldopnames, etc. Zo weet je precies waar jij (bijvoorbeeld maandelijks) je geld aan uitgeeft.
Mijn toverwoorden: inzicht geeft overzicht, en daardoor rust. En je hoeft niet elke dag uren door de app van je bank te spitten. Een of twee keer per maand een paar minuutjes, is al voldoende. Zoiets hoeft dus echt geen gedoe te zijn. Maak gerust een eigen overzicht van jouw financiën (zie hier ook mijn eerdere blog hierover), op een voor jou fijne manier. Het is nooit te laat om met het maken van zo’n overzicht te starten, succes!
Enne…zeg daarna meteen even je bioscoop- of Netflixabonnement op, of je Bloomon-abonnement, terwijl je elke zaterdag een vers boeketje op de markt haalt 😉